”Sverige är fantastiskt” stod det på en t-shirt som jag hade som barn. Och visst är det så, här hemma finns hur mycket som helst fantastiskt att se och uppleva. Vi har varit runt i Sveriges alla landskap, från norr till söder. Tillräckligt länge i alla fall för att skaffa oss en uppfattning. Med ett undantag, men vi kommer till det. Så nu känner vi oss mogna för en lista.
Lappland – Saltoluokta fjällstation
Saltoluokta är en verklig pärla bland fjällstationer. En av de äldsta i landet, men en huvudbyggnad från 1918. Fjällstationen ligger i väglöst land, strax intill de väldiga nationalparkerna Stora sjöfallet och Sarek, men är ändå enkel att nå, via en båtresa över sjön Langas.
Omgivningarna är helt fantastiska förstås. Man kan stanna några dagar och göra dagsturer. Eller så tar man Kungsleden söderut mot Kvikkjokk.
Läs också: Vandring i Saltoluokta – bästa dagsturerna
Norrbotten – Sveriges enda Paltzeria
Alla paltfanatikers nirvana. För i Öjebyn utanför Piteå hittar man en hel restaurang som kretsar kring palten. Klassiska kokta Pitepaltar från buffén, eller en mer kreativ variant? Du väljer själv.
Läs om vårt besök på paltzerian här.
Västerbotten – Forsränning i Vindelälven
Vindelälven är en av 4 outbyggda älvar i Sverige. Därmed innehåller den fortfarande forsar och forsränning är möjligt.
Detta är en spännande och väldigt roligt aktivitet som man absolut måste prova någon gång. Vi valde den lite lugnare familjevarianten för vårt äventyr.
Ångermanland – Högbonden
I Ångermanland längs Höga kusten finns ju hur mycket fint som helst! Så hur ska man kunna välja.
Jo men efter lite funderande måste vårt val ändå falla på Högbonden. En dramatisk ö i havet med båtförbindelse från söta fiskeläget Bönhamn.
Här ute finns en fyr uppe på klippan och ett vandrarhem med övernattning i en helt unik miljö.
Läs också: Högbonden – en fyr och ett vandrarhem och en plats i mitt hjärta
Jämtland – Döda fallet
Döda fallet i Jämtland är ju nästan lite av Dark Tourism. För denna sevärdhet är ju en naturkatastrof orsakad av mänskligt oförstånd.
Resultatet blev en fors som tömts på vatten. Platsen och historien om Vildhussen och hur det hela gick till är en mycket intressant historielektion tycker vi. Ett arbete pågår för att göra ett UNESCO-världsarv av Döda fallet.
Läs också: Döda fallet och Vildhussen – ett drama som innehåller katastrofer, oflyt och ond bråd död
Härjedalen – Vägen över Flatruet
Flatruetvägen är Sveriges högst belägna allmänna väg och går där den är som högst, över kalfjället. Detta är en mycket vacker väg att köra, man kan gärna stanna och vandra en sväng på kalfjället också.
Medelpad – Sveriges geografiska mittpunkt
Tänk om man kunde ställa hela Sverige på en våg. Var skulle jämviktspunkten då hamna? Jo i Flataklocken i Medelpad, förstås. Detta är alltså Sveriges geografiska mittpunkt. Här har man en finfin skylt att fotografera sig bredvid och även ett litet cafe. En fin utsikt är det också.
Hälsingland – Hälsingegårdarna
Hälsingegårdarna är faktiskt ett UNESCO-världsarv. För sin imponerande storlek och för de fantastiska väggmålningarnas skull. Tänk att de konstnärer som en gång målade dessa oftast bara fick mat och husrum i betalning!
I Hälsingland finns närmare 1000 Hälsingegårdar bevarade. 7 av dem är utpekade som representanter för världsarvet. Besök några stycken tänker vi.
Läs också: UNESCO-världsarvet Hälsingegårdar – Sveriges senaste tillskott på listan
Gästrikland – Norrlandets kustled
Norrlandet utanför Gävle är en riktig liten pärla. Här finns fiskeläget Bönan med fyrmuseum och böcklingrökerier. Samt också massor av imponerande sommarnöjen från förra sekelskiftet.
Sedan något år går en ny vandringsled här, mitt bland allt detta, Norrlandets kustled.
Dalarna – Städjan
”Den svenska fjällvärldens mesta vulkan-look-alike” kallade vi själva Städjan i vårt inlägg. Det är också, mycket riktigt den ovanliga formen på detta fjäll, som gör det så besöksvärt. Samt även förstås utsikten från toppen. Men vandra hit från rätt hållbara, så att du ser formen på berget.
Uppland – Gamla stan
Stockholm tillhör Uppland ner till Slussen. Sedan tar Södermanland över. Och för oss är det svårt att tänka bort Stockholm här, en stad som vi älskar och båda har bott i. Vad är då bäst i Stockholm norr om Slussen? Gamla stan, säger vi då. Om man skippar Västerlånggatan och dyker in i gränderna och historien. Slottet får man på köpet.
Västmanland – Hälleskogsbrännan
Ett naturreservat bildat efter Sveriges största skogsbrand i modern tid. Det är sorgligt och skrämmande att åka genom detta enorma område av förödelse. Men ändå naturens gång, för skog är ju tänkt att brinna med jämna mellanrum, även om vi människor är vana att kunna kontrollera förloppet. I naturreservatet finns vandringsleder och ett besökscenter med ett utsiktstorn och informationstavlor som berättar om branden.
Läs också: Hälleskogsbrännan – att besöka Sveriges största skogsbrand i modern tid
Värmland – Rottneros
Till denna herrgård i Sunne är Selma Lagerlöfs klassiska roman Gösta Berlings saga förlagd. Även om godset i romanen heter Ekeby.
Här är numera en fantastisk trädgård och skulpturpark anlagd. Väl värd ett besök.
Bohuslän – Hunnebostrand
Vi är ju förälskade i Bohuslän. Besatta av tanken på att komma tillbaka och upptäcka vartenda fiskläge, minsta kobbe och skär, innan vi är nöjda.
Tills dess är smultronstället Hunnebostrand en stilla och ljum augustikväll. Bästa räkmackan på ”Kanten” och en promenad bland segelbåtarna, fiskebodarna och bryggorna.
Läs också: Kvällen när Bohuslän och Hunnebostrand fullständigt nockar oss (eller mig då)
Dalsland – Akvedukten i Håverud
Ingenjörskonst när det är som bäst. Dalslands kanal med sin akvedukt och sin järnvägsbro är en riktigt härlig upplevelse. Läs om vårt besök här.
Närke – Wadköping
Friluftsmuseet Wadköping i Örebro är supermysigt att strosa runt i och uppleva gamla miljöer från förr.
Södermanland – Gripsholms slott
Gripsholms slott är utan tvekan ett av Sveriges mest magnifika slott. Slottet uppfördes på 1500-talet och ligger synnerligen vackert på en egen ö i Mälaren. Här finns även en av Europas mest välbevarade 1700-tals teatrar.
Västergötland – Hjo
I Västergötland har jag varit massor av gånger och besökt och upplevt både det ena och det andra. Vad ska jag lyfta fram i landskapet som lite extra?
Det får bli en ny bekantskap för i år, den söta lilla staden Hjo vid Vätterns strand. Som har allt. Mysiga trähus, en strandpromenad, härliga bad och massor av glass!
Läs också: 11 saker att göra i Hjo – våra bästa tips
Östergötland – Göta kanal
Jag bodde några år i Linköping i början av 90-talet och tycker att Göta kanal i området vid Bergs slussar och Borensberg är svårslaget. Drömmer om att åka tillbaka någon sommar nu och cykla denna sträcka.
Gotland – Fårö
Fårö har verkligen en alldeles speciell aura runtom sig. En stämning som är svårt att förklara. För mig var det rätt många år sedan jag var här sist, medan Christofer gjorde ett besök senast i början av juni.
Öland – Ölands södra udde
Ölands södra udde med Långe Jan, sälarna ute på stenarna en bit ut i havet, fågellivet, kungens hjortar och fåren som betar här i hagar så stora att de nog själva inte ens vet att de är begränsade av staket. Allt detta tycker vi, är det mäktigaste som Öland har att erbjuda.
Läs också: Vandring till Ölands södra udde – Ottenby, Långe Jan och kungens hjortar
Småland – Kalmar slott
Kanske Sveriges allra mest imponerande slott med en lång historia, alltid i händelsernas centrum. Slottet är mycket sevärt både på utsidan och på insidan.
Hallands – Prins Bertils stig
– Vad ska vi välja för Halland? Frågar jag Christofer, hallänningen.
– Tylösand! Tveklöst, säger han.
Men en sandstrand liksom, tänker jag. Är inte det lite… blekt? Lite fattigt liksom?
Så det får bli en kompromiss. Prins Bertils stig går från Halmstad längs kusten upp till Tylösand. Genom en fantastisk miljö, hela vägen med en underbar utsikt. Och så kan man ju avsluta med det där badet vid Tylösand, som Christofer vurmar så mycket för. Och titta in på Hotell Tylösand en sväng och beundra deras konstsamlingar också.
Blekinge – Tjärö
Jag har varit runt rätt mycket i Sverige. Från barndomens oändliga bilsemestrar till ett flertal pandemiresor under de senaste åren. Och så allt däremellan. Känner mig hyfsat konfident för en sån här lista ändå. Med ett undantag, nämligen Blekinge. Ett sorgligt eftersatt landskap från min sida.
Som tur är finns hjälp att tillgå. Bloggaren Inger med bloggen Halloj Världen bor själv i Blekinge och har skrivit massor om sitt närområde. Jag frågar förstås om råd.
Och Inger plockar fram Tjärö ur rockärmen. Så här beskriver Inger själv Tjärö:
”Tjärö måste vara Sveriges gulligaste skärgårdsö. I alla fall om du frågar mig. Som en blandning av Bullerbyn och Saltkråkan har denna vackra svenska turistklassiker en särställning i Sveriges sydligaste skärgård.”
Skåne – Ales stenar och Hammars backar
En av Skånes mäktigaste upplevelser är att i sent eftermiddagsljus komma vandrandes över Hammars backar. Böljande grässlänter och betande får på ena sida, havet det glittrande på den andra. På långt håll får man syn på dem. De resta stenarna som formar ett skepp. Som stått där och blickat ut över havet i årtusenden.
Läs också: Ales stenar – att besöka Sveriges mesta fornlämning
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Fint inlägg! Sverige är 😘!
Får man vara petig så heter det Hjortens udde på Dalslands-sidan av Hindens rev. 🙂
Åh tack bra. Det är detaljerna som gör det. 👍
Men.. Gamla stan i Uppland, stämmer det verkligen? Stockholm och hela Sthlms län ligger väl i Sörmland? Finns mkt annat fint i Uppland, t.ex. Domkyrkan eller Kungshögarna i Uppsala, Öregrund, Trollsjön vid Tierp eller nordupplandskusten vid Ängskär och däromkring 🙂
Gränsen går vid Slussen.
Och när jag var liten och gick i skolan (i Sollentuna strax norr om Stockholm) lärde jag mig att gränsen gick i en gränd i Gamla stan.
Men självklart är stora delar av Stockholm i Uppland 😀
Google svarar att den går vid Slussen. Men skolan brukar ju veta sånt?
Ni har båda rätt, den har gåt ti en gränd men nu går den vid Slussen. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/5487