Sommaren 2023 är nu officiellt slut. En bra sommar, precis som de flesta andra somrar här i livet. Det är svårt att vara besviken på en årstid som innehåller värme, ljus och långa ledigheter, tänker jag.

Här kommer årets sommarlista.

Sommarens bästa resa

Precis som förra året är ju förstås vår tågluff den bästa resan. Vi älskade förra årets luff och älskade årets lika mycket. Det är galet härligt att vara ute i Europa under hela tre veckor. Vi har redan bestämt att detta kommer att bli en tradition för varje sommar, det är ju bästa sättet att resa på. Punkt.

Sommarens bästa svenska vandring

Treparksmötet som helhet var ju bäst förstås. Måste vi välja en dag så blir det mittendagen som i sin helhet gick genom Padjeltanta. Från Gisuris-Kutjaure. Så vackert och fridfullt.

Sommarens bästa europeiska vandring

Vi har gjort några riktigt fina vandringar ute i Europa också i sommar där Matterhorn Glacier Trail i schweiziska Zermatt sticker ut. Den högalpina terrängen är verkligen sjukt mäktig.

Sommarens bästa bad

Nu blir det svårare att utse en vinnare. För att bada från badstege på Kullahalvön i juni var ju underbart. Samma med fjällbad i Padjelanta och förstås i havet vid vår stuga i Järnäsklubb.

Men allra härligast ändå blir nog Alpsee i Bayern. Med utsikt över 2 slott.

Sommarens bästa glass

Det känns som att jag ätit ovanligt många glassar i sommar. Jag som brukar vara rätt försiktig med sockret. Godast och mest vältajmad var helt klart mjuksglassen med strössel i Kullaberg. Under vår första vandringsdag på Kullaleden.

Sommarens bästa drink

I Bratislava är bästa platsen för en drink baren UFO uppe på det ena brofundamentet. Utsikt över slottet, gamla stan och floden. Min drink ser ut om en aperol med var något annat, mer avancerat. Samt med färska blommor i.

Sommarens bästa dag

Den här kategorin är ju galen ändå. För hur ska man kunna? Fast rätt snart vet jag nog ändå vilken det är. En sån galet perfekt dag.

Strålande vackert väder hela dagen. Vi vaknar tidigt, tar första båten över en spegelblank Hallstätter See. Hinner runt i Hallstatt i lugn och ro innan turistmassorna anfaller. Och visst är det vackert här. Man förstår varför alla kommer hit. Tar sedan bussen och linbanan till 5 fingers en utsiktsplattform uppe på berget. Med utsikt över sjön.

Åker ner igen och hyr en sån svan-trampbåt, som vi badar ifrån där ute på sjön. Dricker aperols på vår egen hemmarestaurang i Obertraun. Badar en sista gång i kvällen.

Kan det bli bättre?

Sommarens roadtrip

Jag har insett en sak. Någon som jag verkligen gillar är att bege mig ut på roadtrip alldeles själv i Sverige. Köra bil långt på inte alltför trafikerade vägar, stanna var och när jag vill. Äta picknickluncher, göra en vandring, åka vidare. Inte ta hänsyn till någon som tycker att jag är jobbig som prompt ska köra grusväg i 11 kilometer på grund av något tråkigt naturreservat osv.

Förra sommarens gjorde jag en sån roadtrip genom Småland och Blekinge. I år blev det en supersnabb sådan ner till Ljusdal och tillbaka. I jobbets vägnar, men där jag valde mina raster noga. Själandsklinten, Bengt Lindströms Y, Norrbränningen med mera.

Sommarens bästa landskap

Få se nu, vilka landskap har fått besök av mig denna sommar? Skåne, Lappland, Ångermanland och Hälsingland. Plus mitt eget hemmalandskap förstås, Västerbotten. Samtliga dessa är verkligen favoriter dessutom.

Nu hade man ju velat utse något oväntat här. Men jag väljer ju såklart Lappland. Ett konservativt, men rättvist val. För hur ska någon annat egentligen kunna konkurrera?

Sommarens blomma

Vilken trevlig överraskning när jag kom ner till Skåne i början av juni och insåg att rododendron blommande. Det blev mycket riktigt ett besök på både Sofiero slott och Krapperups slott, två perfekta platser att bege sig till om man vill njuta av denna blomma.

Krapperups slott

Sommarens ytterpunkt

Störst i denna genre måste ju helt klart Tysklands högsta punkt vara. Högst i ett helt land liksom. Zugspitze var dessutom en mycket trevlig och spännande utflykt.
Läs mer om vår dag på Zugspitze här.

Sommarens bästa slott

Det har som vanligt, höll jag på att skriva, blivit en del slott. I Skåne i juni och i Tyskland under tågluffen. Men Neuschwanstein måste ju vinna kategorin förstås. För hur ofta ser man ett sånt slott?

Sommarens bästa övernattning

Här väljer jag faktiskt min glampingupplevelse på Arilds vingård. Inte den lyxigaste i och med att det var delad toa och dusch, men den mest originella och upplevelserika.
Läs mer om vistelsen här.

Sommarens adrenalin

Det ska mycket till innan adrenalinet pumpar för mig på grund av höjder eller stup. Jag är faktiskt rätt tråkigt immun mot sånt. Så länge jag inte på riktigt faktiskt är på väg att trilla ner eller nåt, men det är en annan sak.

Men linbanan upp på Dachstein fick faktiskt blodet att frysa några ögonblick där och hjärtat att slå.
– Här kommer vi ju aldrig upp, tänkte reptilhjärnan. Det är ju omöjligt!

Sommarens podd

Jag är själv förvånad, men detta är sommaren när jag börjat lyssna på Alex och Sigge. Jag utgick i många år ifrån att de var två dryga och överlägsna gubbs som jag skulle ha noll utbyte av att lyssna på. Men de är rätt roliga ibland faktiskt. Och även tänkvärda då och då. Framför allt Sigge. Några gobitar från nyligt är om kungen och om ”arga snickarn”.

Sommarens bok

Usch vad jag blivit dålig på att läsa nuförtiden. Tiden vill liksom inte räcka till. Men en bok har jag läst i sommar nämligen Tatueraren i Auschwitz. Och en bok har jag köpt för läsning i höst. Nämligen Sarek. Den har nu flera olika personer rekommenderat till mig. Bland annat någon läsare.

Sommarens bästa stad

Bern säger jag då. Vi hade åkt igenom Bern några gånger med tåg. Bytt tåg på stationen. Sett en glimt av stan från järnvägsbron. En glimt som lockade och ville mer. Så härligt då att när vi gjorde slag i saken och bokad in en natt, att det blev precis så bra som vi hoppats på. Och att vi gillade Bern så totalt och förbehållslöst.

Sommarens mest sedda måltid

Nuförtiden är det ju inte ens bilder som går bäst på Instagram utan reelsen. Den reel som fått mest uppmärksamhet i sommar är den från Skellefteå med Calskorven, det vill säga ett skrovmål inbakat i en Calzone. 7700 personer kollade fascinerat på när vi ”dissekerade”.

Du hittar reelen här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

 1. Marianne

  Vilken trevlig lista att läsa!

  • Gunilla Yourstone

   Alltid kul att sammanfatta sommaren. Så får man tänka tillbaka och uppleva igen. 🙂

 2. Petra Schulze

  Väldigt kul läsning. Blir taggad att vandra mer i Tyskland nästa sommar. Har varit vid Karwendelgebirge/Mittenwald, men finns ju så mycket mer 😊.
  Har ni ngt inlägg om själva upplägget ni gjorde denna sommar, typ resrutten? Mvh Petra

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *