Instagram har varit en utmaning de senaste åren. Algoritmerna har gjorts om så att konton som tillhör bloggar, företag etc har prioriterats ner i användarnas flöden. Och att få mindre och mindre likes på de bilder man lägger upp, är förstås en riktigt motivationsdödare.

Fast jag och Instagram har aldrig varit bästa vänner. Jag skriver mina texter på bloggen och så är det bra med det. Men Instagram måste man förstås ha som bloggare. Om inte annat för samarbeten. Så jag har harvat på.

Att lägga upp bilder från mina resor, bilder som jag själv gillar och kanske ibland också är lite lagom stolt över, är förstås kul. Men sen ska man komma på någon text i all hast också. Så där på morgonen, för det är ju då man ska publicera, det är alla överens om. Och på mobilen dessutom. Jag som gillar att skriva på dator. Och hatar att skriva på mobilen.

Nej det har blivit lite halvhjärtat. Nu tittar vi på om vi kan hitta något bra verktyg för förprogrammering av Insta-inläggen från dator. Då kanske det kan bli lite kul med Instagram?

Kolla in (och följ, vet ja!) vårt Instagramkonto här.

Men en sak är garanterat roligt med Instagram. Åtminstone för en statistiknörd som mig.

Best 9

Med hjälp av sidan bestnine.net kan man plocka fram sina 9 mest gillade bilder under innevarande år. Kul att kolla vilka de blev, om man håller med osv. Dessa blev 4000mil´s best 9 under 2019.

1. Kleine Scheidegg, Schweiz

Åh jag älskar att detta foto vann! För jag gillar det verkligen också. Bilden har blivit som en symbol för hela vår underbara tågluff i Schweiz och känslan under den resan. Bilden föreställer tåget upp till Jungfraujoch. Vi hade redan varit uppe på toppen och precis klivit av tåget på ändstationen i Kleine Scheidegg. Personalen hade bråttom att sjasa iväg alla avstigande för att logistiken inför att nästa lass påstigande turister skulle funka. Och helst utan att någon av oss hamnande under ett tåg på rälsen ni ser i förgrunden. Vi steg av sist i en av de bortersta vagnarna.  Och fastän man vinkar otåligt åt min att korsa rälsen som siste man, stannar jag ändå upp och tar den här bilden. Allt är med. Det söta röda tåget, Jungfraumassivet i bakgrunden, den ständigt blåa himlen och de surrealistiskt gröna grässlänterna. Och även hotellet med sin idylliska arkitektur.

Sedan gick jag över spåren, ett tåg kom in, eller åkte, och bilden var borta.

Läs om vår dag i Kleine Scheidegg och uppe på Jungfrajoch här.

2. Varenna, Italien

Jodå inget fel på den bilden. Och Varenna vid Comosjöns södra kant är verkligen idyllisk och fotogenique. Men jag är ändå lite förvånad att den kom ända till 2:a platsen. För så märkvärdig är den väl inte? Fotot togs i alla fall från färjan över till Bellagio, direkt vid ankomsten till Comosjön.

Läs om vackra Comosjöns alla charmiga orter här.

3. Lauterbrunnen

I Lauterbrunnens dalgång finns hela 72 vattenfall. Vi vandrade här någon timme vår sista eftermiddag på plats och passerade väl åtminstone en 5-6 av dem. Ett av dem fångat här på bild. En underbar dag och en underbar plats. Men inte så jättemärkvärdig bild?

Läs mer om denna dag här.

4. Järnäsklubb

Nu blir jag glad igen. En fantastik världsunik kväll i somras när havet låg spegelblankt ute i stugan. Och vi hade varsina nya kajaker att glida ut i allt detta underbara, vackra med. Bilden föreställer Alva och jag fotade med en enkel vattentät kamera som vi köpt just för att kunna använda i sånna här sammanhang. En bild som i alla fall jag blir varm i hjärtat av.

Läs om vårt kajakpaddlande i Järnäsklubb här.

 

5. Petra, Jordanien

Området precis framför skattkammaren i Jordanien kan göra den mest härdade turist lite matt faktiskt. För här är mycket folk. Åtminstone i april. Men som vanligt, och detta faktum slutar, på riktigt, aldrig att förvåna mig, de flesta turister verkar stanna här. Om man förflyttar sig en bit bort och allra helst en lång bit bort, dit det krävs aldrig så lite brännande av kalorier för att komma. Då kan man få vara nästa själv.

Bortanför konungagravarna leder en trappa upp, bakom, ovanför gravarna. Efter 40 minuters stigning kommer man till ett café och en utsiktspunkt över skattkammaren från ovan. Hur många är vi här idag? 10-15 personer. Alla får plats att dingla med benen där en stund. Känna den rätta Indiana Jones känslan. Och ta fotot.

Läs om mina bästa tips till Petra här.

6. Kärkevagge Lappland

Mera skor i bilderna. Denna dag korade vi häromdagen till årets bästa Sverige-upplevelse. Dagen när vi vandrade genom Kärkevagge till Trollsjön. En underbar dag och en halvskaplig bild också. Förmedlar den känsla vi hade, tycker jag.

Läs om vår vandring till Trollsjön här.

7. Vägen till gorillorna i Uganda

Genom det underbaraste av landskap färdades vi mot gorillornas berg. Vägen var ett äventyr, körde vi 20 kilometer i timmen tro? Utsikten var svindlande. Men att dra upp systemkameran och försöka fota var inte att tänka på. Först skulle man ha gett sig själv en rejäl fläskläpp med objektivet och sedan hade man slagit sönder linsen mot bilfönstret om man försökt. Så pass skumpade det där inne. Men mobilen smögs fram. Och vid något tillfälle lyckades jag ta den här bilden.

Läs om vägen här och om gorillorna här.

8. Vernazza, Italien

Men, kan detta verkligen stämma, tänker jag? Hur kan den här bilden hamna 8:a? Tja Instagrams vägar äro outgrundliga, för här är den. Alltså Cinque Terre och Vernazza är verkligen vackra, men vi har säkert en triljon foton därifrån bättre än detta.

Läs om vandringen där detta foto togs här.

9. Pilatus, Schweiz

Schwiez var verkligen en jätte-Instagram-hit i somras. Denna bild tog Christofer vår första dag i Schweiz uppe på berget Pilatus.

Läs om vår utflykt till Pilatus här.

Våra egna favoriter av dessa 9

Om vi själv får välja då av dessa 9, vilken är då vår respektive favorit? För Christofer är det nr 9, fotot på mig uppe på Pilatus. Själv väljer jag kajakbilden på Alva.

Andra foton från i år som vi gillar

När vi nu ändå håller på och navelskådar, finns det några andra foton vi vill lyfta? Jodå, tackar som frågar, dessa gillar vi faktiskt lite grann också.

Christofers bild på Alva i helikoptern över Kebnekaise
Christofer igen och från helikoptern igen
Ett av hundratals hjortron i Stora Sjöfallets nationalpark
Buhkansan, en av mina häftigaste vandringar någonsin. I Seoul!
Christofers bild på mig uppe på kastellet i Vernazza, Cinque Terre
Christofers härliga vinterbild från stugan i Järnäsklubb
En av 100 Sibirian Husky
Solnedgång i Wadi Rum, Jordanien

Och avslutningsvis, glöm nu inte att följa 4000mil på Instagram.

 

4 Comments

  1. Så otroligt vackra bilder ni fått till i år, kan inte bestämma mig för vilken jag själv gillar bäst av😊

  2. Superfina bilder! Min favorit av era bilder är den från Varenna. När det gäller att publicera på Instagram känner jag precis likadant och har lagt upp mycket färre bilder i år jämfört med förra året. Inspirationen tog slut någon gång i maj så de flesta bilder från maj och framåt har inte hamnat på Instagram (än). Men när det gäller att förprogrammera inläggen så använder jag i jobbet Creator Studio som man kommer åt via Facebook. Det funkar bra tycker jag. Har inte provat att använda det för mina egna inlägg men det borde funka så länge man har kopplat ihop sitt Facebookkonto och Instagramkonto på nåt sätt. 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Tack för tipset, får testa den och se om det funkar för oss.
      Ja jag vet inte vad man ska göra med Instagram egentligen…

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *