Traditionsenligt brukar ju de stora aktörerna i resebranschen göra listor inför varje nytt år. Trendkänsligt lägga örat mot rälsen och lyssna, vad känns allra mest rätt för i år?

Inför 2020 tog vi själva mod till oss och gjorde en egen trendlista. Övermodigt för en liten oansenlig blogg och se hur det gick sen. En pandemin och hela 2020 gick resemässigt om intet.

Läs också: Bästa resorna 2020 – enligt 4000mil

Vi utnämnde bland annat Ukraina

Lonely Planets lista brukar vi alltid recensera varje år, men i år känns den irrelevant i och med att Lonley Planet utgår från USA och resandet är så mycket mer lokalt numra.

Men i fredags släppte även Vagabond sin resetrend-lista för 2022. Vi läste och blev inspirerade. Som man ju ska bli av en någorlunda korrekt ihopsatt reselista.

Här kommer vår recension av Vagabonds 2022-lista.

Årets bästa resor 2022 enligt Vagabond

Vagabond satsar iår på en enda 25 punkter lång lista, där alla förslagen syftar till att resa så hållbart som möjligt. Sunt, fräscht och rätt. Läs Vagabonds lista här.

1. El Hierro, Kanarieöarna

Kanarieöarna är ju så rätt just nu. När tiderna är oroliga och inget vet vart pandemin tar vägen näst, är det back to safe and basic som gäller. Den trendkänslige skipar förstås de sönderturistade stora öarna och reser till antingen El Hierro som Vagabond, eller till La Gomera som oss.

Och oss emellan, när jag bildgooglar tycker jag nog att La Gomera ser lite vackrare ut?

La Gomera
La Gomera

2. Västfrisiska öarna, Nederländerna

Ja! Ett besök på någon av dessa öar står på vår (redan alltför långa) lista över utflykter som vi vill göra när vi besöker Amsterdam i vår.

3. Oslo, Norge

Nej, tyvärr, det spritter inte till någonstans, vi har noll längtan till Norges huvudstad. Och är det bara vi som minns vad norrmännen sa om oss svenskar under pandemins första år? Det vill säga innan de fick högre smittspridning än oss.

4. Amorgos, Grekland

Alltså, ja, vi skulle verkligen vilja åka till Amorgos. Fast inte så nyskapande förslag, det känns som att den ön borde ha stått på 10 listor minst tidigare?

5. Marari Beach, Kerala

Kerala har vi haft bokat och varit tvungna att avboka. Så ja, för att vi är nyfikna och gärna skulle åka dit. Fast nej på grund av världsläget. Indien är långt ifrån det första land vi själva skulle välja medan pandemin fortfarande härjar i världen. Undermålig sjukvård, flera okontrollerade corona-utbrott. Samt en rätt hatisk och otäck stämning mot turister och utlänningar i början av pandemin.

6. Schweiz

Tågluff i Schweiz är så rätt för 2022 att vi nästa faller i gråt av lycka. Vi gjorde det 2019 och vi planerar att göra det igen 2022. För tåg i Schweiz, det kan vi helt enkelt inte få nog av.

Läs också: Bästa tipsen för att tågluffa i Schweiz

Tågluffardrömmen

7. Gorillaturism, Uganda & Rwanda

Afrika behöver verkligen turister nu. Det är våra pengar som skyddar de vilda djuren från utrotning. Att möte de vilda gorillorna är dessutom en av av livet stora upplevelser.

Läs också: Att besöka gorillorna i Uganda – allt om vårt äventyr och bästa insider-tipsen

8. Tyska Östersjökusten

Tyskland har aldrig varit mer rätt. Sedan har vi inte själv besökt Östersjökusten, men skulle gärna vilja någon gång.

9. Abruzzo, Italien

Italien kan väl aldrig bli fel?

10. Berlin, Tyskland

Mer Tyskland. Kanske, kanske skulle det faktiskt kunna bli ännu mer Berlin för oss i höst. Vi får se.

Läs också: Att se och göra i Berlin

Berlin

11. Tyrolen, Österrike

Österrike är lika rätt som Schweiz. Nära, lätt att ta tåget ner, underbar natur och massor av vandring.

12. Stedsans, Sverige

Hm, vet inte varför just denna anläggning skulle lyftas fram. ”Biologiskt nedbrytbar hudvård”. Alltså va?

13. Dominica, Karibien

Dominica står på alla våra listor, jämt. Ändå har vi inte varit där än, och just i år lär det väl inte bli av.

14. Procida, Italien

Vi har sett att det arrangerades några pressresor dit i höstas. Är säkert trevligt. Som alltid med Italien.

15. Juliana Trail, Slovenien

Slovenien är ett underbart land och helt rätt nu i dessa tider. Om det är något vi är missnöjda med vad gäller vårt besök där är det väl att vi inte vandrade just något.

Läs också: 9 bästa sakerna att göra i Slovenien – våra tips till Europas mesta sagoland

Slovenien

16. Moçam­bique

Moçam­bique har vi haft ögonen på länge, men det känns kanske för tidigt att bege sig ner redan i år?

17. Uzbekistan

Stan-länderna kan väl aldrig vara fel på någon lista. Man drömmer väl alltid om sagostäder som Samarkand?

18. Cornwall, England

Inte nu när britterna semestrar hemmavid säger Storbritannien-experten Charlotta på Bara Brittiskt. Hm, det kan man ju förstå, men kanske 2023 eller 2024. För Cornwall måste det ju bli så småningom.

19. Göteborg, Sverige

Tyvärr, det rycker ingenstans. Vi planerar för en roadtrip till Bohuslän i vår, men ingen längtan till Göteborg finns.

20. Languedoc, Frankrike

Provence åkte vi till 2019. Och det var ärligt talat… så där. Med undantag för ett medeltida slottshotell och kanjonen Gordes du Verdon, så lyfte det helt enkelt aldrig.

Languedoc ska vara bättre och billigare, samt med färre turister, skriver Vagabond. Vi tackar för tipset och håller ögonen på detta området. Det verkar ju helt klart finnas en del maffiga slott här.

21. Skottland

Alltid rätt, men inte så nytänkande förslag.

22. Norrsken, Sverige

Helt rätt just nu. Förutom att vi hade ett storartat norrsken ända ner över Stockholm så sent som i fredags natt, är det få saker som verkar så poppis och inne just nu som att norrskens-spana. Eftersom vi bor i Umeå ser vi förstås själva norrsken nu och då.

Ett av våra egna norrsken hemma.

23. Köpenhamn, Danmark

Köpenhamn är alltid en trevlig stad. Fast inte så nyskapande förslag? Om vi själva åkte till Danmark skulle vi satsa på något annat än just Köpenhamn.

24. La Digue, Seychellerna

La Digue är en underbar ö i Indiska Oceanen. Det går inte att hamna så mycket mer rätt om det är vita stränder och turkosa hav man söker.

Läs också: Seychellernas bästa stränder – vår guide till alla favoriter

La Digue

25. Playa Viva, Mexiko

Vi är lite splittrade vad gäller Mexiko. Ja och nej liksom. Plastigt, exploaterat. Mil efter mil av strand och kust som lokalbefolkningen är avskurna från på grund av att de stora resorterna breder ut sig. Samtidigt god mat, en härlig kultur och mycket historia från Maya-kulturen.

Ja ni hör, ju vi vet inte riktigt vilken fot vi ska stå på här.

Mexiko

Så vad tycker vi om listan?

Så sammanfattningsvis, på Vagabonds lista har vi varit till (eller gjort) 8 av 25, och har under året planer på att besöka Västfrisiska öarna i Nederländerna. Samt Schweiz och Berlin för andra gången.

Utöver dessa tre med planer blir vi inspirerade av El Hierro (suget efter fler Kanarieöar-vandringar finns där), Abruzzo, Languedoc, Tyrolen, Dominika, Uzbekistan och Cornwall.
Största magplasket på listan måste väl ändå vara Oslo?

Det är lite synd att Sverige representeras av Göteborg och en resort i Halland. Men vad hade man annars eller mer kunnat lyfta fram? Många av de stora svenska destinationerna är ju lite söndertjatade efter 2 års pandemi? Vi slänger ur oss Tornedalen och någon av Sveriges pilgrimsleder. Bara för att det är där vi själva är i Sverige-tankarna just nu.

Jo men annars bra lista, fast man hade nog kunnat fokusera den ännu mer på nära och naturupplevelser för vår del.

Läs om våra egna planer och drömmar för 2022 här.

Schweiz

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

12 Comments

 1. Eva Hellner

  Apropå Frankrike, om ni inte har varit i Ardèche
  I södra Frankrike kan jag rekommendera en resa dit. Härliga vandringar och mysiga små städer och fantastisk natur. Gorgerna kan man även njuta av vattenvägen, genom att hyra en kanot. Vi hyrde ett hus i Les Vans, perfekt utgångspunkt för utflykter och en mysig stad. Jag skickar gärna några bilder om ni vill.
  Tack för många bra restips!

  Hälsningar Eva

  • Gunilla Yourstone

   Åh det låter superhärligt! Och ser fint ut när jag googlar! Rätt lika Gorges du Verdon också, Som vi ju gillade jättemycket. Tack för fint tips! 🙂

 2. Dalsland? Värmland? De milsvida skogarna i Dalarna? Ja, mycket märkligt att man väljer Göteborg av allt som finns att upptäcka.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det finns massor av spännande att välja som inte är uttjatat alls.

 3. Ingmar Kroon

  Vagabond har missat det nya sättet att resa till Rügen, med färja från Ystad till Sassnitz. Avgångar från april till oktober, mindre än 2,5 timmar med katamaran. Det finns planer på buss i anslutning till ankomsten till Sassnitz direkt till Berlin. För en stockholmare kan det vara praktiskt att sitta eller ligga kvar på Snälltåget till Hamburg, men för mig som ystadbo är valet lätt.

 4. Tack för omnämnandet. Ja Cornwall finns kvar. Just nu är det extremt fullbokat och därmed galet dyrt boende som sagt, även om lokalbefolkningen skulle behöva våra pengar men de får det inte genom att du hyr en stuga ägd av en Londonbo för 20 000 för en vecka (utom de som kommer med lakan åt dig). Det kommer ett inlägg om just detta endera dagen.

  Den miljövänliga gården tror jag att du missuppfattat även om jag inte sett vad Vagabond skriver. Den är tänkt att få dig att varva ner i stillhet och bli mer miljömedveten. Samtidigt håller jag med om att det saknas svenska alternativ även om jag alltid vill till min uppväxtstad Göteborg på grund av vänner och kul restauranger. Varför inte Dalsland som Daniel skriver, eller kanske Blekinge.

  Ditt förakt för Oslo förstår jag inte men så har jag också alltid mest varit på kul fester när jag varit där. Det är något som stämmer där för mig. Min släkting som jobbat på tyska turistbyrån tycker att den mest underskattade delen av tyska östersjökusten är Usedom. Färre turister och fina stränder. Många svenskar åker ju annars till de gamla svenskstäderna.

  • Gunilla Yourstone

   Det kan ju vara värt att tänka på om man besöker Cornwall att boka något som ägs lokalt.
   Detta ställe (i Halland) drivs säkert jättebra, men det är det ju många ställen som gör. Och att varva ner är ju mer in your own state of mind, så att säga. Har svårt att se varför man skulle peka ut just detta som det bästa för 2022.
   Och jag föraktar inte Oslo, jag har bara ingen lust att åka dit. 🙂

 5. Förakt för Oslo??? What??? Sitter i detta nu och ser ett TV-program om Cornwall och vandrade där på ”kostigar” längs med kusten när jag var 17. Magiskt vackert ! Det här programmet handlar om att alla mår dåligt och är fattiga p.g.a. Covid- inga turister längre. Det samlas in matpaket till hotellchefer som har blivit arbetslösa.!! Vi sitter här och tänker och vill åka dit och stötta. Kollar färjor och olika resvägar. Tack för kommentarerna om Vagabond 👍🙋‍♀️

  • Gunilla Yourstone

   Nej med precis, inget förakt alls utan bara ett jag tycker att Oslo är ett märkligt val. Inget resmål jag någonsin känt ett sug efter.
   Oj, ja det är synd om många nu, som tidigare levt av turistnäringen. Jag ska definitivt tänka på var jag lägger mina pengar när jag äntligen kommer iväg dit om något år kanske.

 6. Kålle

  Göteborg är en av de mest spännande städerna i norra Europa just nu 🙂 Det byggs nytt (och högt) lite överallt och staden expanderar utåt. Nya områden gentrifieras. Det finns en härlig vibe i stan. Mängder med riktigt restauranger och mysiga små hak, coola butiker och kulturutbud. Dessutom nära havet med fin skärgård och salta bad, men även nära många fina natur- och skogsområden med vandring, sjöar, cykling och motion. Klart ni skall åka dit och hänga med trevliga göteborgarna 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Göteborg är en jättetrevlig stad. Men på en sån här lista vill jag ha nya impulser. Sånt som jag inte riktigt har tänkt på själv att man kan besöka. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *