I början av året skrev vi Inläggen som aldrig tycks bli skrivna – dags att kasta dem?

Om alla de inläggsidéer som legat på vänt ett tag, men som aldrig tycktes bli skrivna. Roligt inlägg att skriva och förstås fick vi kommentarer från läsare och önskemål om att samtliga nämnda inläggsidéer faktiskt skulle realiseras.

Idag gör vi det. Kastar oss ut och publicerar det här inlägget. På allmän begäran, försvarar vi oss med. Mot bättre vetande, höll vi även på att säga. För nu kommer nog folk att bli lite arga.

1. Rasism, Thailand och Dubai

Helt seriöst, hur kan det komma sig att det är samma personer som tycker illa om våra svenska invandrare, som själva flyttar till eller drömmer om att flytta till Thailand? Och som gifter sig med thailändska kvinnor?

Och samma personer som är livrädda för att islam ska ta över Sverige, som verkligen uppskattar Dubai som resmål. För att ”där är det lite ordning och reda?”

2. Varför åker man charter?

Nu vet jag att många blir arga på mig. Men jag fattar ju helt enkelt inte.

Varför skulle jag vilja vara begränsad till mellan att välja på 7 olika hotell, när jag skulle kunna välja mellan samtliga hotell på orten? Det är dessutom inte de 7 bästa hotellen jag begränsats till, utan de som var villiga att göra de bästa dealsen med charterbolaget. Varför skulle jag vilja bo just där?

Varför skulle jag vilja begränsa mig själv till att stanna exakt 1 vecka. Eller 2? Och bo på samma ställe? När jag kan välja att bo 3 nätter på en ort, sedan åka vidare och bo 4 nätter där, för att avslutnings vis bo 3 nätter på ett tredje ställe?

Varför skulle jag frivilligt vilja beblanda mig med människor som paxar solstolar klockan halv sex varje morgon?
Varför skulle jag vilja flyga gristider?
Och varför skulle jag vilja betala mer för min resa för att någon ska skära emellan?

Och nej, det är inte enklare. Hur mycket längre tid kan det ta att boka flyg och hotell separat? Tror att det rör sig om en tidsåtgång på mindre än en minut.

Senaste det begav sig och 4000mil besökte en charterort. Vi stannade bara en timme.

3. Svenskt julbord utomlands

Man vill göra något annat den här julen. Man vill åka utomlands. Få lite värme. Komma bort från allt. Julstress, krav, alla måsten och allt fix. Men man vill ändå hitta ett svenskt julbord på plats på resmålet och tillbringa julafton där? Jag stegar mig igenom tankegången långsamt, långsamt flera gånger. Men nej, jag fattar ändå inte. Det hänger helt enkelt inte ihop för mig.

4. Resa så billigt som möjligt

Det här har vi ju skrivit ett helt inlägg om redan. Varför vill folk resa så billigt som möjligt? Man vill väl resa till vackra, intressanta platser? Uppleva, må bra, ladda batterier. Och sen vill man att det ska vara prisvärt. Men så billigt som möjligt? Näe… Varför skulle jag kasta bort mina härliga, åtråvärda små gobitar till semesterdagar på det?

Läs det tidigare inlägget här.

5. Varför våra bästa resor läses minst

Åh du mystiska värld. Om det vore någon ordning på dig och du var begriplig. Då skulle ju alla och envar läsa febrilt om våra resor till Afrika. Om Namibia, om safari i Krugerparken, om Victoriafallen och om Uganda.

Det skulle vara kö till inläggen om Hong Kong, Burma och Japan. Alla skulle vilja läsa om våra vandringar om och om igen.

Men så är det inte. Världen, du är en svår och obegriplig plats.

Nej som sagt, vi fattar bara inte. Någon vänlig själ får förklara.

Vill du läsa fler av våra inlägg? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

19 Comments

 1. Hög igenkänningsfaktor här, alltså att jag inte heller begriper punkterna eller att det inte är riktigt ”my cup of tea” med charter osv. Jag åt faktiskt svenskt julbord i en park i Melbourne tillsammans med några svenskar, men då var jag ju på långresa och jag älskar julen och ville göra det så juligt som det nu var möjligt i 30 graders värme – egentligen ville jag inte ens vara hemifrån just de dagarna. Ända julen hittills jag inte spenderat hemma och jag skulle inte i normala fall kunna tänka mig att resa bort över julen för den ska helst firas på nordliga breddgrader med nära och kära, sådeså 😉 Men som sagt planerar man vara utomlands under en lång period kan det ju va svårt att undvika det faktum att man får finna sig i att fira den bland palmer och älskar man julen som jag så försöker jag ÅTMINSTONE komma över lite julmust och en chokladask 😁 Övriga högtider kan jag egentligen leva utan

  • Gunilla Yourstone

   Kan förstå att man blir sugen på julmat när man är ute och reser. 🙂

 2. Åh, det här inlägget bekräftar bara ännu mer varför jag älskar att läsa er blogg! Så mitt i prick, utifrån mina tankar! Efter vår senaste resa till Cypern, Belgrad och Timisoara har vi fått absolut mest frågor om Cypern. Helt galet med tanke på att Timisoara var den absoluta höjdpunkten på resan. Men Rumänien? Vem vill åka till Rumänien?

  • Gunilla Yourstone

   Ja men visst är det frustrerande. När ingen frågar om det fantastiska underbara resmålet?!

 3. Spännande inlägg. Håller med på flera punkter men vill försvara julfirande utomlands med att det är rätt kul. Har firat traditionellt i både Indien (internationell jul) & Afrika (svensk jul) och det var otroligt speciellt att få både julklappar och köttbullar även om du befinner dig i ett land som egentligen inte firar jul. I år kommer bli min första jul hemma på 8 år. Eller rättare sagt i mitt nya hemland Norge. Vill också passa på att försvara chartern (som blivande resekonsult) det är många som inte vill behöva välja varken flygtider, ort eller hotell – då är det en utmärkt lösning. För de som inte är resvana proffs är det en DJUNGEL därute. Det märks inte minst på alla reserelatetade frågor som dyker upp på facebook som jag kan tycka är ganska simpla jag menar…varför fråga när du kan googla tarju kortare tid. Men så funkar inte alla. Jag åkte charter senast i våras med ett mindre svenskt charterbolag och efter att pratat med kunder så förstår man verkligen varför många väljer det alternativet – många vill känns trygghet (med skandinaviskt språk m.m, många som reser kan inte ett ord engelska) och inte minst via skyddet resenärer har via paketreselagen.

  • Gunilla Yourstone

   Det låter ju hur spännande som helst med internationellt julbord i Indien. 🙂
   Fast man behöver ju inte kunna språk. Det funkar ju utmärkt att peka, gestikulera och ha med sig lappar med adresser. 🙂

 4. emolis

  Mitt i prick på samtliga punkter, även om jag kan förstå varför vissa väljer charter. Och dina inlägg om Kreuger och Victoriafallen kommer snart få fler klick, för vi planerar en resa dit nästa sommar 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja in med er bara och läs, de förtjänar absolut mer uppmärksamhet. 🙂

   • Haha, äääälskar att ni vågade publicera detta, även om jag inte håller med om allt. Det kan lätt bli långtråkigt att läsa alla PK bloggar som finns därute. Jag är en av dom som gillar era udda resor mest, som t.ex. safariresorna. Men kanske är det för långt ifrån vad en vanlig ”svensson” har möjlighet att göra och därför läser de hellre om den tråkiga hotellvistelsen på Mallorca. 🙂

    • Gunilla Yourstone

     Hehe, tack! Minns att det för något år sedan var inne bland resebloggarna att skriva inlägg om hur lite resesnobb man var och hur förkastligt det var att vara sån. Så jobbar inte vi. 🙂 vi har fått lite skit för inlägget men mest positivt.
     Och safari är ju bara bäst.

  • Margareta

   Så bra! Bl.a. därför gillar jag ju bloggen!
   Ettan är synnerligen tänkvärd -det har jag funderat över många gånger!!
   Charter för skidresa kan ibland vara bästa valet. Om man inte har gott om tid och kör bil förstås.
   Och så Afrika alla dar’ i veckan! Vackert och intressant! Just hemkommen från Tanzania 😍 Lockas mycket av det som är ”olikt” vårt eget. Läser törstigt dessa inlägg!
   Kul att ni båda är ”på banan” igen med lite resande.😊
   Tack igen för bra och intressant läsning!

   • Gunilla Yourstone

    Svar på detta inlägg har fått mig att inse att för skidresor kan charter vara bra. Har aldrig rest på någon sån själv.
    Afrika är bäst! 🙂

  • Charter använder även resvana ibland då det faktiskt kan bli just prisvärt till vissa destinationer (Apollo till Parga och västra Kreta är mina spontanexempel just nu) och tiderna inte alls alla är 5.00.
   Att resa charter innebär inte att man måste ligga vid poolen sju dagar i veckan. Man kan lika gärna ge sig ut på egen resa. Pappa kom t.ex. inte till sitt älskade Sicilien regelbundet förr i världen annars. Enda flyget som gick var charter så det tog han och satte sig på bussen vidare efter någon dag för att utforska ön. Inte som nu med budgetflygen. Direktflyg är en stor anledning. Försök komma till diverse grekiska öar utan att byta i Aten reguljärt…

   • Gunilla Yourstone

    Alla får förstås resa som de vill. Men jag lyckas aldrig motivera mig till en charter. Det faller alltid på ”mej jag vill ju bo på ett annat hotell” eller ”jag vill ju bara vara där 3 dagar. Sen vill ju jag resa vidare till…”

 5. Ann Beutler

  Ja, det var en hel del tankar där som även jag omfattar! Men såklart charter måste finnas..alla är inte som vi..klick klick klick nu är det bokat!
  Att vara en vecka i UAE med ordning och redan, behöver ju nödvändigtvis inte betyda att de som tycker så, även anseratt Sverige ska vara så. De kanske bara gillar det för att det känns tryggt och lätt, till skillnad fr andra charter dest.

  • Gunilla Yourstone

   Ja alla får resa som de vill. Fast jag inte fattar. 🙂
   Fast om man varit i en diktatur, vilken som helt och inte ens reflekterat över varför det är så säkert där. Alltså… ?

 6. Intressant inlägg! Håller med i funderingarna på många punkter, även om jag också kan ha förståelse för att alla inte gör samma prioriteringar som jag, när det till exempel gäller charter 😉 Kan däremot försvara punkt fyra lite 😉 Som erfaren på området ”ha mycket begränsad budget” så vet jag hur det är att inte ha möjlighet att välja det som är vackrast eller mest intressant, men ändå förtvivlat gärna vilja resa någonstans. Prisvärt är ju något annat. Dvs en viss resa till Nya Zeeland kan vara väldigt prisvärd, men jag kanske ändå inte har råd med den.

  • Gunilla Yourstone

   Ja så kan det ju vara förstås. Jag har varit i många olika ekonomiska situationer varav alla inte varit gynnsamma. Fast jag som person är sån som hellre spara till det jag verkligen vill än lägger pengarna på det jag egentligen inte är så peppad på. 🙂

   • Jo men om man helst av allt vill resa till Japan och det är fyra års sparande … Då kan jag vara så att jag hellre tar en resa denna sommar. Oftast finns det ju många budgetalternativ – och självklart väljer jag det som verkar roligast och mest spännande av de billiga alternativen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *