Förra året vid denna tid skrev vi ett inlägg med våra 5 bästa tips på höstlovsresor. Inlägget har lästs av många och är flitigt googlat, kanske främst under perioden augusti fram till nu. Helt klart finns det ett stort sug efter att ge sig ut och se världen med sina barn eller ungdomar under ”årets tråkigaste lovvecka på hemmaplan”.

I år spinner vi vidare och delar med oss av våra bästa tips till storstad-resor på höstlovet. Kanske främst en typ av resa som passar lite äldre barn och tonåringar (eller…? Vi får själv svettningar bara vi tänker på storstäder i kombination med småbarn, men kanske finns det andra där ute som ”knäckt koden” och tycker att det funkar?)

Hong Kong

Förutom att vi nyligen korade Hong Kong till Asiens bästa storstad och dessutom bättre än självaste New York, är dessutom höstlovet den optimala tidpunkten att besöka denna pärla. Hong Kong är ju annars en stad som kämpar med en del väder-issues för att uttrycka det milt. Regn är en basvara, stormar och oväder vanligt förekommande kryddor och strålande sol lika sällsynt som i gamla imperie-huvudstaden London. Men just i oktober-november är chanserna för både sol och en komfortabel temperatur som störst.

I Hong Kong man kan besöka otaliga utsiktspunkter, gå på foodie-tour, tillbringa en dag i Hong Kong Disneyland, besöka buddisttempel, vandra och mycket annat. Vår guide till Hong Kong hittar du här.
Bästa tipsen om var i Hong Kong man ska bo finns här.

höstlovsresor - storstad

New York

Okej, Hong Kong är bättre, men New York är inte så tokigt det heller. Även denna stad är perfekt under hösten. Sommarens hetta är förbi, hösten är vacker i Central park. Och kanske inte fullt så många turister som under sommarhalvåret heller?

Top of the Rock, Frihetsgudinnan, Empire State Building och Central Park är förstås givet att besöka. Men våra bästa tips till New York med tonåring hittar du här. Samt lite tips om var det är bäst att bo här.

höstlovsresor - storstad

Istanbul

Istanbul är en riktigt härlig stad. Fortfarande värme a´la norrländsk sommar i slutet på oktober. Massor av sevärdheter av exotisk karaktär. Moskeer, hamman (turkiska bad), fantastiska palats är bara några av höjdpunkterna.
Läs om vårt hektiska dygn i Istanbul här.

höstlovsresor - storstad

Krakow och Auschwitz

En viktig resa med tonåringen. För med Krakow följer förstås även ett besök i Auschwitz. Vi skulle till och med vilja gå så lång att vi påstår att det här är man skyldig sin tonåring. I dessa dagar, med den vindar som blåser är det vars och ens plikt att upplysa sig om vart samhället tar vägen när empati och värderingar om människors lika värde inte längre är en självklarhet.

Sedan är såklart Krakow en trivsam och prisvärd stad att tillbringa några dygn i.

höstlovsresor - storstad

London

I London har julskyltningen redan börjat i slutet av oktober. Julbelysning, dekorationer och tomtar. Det är bara att gå all in och påbörja jul-shoppingen. Eller köra en mer traditionell London-resa med de klassiska sevärdheterna om det känns bättre.
Vi vill oavsett slå ett slag för Afternoon Tea i the Shard och för att bo på det fantastiska hotellet S:t Ermins i Westminister.

höstlovsresor - storstad

Lissabon

Själva åker vi till Lissabon i år på höstlovet. Vi tar med oss våra tonårstjejer och stannar i 3 heldagar.
Det är en vecka kvar till avgång, men långtidsprognosen visar just nu på sol och 26 grader. Sämre kan man ju ha det i slutet av oktober.

Vi VET ju såklart inte än, eftersom vi faktiskt inte varit där, men har goda förhoppningar på att Lissabon ska bli en riktigt höstlovs-höjdare för oss och tjejerna.

höstlovsresor - storstad

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

12 Comments

 1. Åh härligt med Lissabon. Jag var ju i Portugal förra helgen och det var 27-32 gr på dagarna typ 22 på kvällarna. Trevlig resa!!!! Kramar

  • Gunilla Yourstone

   Det kan ju ändras, men än så länge ser det ut att bli toppenväder för oss med.

 2. Instämmer i kören HKG älskare. Bästa staden.

 3. Vad kul…jag har varit till alla städer du tipsar om.
  Lissabon länge sedan, 1989 tror jag. Minnet sviker.
  Var på charter till Alvor och gjorde en tripp dit med 2 övernattningar.
  Hong Kong väntar 2018….på vägen till Sverige från Thailand.
  Antar det kommer en del höstlovsresenärer hit till byn, Huay Yang.
  Än så länge är det ganska tomt på västerlänningar/svenskar.
  Titti

  • Gunilla Yourstone

   Ja Thailand kommer nog att få sin beskärda del av höstlovsresenärerna. Kul att du har varit till alla. Vilken är din favorit?

 4. Min favorit så här spontant är Krakow.
  Kanske för att det var den senaste resan.
  Nära, billigt resa dit o på plats, vackert, historia.
  Som du säger känns som ett måste.
  Titti

  • Gunilla Yourstone

   Absolut ett måste med Auschwitz någon gång i livet tycker jag. Krakow var en mycket trevlig stad.

 5. Marina

  Som sagt, det finns mycket kvar att upptäcka, frågan är hur jag ska hinna med att arbeta 😉

  • Gunilla Yourstone

   Känns mer och mer som att man måste rationalisera bort det här med jobb, tycker jag. 😉

 6. Lena weber

  Håller med dig Hong Kong är bättre än New York, dit kan man återvände flera gånger.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *