I början av 2019 skrev vi Inläggen som aldrig tycks bli skrivna, dags att kasta dem? Och fick förstås omedelbart beställningar på att skriva egentligen samtliga av dem.

Guide till Gävle har jag ju, typ, skrivit i sommar, och en dito till Umeå också försäkerhets skull. Reserelaterade saker vi bara inte fattar skrev vi i september förra året och fick rejält med stryk. Återpublicerade i september i år, fick 4 avföljningar och dessutom ett helt koppel rasister ombord på bloggen. Var tvungna att lägga några minuter på att blocka dem mitt under middagen på Hotel Fjällnäs i Härjedalen.

Idag försöker vi oss på ett aningens mindre eldfängt tema, nämligen Världens sötaste byar.

Vem kan bli arg av det liksom, tänker vi förhoppningsfullt. Och passar samtidigt på att förklara att nej, vi har ju inte besökt alla världens byar. Men dessa tycker vi i alla fall är galet söta, så de borde platsa på listan någonstans i alla fall allihop.

1. Burano, Italien

Hur kan denna lista börja någon annanstans än i den lollipop-färgglada byn Burano utanför Venedig? Som en dröm och en saga i knallrosa, gult, giftgrönt och lila. Och till och med tvättlinorna utanför husen matchar i färg.

Läs om vårt besök i Burano här.

2. Klima på den grekiska ön Milos

Åh, kan det bli sötare? Vita grekiska hus på rad ner mot havet. Alla med dörrar och fönster målade i olika klara färger. Hur kan man lägga en by här, svämmar det inte över hela tiden, undrar ju en besökare. Men tydligen kan man för här ligger byn.

Läs mer om härliga ön Milos här.


3. Frigiliana i spanska Andalusien

Underbar sockersöt alldeles vit by uppe på berget en bit ovanför Nerja, med utsikt över havet. Riktigt näpet.

4. Vernazza, Cinque Terre, Italien

Cinque Terre, de fem byarna, är världskändisar för sin skönhet. Och vi är förstås lika betagna som alla andra. Allra mest intagande kanske byn Vernazza är ändå?

Läs om byarna i Cinque Terre här.5. Mödrudalur, Island

På Island kör vi plötsligt rakt in i Fylke. Eller byn heter ju Mödrudalur, och har världens sötaste kyrka och världens sötaste bensinmack. Samt världens tamaste får då.

Bensin, disel, någon?

6. Göreme i Kappadokien, Turkiet

En by bestående av grottbostäder. Hur låter det? Tänkte väl det, Hattstugan-sött så det förslår. Här bodde vi tre nätter i maj 2015.

Läs vår guide till Kappadokien här.


7. Fatmomakke Kyrkby i Saxnäs

En helt fantastiskt plats. Mitt i fjällvärlden ligger denna världsunika kyrkby med till hälften samekåtor och till hälften nybyggarnas stugor. Sjön, fjället, lugnet och skönheten gör att vi alltid återvänder när vi har vägarna förbi.

Läs mer om Fatmomakke här.


8. Tsumago, Japan

Tsumago är en gammal by i Japan, längs postleden mellan Tokyo och Kyoto. Alla husen i byn är traditionsenliga gamla japanska hus och gatorna är belagda med kullersten.


9. Knäbäckshusen, Skåne

En by full av tvättäkta gamla skånska hus med vasstak. Tidsenligt, prydligt och dessutom bara 100 meter ifrån en fantastiskt vacker strand.


10. Zhujiajiao, Kina

Zhujiajiao är en underbart söt by med kanaler i stället för vägar. Nu i princip sammanväxt med megastaden Shanghai. Men fortfarande en bykänsla där inne.

11. Holbox

Världens sötaste by, caribbean-style, måste ju vara färgglada, lagom kaotiskt och bedårande byn på ön Isla Holbox  i Mexiko. Vi var här alltför kort tid tyvärr, men skulle gärna återvända.

Läs vår guide till Holbox här.

Holbox


12. Hallstatt, Österrike

En helt underbart pictures by med ett fantastiskt läge utmed sjön Hallställer See. Allra bäst är att anlända över sjön.

 

Vilka är dina favorit-aspiranter till titeln ”Världens sötaste by”?

Missa inga söta byar. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

10 Comments

 1. Vad lustigt; är i Venedig nu och ska till Burano i morgon.

  • Gunilla Yourstone

   Underbart! 🙂 Bered dig på en färg-chock. Och ta på dig något färgglatt.

 2. Härligt inlägg om underbara byar👍❣️
  Själv bara besökt 1 av dessa, Frigiliana!
  Blev inspirerad av ditt inlägg o kanske skriver ngt inlägg själv om mina favoritbyar, älskar genuina pittoreska byar o försöker hitta dem var vi än befinner oss😍 (men missade ju Burano när vi var i Venedig😞 men dit åker man ju gärna tillbaka😊!)

  • Gunilla Yourstone

   Ja gör det, vad kul! 🙂 Finns ju så många fina där ute i världen. När man nu får besöka den igen.

 3. Holbox tyckte jag inte så mycket om, däremot Santa Clara de Cobre, Michoacán och Tzintzuntzan, Michoacán (båda Mexiko)

  • Gunilla Yourstone

   Ah, okända för mig, googlar nu… Ser supermysigt ut. Tack för tipsen. 🙂

 4. Vilka fantastiskt söta byar, jag har inte besökt någon av dessa, än 😊

 5. Desirée

  Olympus på Karphatos är gullig.
  Sedan hoppas jag inte ni begränsas av att någon, någon gång, kan bli arg. Det går över 😀

  • Gunilla Yourstone

   Vi försöker verkligen att inte bry oss och begränsas. Men ser tyvärr en tendens att de ogillande, de arga och de respektlösa kommentarerna blir fler och fler till antalet. Förut kastade vi dem bara. Nu sparar vi och kollar ip-adresserna. För att ha på fötterna om och när det går överstyr. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *