Åh vad roligt det var att få ta del av alla svar på vår läsarundersökning som vi lade ut helgen för 2 veckor sedan! Vi är glatt överraskade att så många tog sig tid att svara och har läst alla svar med stort intresse.

Idag redovisar vi svaren och våra tankar och slutsatser utifrån dem.

Så här länge har ni läst 4000mil

En fråga som vi var superintresserade av att läsa svaret på. För vi undrar ibland, hur många har egentligen hängt kvar genom alla faser, stroke, pandemi och allt? Och hur stor andel är nya?

De läsare som kommenterar regelbundet har vi ju koll på förstås. Men vi vet ju att många läsare är mer anonyma och bara läser. Och det får man ju förstås vara.

Av de som svarat är alltså den största gruppen läsare som hittade oss åren innan pandemin, 42% har läst i 2-4 år. 28% har tillkommit under pandemin och till vår glädje och förtjusning ser vi att 9% har hängt med sedan ”the earliy years”, alltså 6-9 år. 4000mil fyller 9 år i juni i år och de första åren hade vi inte så många läsare. Så det är kul!

Så här ofta besöker ni 4000mil

Inte förvånande, besöker de flesta som svarat oss ofta. 52% flera gånger i veckan och 36% flera gånger i månaden. Det känns ju självklart, för det är ju när man läser regelbundet som man engagerar sig och svarar.

Val av ämnen och resmål

De flesta som svarar på enkäten är hyfsat nöjda med innehåll och val av ämnen. 48% sätter en 4:a här.

Det här vill ni se mer av på 4000mil

Nu börjar det bli riktigt spännande. Vi var innan riktigt spända på att se om hemester-trenden var på riktigt, eller om ni läsare längtar efter berättelser om stora världen nu. Och hur ser man egentligen på flygresor nu? Kontra tågresor, har vi undrat.

Och så här blev resultatet. Resor inom Europa är det som flest vill läsa mer om, följt av resor inom Sverige, roadtrips, vandring i Europa, vandring i Sverige och faktiskt, faktiskt, personliga inlägg.

Men annars är det rätt ”gott och blandat” med önskningar.

Det här vill ni se mindre av på 4000mil

20% har inte kryssat något alls här och 50% av kryssat ”Inget”. Det innebär att 70% inte vill att vi minskar på någon typ av inlägg.

Sedan är det rätt spridda skurar. Hotellrecensioner är det som sticker ut mest. Att vandring i Sverige kommer 2:a är inte så konstigt. Vi har ju skrivit väldigt mycket om vandring i Sverige under pandemins 2 år, så vi förstår att viss mättnad uppstår bland de läsare som inte är så intresserade av det.

Resor med flyg, lade vi in på listan med stor nyfikenhet. Är det många som vill se mindre av det nu? Men nej, den fick inte fler röster än de andra valen.

Slutsatser och tankar

Tåg-flyg, nära-långt bort

Det som vi var allra mest nyfikna på innan var alltså hur intresset för långväga resmål såg ut jämfört med nära resmål i Sverige och Europa. Och intresset för tågresor kontra flyg.

Det vi kan se här är att intresset för nära resor och naturupplevelser i form av vandring är stort. Större än intresset för de långväga och exotiska resmålen som bara nås via flyg. Dock ser vi ingen tydlig trend att våra läsare tycker att vi ska skippa flyget. Eller för den delen ta tåget. Fler vill se roadtrips än tågluff.

Om man däremot tittar på resultatet separat för olika läsargrupper, ser man rätt snart att de läsare som tillkommit under pandemin är betydligt mer negativa till flygresor än de ”gamla” läsarna. De läsare som varit med länge har en större tendens att längta efter världen.

Kommentarer

Ungefär 35% av de som svarat ha även skrivit en fritext-kommentar. Det har varit extra intressant att läsa dem förstås.

Många skriver att det viktiga är att vi utgår från eget intresse när vi väljer resmål och inte reser dit vi tror att andra vill att vi ska resa. Och så är det ju förstås. Men vi tycker ändå att det är så spännande att få ”kommunicera” med er så här och se vad ni längtar efter.

Mat i Bulgarien

Flera vill att vi ska skriva mer om maten på resmålen. Och det är ju en bra ide. Vi har ju redan skrivit om tex den bulgariska maten, den filippinska maten och den marockanska maten. Men vi har nog varit lite, lite rädda för att skriva om maten ibland, för att vi känt att vi efter en resa inte haft stenkoll på hela det inhemska köket. Inför inlägget om den grekiska maten, ringde jag nervöst min kompis som bott i Grekland och jobbar på grekisk restaurang i Sverige i många år, för att kolla av om jag glömt något väsentligt.

Grekisk mat

Men kanske behöver man inte vara så seriös och omfattande? Kanske räcker det med att berätta om vad man själv ätit?

En läsare efterlyste ett kartläsnings-kurs-inlägg. Bra ide, tänker vi, det sätter vi gärna ihop vid tillfälle. Även om vi redan nu vet att vi kommer att få minst en kommentar om att ”nu underskattar ni väl ändå era läsare, blir nästa steg att gå igenom alfabetet?”

Dubbelbestraffning kallas den härskartekniken. Om vi skriver utifrån att vi är rätt erfarna vandrare blir någon arg för det, för att vi förhäver oss och om vi skriver nybörjartips blir någon arg för det. Men man kan inte vara alla till lags hela tiden. Vi skriver som sagt gärna ett inlägg om att läsa kartan.

Kart-kurs

Någon läsare ville ha fler korta, enklare vandringar och där tycker vi faktiskt att vi redan ändrat kurs. För ett par år sedan tyckte vi inte riktigt att en vandring var värd att nämnas om den inte innehåll 1000 höjdmeters stigning, varade minst 8 timmar och gav blodsmak i munnen. Typ.

Men nu skriver vi även om kortare, enklare vandringar som tex Skogsbyslingan i Sörmland, Nunnedalen på Öland och Uggtjärn i Härjedalen. Men absolut, mer sånt!

Nunnedalen

Kanada efterlystes av en läsare och Georgien, Azerbajdzjan och andra länder i fd. Sovjet av en annan. Gärna säger vi, bara den här jädrans pandemin ger sig så ska ni nog få se på stan-länder och annat mumsigt.

Det frågades även efter inlägg om ”Hur ska man tänka när man ”bygger” sin egna rundresa/roadtrip?” Vi har faktiskt redan skrivit ett sånt inlägg, men det var ett gäng år sedan, så det kanske är dags för ett nytt.

Läs också: Bästa sätten att planera en resa – hur hittar man egentligen alla de där roliga, ovanliga och suveräna sakerna att göra?

Sedan fick vi en mycket trevlig kommentar också om att vi inte behöver känna pressen på oss att publicera så ofta. Och det är ju sant. Som bloggare är det lätt att man fastnar i detta med publiceringskalendrar och att inlägg måste komma ut med vissa intervall och så. Men det måste de ju faktiskt inte.

Man måste ju inte alltid publicera. Man kan känna lugnet också.

Och det får väl bli slutklämmen och sensmoralen i den här sammanfattningen.

 

12 Comments

 1. Anette Nilsson

  Härligt för er att ni fick så många svar! Och det gör ju förstås att ni kommer att snegla på svaren för att se vad VI vill veta mer om. Men glöm inte att det är NI som ska hitta ERA resmål och så får VI följa med i ”bakvattnet” och njuta och drömma oss bort.
  Det är det som är det trevliga, i alla fall för mig:-)

  • Gunilla Yourstone

   Vi reser ju för egna pengar ( utom när vi blir inbjudna på en pressresa då och då) så vi kommer att fortsätta att göra våra egna drömresor.
   Men det är kul att kunna ”kommunicera” lite mer er läsare också. Vad ni är mest intresserade av. 🙂

 2. Mat och vin tycker jag är trevligt att läsa om också på resor. Personligen hade jag gärna tagit mer ”promenader” än ”vandring”, har en rygg som inte funkar och också problem med ett knä. Maken har dessutom astma så jobbiga och långa vandringar funkar inte.

  Tycker att detta är en av de trevligaste resebloggarna och att det är en bra nivå på informationen, du skriver trevligt och personligt. Det är trevligt när det kommer inlägg men hellre att det är substans i dem än att de måste fram.

  Keep up the good work! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Vi ska försöka skriva mer om mat, eftersom så många frågat efter det. Vin kan vi så lite om, men delar gärna med oss av vad vi själv provar. 🙂
   Ja många efterfrågar enklare vandringar. Och vi är ju själva mer begränsade också nu för tiden, så det blir mer av lättsammare vandringar och promenader.

 3. Kul att ni fick så mycket svar! Vi har gjort något liknande någon gång, och det är ju både intressant och värdefullt! Verkar dock som att många är ganska nöjda. Och de följer förstås för att de gillar innehållet! Keep up the good work! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja det var superintressant att se svaren. Vi har funderat en del på flera av de saker vi frågade om.

 4. Margareta

  Missade enkäten!! Men kul att läsa och kul att många svarade! Hade självklart bidragit om jag sett den. Var förmodligen i ”hästträsket” 😊
  Fortsätt skriv – om stort och smått. Mycket uppskattat! Tycker mycket om att uppleva det som är ”olikt” vårt eget men i pandemiläge finns det mycket fint på hemmaplan att upptäcka. Man får laga efter läge. 😊

  • Gunilla Yourstone

   Ja bloggen har ju förstås präglats av läget till 100% de senaste åren. Nu får vi se vad som kommer härnäst.

 5. ann beuler

  Kanske missade jag denna enkät..minns inte..det är mkt här nu. Er blogg är absolut den mest läsvärda..den är väldigt all round på ett bra sätt.. Jag är den som gärna tackar för lite kartkunskap! ! Förhoppningsvis kommer jag iväg den 27 mars till Israel..åker själv. Det ser jag fram emot!

  • Gunilla Yourstone

   Vi ska absolut sätta ihop en kartkurs!
   Blir avundsjuk på Israel, vi får se när vi kommer dit.

 6. Rebecka

  Har inte sökt igenom hela bloggen… men!
  Ett inlägg om roadtrips utanför Sveriges gränsen vore ju fint.
  Jag är lite rädd att ge mig av med antingen hyrbil/hyrd husbil eller liknande. Känns som att jag inte vågar köra utanför Sverige/Finland/Norge i princip. Så något kring det kanske, om det inte reda finns?
  Tack för en bra blogg!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *