I samarbete med hyrbilguiden.se.

När vi reser slutar det nästan alltid med att vi hyr bil. Då och då, som t.ex. på Sri Lanka och Kambodja hyr vi även en chaufför. (Eller i förekommande fall chaufför med tuk-tuk). Dvs där trafiken gör det svårt eller omöjligt att köra själv. Men principen är ändå densamma.

På en storstadsresa, som Dubai i våras, Hong Kong för två år sedan och Lissabon förra hösten, behövs ingen bil. Då kan man promenera eller åka metro för att upptäcka resmålet.

Men annars. Vi vill ju sällan stanna på samma ställe särskilt länge. Vi hittar alltid en rad olika platser vi vill besöka och se. Ibland i form av dagsutflykter, i och för sig. Men oftast blir det en roadtrip av det hela.

För hur ska vi kunna stå ut med att ha besökt Kapstaden men missat vindistrikten, Godahoppsudden och Simonstown med dess pingvinkoloni? Den grekiska ön Milos utan att kunna köra omkring och upptäcka alla Starwars- och rymdstränder på ön?
Åka till Andalusien men stanna i Malaga. Och missa Ronda, Granada och Caminito del Rey?

Starwars-strand på Milos

Att se Chichen Itza i busstursformat och därmed armbågas med 10.000-tals andra turister, i stället för att köra dit själv kvällen innan och i lugn och ro göra klart underverket innan bussturerna från kusten anländer och trängs?
Visst hade vi kunnat ta oss till klostren i grekiska Meteora med buss eller tåg. Men hur hade vi då tagit oss runt väl där? Vi som ville se vyerna igen och igen och olika tider på dygnet?

Ibland är det till och med körandet på en speciell väg som är dragplåstret. Som Ringvägen på Island och Transfaragan Road i Rumänien. Vägen ner till Key West i Florida och Vrsic-passet i Slovenien.

Transfaragan Road i Rumänien

Så det blir nästan alltid en hyrbil. För att vi ska känna att vi har en rimlig chans att krama ur resmålet det vi vill se. I den takt vi vill se.

Vi har hyrt och kört bil i USA, Sydafrika, Namibia, Mexiko, Island, Albanien, Portugal, Bosnien och Hercegovina och Slovenien. Bland annat. Och ångrat oss att vi inte gjorde det i Turkiet, Brasilien och på Malta.

Att tänka på när man hyr bil på resa

Men det finns några saker som man bör tänka på innan man hyr bil utomlands.

1. Internationellt körkort

Internationellt körkort behövs inte inom ESS, men i övriga delar av världen gör man bäst i att skaffa. I normalfallet klarar man sig ofta utan, men om något händer, en olycka etc, kan det internationella körkortet vara väldigt bra att ha. Vissa länder kräver också internationellt körkort.

Läs mer om internationellt körkort här.

2. Fota alltid bilen innan

Det är lätt hänt att man får skulden för någon annans repor och bucklor om de inte upptäckts emellan uthyrningarna. Därför börjar vi alltid en hyrperiod med att gå igenom bilen grundligt och fota den från alla håll och med alla skavanker synliga.

3. Hyr av de kända internationella firmorna

I många fall rekommenderar vi verkligen att använda sig av lokala företag. Det gäller t.ex. hotell och guidebokning. Men hyrbil är definitivt ett undantag. De där riktigt ”nasty” historierna man hör om hur folk blivit lurade och ockrade, handlar nästa alltid om billiga lokala firmor. Exempelvis när Gunillas syster frågade en lokal firma i Albanien om hur det funkade med försäkring och fick svaret att det allra enklaste var ju om de gav fasen i att krocka…

4. Boka hemifrån

Vi bokar alltid våra hyrbilar hemifrån. Då kan man i lugn och ro bestämma sig för vilken storlek och typ av bil man vill ha samt jämföra priser. Väl på plats på flygplatsen etc. är det svårt att få en överblick över priser. De bästa bilarna kan även vara uthyrda och bara dyrare modeller kvar. På Island är det ett absolut måste att boka i förväg. Där tar bilarna helt slut under högsäsong.

En bra sida att boka på som innehåller alla de kända hyrbilsfirmorna är hyrbilguiden.se.

5. Kolla upp i förväg vad som igår i försäkringsväg på ditt kreditkort

Väl på plats vid uthyrningsdisken vill man ofta sälja på dig dyra tilläggsförsäkringar. Kolla därför alltid upp i förväg vad ditt kreditkort täcker i försäkrings- och självrisk-väg. Då kan du tryggt tacka nej (eller ja) till den där försäkringen på plats.

6. Förboka tillbehör

Behöver du en gps, en bilbarnstol eller andra tillbehör till hyrbilen? Boka direkt samtidigt med hyrbilen, så att det inte är slut när du kommer på plats.

7. Pengar till deposition

Ofta vill biluthyraren blocka en depostion på ditt kort under tiden du hyr bilen. Praktiskt då att ha ett kreditkort där man betalar månaden efter. Så slipper man ligga ute med egna pengar.

Läs också: 5 perfekta platser för en roadtrip

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler praktiska resetips.

 

6 Comments

  1. Bodil L H

    Tack för tipsen, behöver dem inför tre kommande resor! Är inte egentligen särskilt förtjust i att köra bil och väljer därför normalt sett bort resmål som inte går att göra utan bil. Men nu har vi gått med i HomeExchange och då hamnade vi i det läget att bil krävdes. Så, under det kommande året väntar körning på Irland, i Cornwall och på Nordön, NZ. Hjälp 😲!

    • Gunilla Yourstone

      Ändå civiliserade länder bägge. Fast fel sida av vägen förstås. 🙂

  2. Alltså det här med att fota bilen innan o välja seriös firma. Vi hyrde bil i somras i Nice med Thrifty. Min pojkvän o jag skulle hämta ut bilen. Vi fick med oss ett papper där det stod tidigare skador på bilen. Det enda som var anmärkt var en liten repa på taket. När vi fick bilen började min pojkvän som alltid filma bilen o gå igenom så att det verkligen inte var mer skador. Resultatet var chockerande. På flertalet ställen var kraftigt djupa långa fula märken. Dessutom var bilen påbackad. Ingenting sv detta hade den såkallade inspektören sett!!!!! Vi gick så klart o klagade o de ritade bara dit märken. De ides inte ens komma o kolla på bilen utan litade på oss. När vi skulle köra iväg fungerade inte backen. Dock provade vi några gånger o tillslut kom den i gång. Dock krånglade den av o till hela resan. Alltså måste säga hyr aldrig med Thrifty. De måste försökt lura oss. Har ni varit med om nå liknande? Trodde Thrifty var seriösa???!?

    • Gunilla Yourstone

      Nej vi har inte varit med om något sånt. Vi hade en skruttig bil på Island, men då stod det i beskrivningen att den var sliten och gått långt. Och Christofer som var ansvarig för bilbokningen den gången var skitnöjd med att ha fått ett sånt vrak-pris! 🙂

  3. Så många bra tips! Att förboka både bil och tillbehör innan låter ju supersmidigt, särskilt för en sån som jag som ogillar omständigheter vid ankomst och helst vill kunna ”börja resan” så fort jag sätter foten på destinationen. Att fota bilen är ju också supersmart!

    • Gunilla Yourstone

      Jag vill också ha alla osäkerheter undanröjda. Tänk att komma fram och så finns det inga bilar kvar!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *