Dokumentären Resa längs Vindelälven har precis haft premiär på SVT-Play. Jag fick upp reklam för den i någon social media och sedan såg vi den i mellandagarna. Det är en oerhört vacker dokumentär, med underbara sommarbilder från den vackra Vindelälven. Större delen av dokumentären är på samiska, men förstås textat på svenska.

Vi åkte själva väg 363 hela vägen upp till Ammarnäs för första gången i somras. Även då med ett underbart väder som sällskap. Filmen gör oss helt sjuka av längtan efter att åka upp och uppleva ännu en gång.

Vindelfjällens naturreservat

– Ska vi flytta upp? Säger jag rent till Christofer.
– Jo, men vi som gillar vintern så mycket, säger han bara och ler, vet att jag bara dras med i stunden.

Men tills att det är möjligt att åka upp igen på ny resa, kommer jag snart på att jag kan ju återuppleva förra sommarens genom att skriva ett inlägg. Om allt fint som finns att se, göra och uppleva längs Vindelälven.

Resa längs Vindelälven
Vindelåforsen

Om Vindelälven, Vindelälvsvägen och väg 363

Vindelälven rinner genom hela Västerbottens län, från Ammarnäs i väster och ut till Umeälven vid Vännäsby i öster. Den är 453 km lång och Sveriges största biflod.

Vindelälven är en av 4 outbyggda norrlandsälvar och utsågs 1993 till Nationalälv av riksdagen. Vindelälven har tack vare att den är outbyggd, över året en vattenståndsvariation på upp till 8 meter, mest av landets älvar.

9 juni 2019 utsåg Unesco Vindelälven-Juhtátdahka med omnejd till biosfärområde.

Resa längs Vindelälven

Resa längs Vindelälven

För den lokalbo som tänker sig en resa uppåt längs Vindelälven är det väg 363 som gäller. Men det finns också en turistväg, Vindelälvsvägen som till skillnad från 363:an följer Vindelälven hela vägen. Dessa vägar är till stora delar samma, förutom en sträcka från söder om Vindeln och fram till Umeå där Vindelälvsvägen i stället följer länsväg AC 628 och sedan E12.

Att göra längs Vindelälvsvägen och väg 363

Vi börjar väl, precis som i filmen från Ammarnäs och tar oss nedåt mot kusten?

Vandring i Ammarnäsfjällen

Ammarnäs är sista utposten mot väglöst land. Norrut efter Ammarnäs blir Vindelälven till Vindelåforsen i stället. Här i Vindelfjällens naturreservat finnas massor av kortare och längre vandringsturer. Kungsleden går förbi här och man kan följa den både norrut till Adolfström och söderut till Hemavan. Läs mer om vandringar i Ammarnäs här.

Vindelfjällens högsta topp ser man härifrån.
Kungsleden går över bron

Fiske runt Ammarnäs

Fiske är verkligen inte vår grej, vi kan absolut inget om detta. Men när vi är uppe i Ammarnäs lägger vi ju märke till att de flesta andra besökarna samtidigt är där för fiske och inte för vandring som vi. Detta är mycket riktigt förstklassiga fiskevatten och vi drar oss även till minnes att vi träffade 5 italienare i incheckningskön i Milano en gång, som var på väg just till dessa trakter för att fiska.

En bra sida för att hitta bra fiskevatten finns här.

Resa längs Vindelälven
Vår resa längs Vindelälven startar i Ammarnäs

Potatisbacken, Lapplatsen och kyrkan i Ammarnäs

Ammarnäs är en mycket gammal by. Här har samer bott i 1000 år eller mer. Nybyggarna kom på 1800-talet. Här mitt i byn finns den berömda potatisbacken, där man lyckats med konsttrycket att få potatis att växa i en mycket brant södersluttning. Backen brukas tillsammans och för hand av hela byn.

Precis intill finns Ammarnäs vackra kyrka och Lapplatsen, dvs en välbevarad kyrkby för samer.

Resa längs Vindelälven
Potatisbacken
Lapplatsen
Lapplatsen
Ammarnäs kyrka

Islandshästar i Ammarnäs

Och slutligen då, Ammarnäs är en klassisk plats för islandshästturer över fjället. Flera arrangörer finns.

Odlingsgränsen

Strax norr om Sorsele går den s.k. Odlingsgränsen. En administrativ gräns för att skapa utrymme för rennäringen. Bortanför odlingsgränsen var det förbjudet att anlägga åkermark, här ska renskötarna och renarna få vara i fred. Förstås stannar man och tar en bild av denna exotiska gräns genom Sverige.

Resa längs Vindelälven

Gimegolts

En liten utvikning bort från 363:an och Vindelälven ligger kanjonen Gimegolts. man tar vänster längs E45:an norrut i Sorsele c:a 1 mil bara.

Läs hur man hittar till Gimegolts här.

Inlandsbanemuseet i Sorsele

I Sorsele stannar man förstås till vid järnvägsstationen som numera inrymmer Inlandsbanemuseet, ett café och en liten butik. Kanske köper man sig en renklämma här och en burk hjortronsylt att ta med hem.

På spåret intill passerar Inlandsbanan två gånger om dygnet.

Kyrkan i Sorsele

Kyrkan i Sorsele ligger vackert vid ett sel. Ja alltså ett avsnitt av älven där den flyter bred och stilla.

Vindelgransele

Vindelgransele är en av de vackrast belägna byarna längs Vindelälven. Här måste man ju stanna till. Själv har jag blivit bjuden på nybakt tunnbröd här direkt från bagarstugan när jag for här med tidningsbudet. Men en sån tur kan ju inte alla ha. Man kan besöka den gamla samiska offerplatsen på Björkfallsudden kanske eller den 400 år gamla stortallen på Ekorrberget. Men huvudsaken är ju att man stannar alls.

Resa längs Vindelälven – Vindelgransele. foto:
Jan Norrman / Kulturmiljöbild, Riksantikvarieämbetet

Lämningar efter flottningen

Vindelälven har förstås som alla de norrländska älvarna används för flottning. Jag har själv vaga minnen från min barndom, att man då såg timret i älvarna överallt. 1975 upphörde flottningen i Vindelälven, men lämningarna från den tiden är fortfarande många och synliga i form av rännor och ’”kanter” som byggts för att underlätta timrets väg ner mot kusten.

Resa längs Vindelälven

Änglamark vid Vormseleforsen

Striden om Vindelälvens framtid blev dramatisk på 60-talet. Statliga Vattenfall ville bygga kraftverk här, så som i så många andra av de norrländska älvarna. En av många med starka åsikter var Evert Taube som 1967 skrev ett öppet telegram till dåvarande statsminister Tage Erlander som bland annat löd:

om detta får ske då ska djävulen och inte jag vara svensk. Då flyr jag från detta land för att aldrig hit återkomma vare sig levande eller död

Under tidigt 1970-tal skyddades Vindelälven i lag från att byggas ut och 1993 utsågs Vindelälven till Nationalälv av Sveriges riksdag, tillsammans med Torneälven, Kalixälven och Piteälven.

Evert Taube skrev även visan Änglamark, inspirerad av Vindelälven och dess framtid. Vid Vormforsen hittar man numera en plakett med texten till Änglamark.

Vormforsen är en av Vindelälvens mäktigaste forsar med en fallhöjd på 9 meter på en 500 meter lång forssträcka.

Resa längs Vindelälven
Resa längs Vindelälven – Änglamark vid Vormforsen

Resa längs Vindelälven

Mårdseleforsen

Dags för nästa fors. I Mårdseleforsen är Vindelälven uppdelad i flera mindre flodfåror och forsar. Mellan öarna i älven går broar så att man, som besökare, kan gå en rundslinga och titta på vattnet som forsar. Extra sevärd under vårfloden i juni, men trevligt året om.

Här finns även restaurangen Wild River som serverar mycket bra mat.

Läs om vårt besök i vårflodens Mårdelefors här.

Resa längs Vindelälven
Mårdseleforsen

Resa längs Vindelälven

Vindelälvens naturbetesmarker

Eftersom Vindelälven är oreglerad svämmar den varje vår över av vårfloden. Detta är naturligt och en del av årscykeln för de bönder som har betesmark för sin djur här. Dessa områden är mycket natursköna. Kör sakta och njut!

Resa längs Vindelälven

Kammen och Isälvsleden

Söder om Åmsele ligger den mest kända etappen av Isälvsleden längs den så kallade Kammen. Här vandrar man på toppen av en ås med vattendrag på båda sidor.

Kammen

Forsränning med Forsknäckarna

Vindelälven är perfekt för forsränning. Vi har själva provat en gång med företaget Forsknäckarna. Väldigt roligt och väldigt blött.

Resa längs Vindelälven Resa längs Vindelälven

Kvarnen och kyrkan i Vindeln

Det var vanligt förr att bönderna i ett område gick samman om en kvarn som man drev professionellt som ett aktiebolag. Nu är det flesta av dessa kvarnar borta förstås. Men i Vindeln, orten som gett Vindelälven dess namn (eller om det möjligen är tvärt om?) finns kvarnen kvar. Idag arrangeras konstutställningar här på somrarna. En hängbro över älven finns i närheten och möjliggör promenader runt älvsområdet.

Resa längs Vindelälven
Kvarnen

Kyrkan i Vindeln är ovanligt ståtlig och ligger vackert vid älven.

Den bästa bild på Vindelns kyrka som vi har i de egna arkiven.

Tavelsjöleden och Tavelsjöberget

När man kommit sig så långt som Rödånäs måste man välja. Följa Vindelälvsvägen eller väg 363 som är närmaste väg mot Umeå?

Väljer man 363:an återstår sevärdheten Tavelsjö. En vacker by vid en vacker sjö. Här går Tavelsjöleden, som bland annat tar en upp på Tavesjöberget med grillplats och fin utsikt. 10 toppar i Tavelsjö finns också för den som inte nöjer sig med en enda bestigning.

Utsikt från Tavelsjöberget
Tavelsjöodjuret

Glassbonden

Men vi väljer förstås att följa Vindelälvsvägen rakt söderut mot Spöland och Vännäsby via länsväg AC 628.

En bit ner längs älven ligger Glassbonden som har öppet sommartid med servering av egen hemmagjord glass från gårdens egna kor.

Här har jag och barnen varit på kosläpp ett år för länge sedan. Vi och c.a 1000 andra. Men det var på den tiden när det knappt ens fanns kamera i telefonen, så jag kan tyvärr inte förgylla er tillvaro med en bild.

Umeälven

På samma plats som den landsväg vi nu följer, mynnar ut i den större E12:an, mynnar även Vindelälven ut i Umeälven. Här kan man stanna till och begrunda detta faktum ett litet tag vid Slöjdarnas hus.

Stornorrfors kraftverk

Vindelälven är ju en av Norrlands fyra outbyggda älvar. Umeälven däremot har exploaterats på sedvanligt sätt. Stornorrfors kraftverk producerar mest el av alla vattenkraftverk i Sverige. Det man kan besöka i området är Laxtrappan och ett område med Sveriges nordligaste hällristningar i Norrfors, det vill säga det gamla kraftverksområdet innan Stornorrfors byggdes.

Baggböle herrgård och konstverket 8 11

Strax nedströms från Norrfors ligger Baggböle herrgård och ett fint promenadområde längs med älven. Här inne i en övergiven turbinsump hittar man också konstverket 8 11 av Fredrik Wretman.

Läs också: Gnistrande vinter i Umeå – och jakten på den hemliga buddhan

Umeå, havet, Holmsund med sitt sågverk

Och sedan återstår ju bara av älvens lopp Umeå och sedan havet. Men först Holmsund med sitt sågverk. Slutstation för det flottade timret en gång i tiden.

Läs vår extremt fullmatade guide till Umeå här.

Umeå

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

5 Comments

  1. Härligt tipsinlägg! Var på väg att föreslå Granö Beckasin men det ligger ju längs Umeälven och inte Vindelälven, däremot i Vindelns kommun om jag är rätt ute. 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Ja det kanske måste bli ett ilägg om Blå vägen längs Umeälven också, så småningom. Den har jag åkt betydligt fler gånger än 363:an.

  2. Monica Forsman

    Vilken härlig beskrivning och vackra bilder! Vindelälven ligger mig varmt om hjärtat! Vi gifte oss i Gillesnoule och bröllopsresan blev en 5-dagarsvandring i Ammarnäsfjällen. Numera besöker vi Mårdseleforsarna varje sommar. Härligt utflyktsmål att ta med barnen till!

    • Gunilla Yourstone

      Tack, vad kul att du läser och gillar. 🙂 Vilken perfekt bröllopsresa!
      Mårdseleforsarna särskilt i juni är verkligen något extra.

  3. Kristian Karlsson

    Om man gillar att vandra så kan man ju även ta Tavelsjöleden från Umeå till Tavelsjö. Hamtjärnsstugan ligger efter leden i Tjälamark. Sedan finns något de kallar 10 toppar (tror jag det är) i Tavelsjö.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *