Ska man resa i högsäsong eller hellre stanna hemma då och resa en annan period? Och om det är i högsäsong man kan och vill resa, vart reser man då i så fall bäst? Två frågor som väl verkligen ställts på sin spets denna sommar när Corona-pandemin gjort folksamlingar och trängsel olämpliga och till och med livsfarliga.

Den gamla goda tiden? När man trängdes så här.

Vårt förhållningssätt till högsäsong

Vi är även utan pandemier såna som ogillar trängsel och folkmassor. Vi kan ibland höra andra människor säga att ”man vill ju ha lite liv och rörelse”. ”Det får ju inte bli för lugnt och för lite folk på resmålet.” Och vi kan verkligen inte förstå eller hålla med. För oss är det alltid drömmen med lite folk. Oavsett om vi vandrar i bergen, badar i havet, eller besöker en känd turistattraktion.

Föga förvånande försöker vi också alltid undvika högsäsong. Om det är möjligt. Sommarresorna gör vi oftast i maj, juni eller september. Möjligen första veckan i juli.

Vad gör vi i juli-augusti då?

Men vad gör vi med juli-augusti då? Det är ju ändå då man förväntas ta ut sin semester och har bäst möjlighet att vara ledig och åka iväg?

Dels har vi alltid jobbat ganska mycket då. Som chef behöver alltid någon vara på plats även på sommaren och det brukar vara populärt bland chefskollegor att frivilligt anmäla sig för tjänstgöring under några av de bästa sommarveckorna. Då kan man passa på att plocka extra poäng inför alla sina resor ”mitt i terminen”.

Sedan har vi sommarstugan som vi alltid tillbringar tid i under andra halvan av juli, då vädret brukar vara som bäst där. Det är också standard att göra någon resa ner till släkten i den södra halvan av Sverige under sommaren.

Stugan

För- och nackdelar med högsäsong

Ja, nackdelarna är ju rätt uppenbara, förstås. Trängsel och höga priser. Men finns det också fördelar med högsäsong? De är väl i så fall att man, som sagt oftast har lättast att komma ifrån hemma just då. Det är därför det är högsäsong. Ofta, men inte alltid kan det även vara så att vädret är som bäst under högsäsong. Det gäller särskilt Sverige, som ju fort blir kallt, grått och tråkigt så fort man passerat mitten av augusti. Medan Medelhavet ju faktiskt är för varmt och inte alls behagligt under högsäsong.
Och sen har vi ju de där som vill att det ska vara mycket folk och fullt ös. Festarfolket kanske, som ser en fördel i högsäsong.

När vi rest i lågsäsong och undvikit folkmassorna

Medelhavet har jag aldrig besökt i augusti. Och bara enstaka gång i juli. Däremot var vi till exempel till Kroatien i juni 2016. En underbar tid att besöka landet. De minimala badstränderna som fort blir klaustrofobi-full var nästa tomma och det var lätt att få bord i första led mot havet till middagen.

Kroatien

På den grekiska ön Milos var det helt absurt lite folk i september 2017.
– Hur kan det vara så luftigt? undrade vi gång på gång förundrade.

Läs också: Guide till Milos – ön som svenskarna har missat

Milos

2018 vandrade vi i Dolomiterna över midsommarhelgen. Det var första veckan man hade öppet för sommaren, ett strålande väder, utan att för den skull var hett och väldigt lite folk i linbanorna, på restaurangerna och längs lederna.

Läs också: Guide till Dolomiterna och Val Gardena

Dolomiterna

Kapstaden 2017 besöker vi i helt rätt säsong, den sista veckan i mars. De flesta turisterna har lämnat staden för säsongen, till och med linbanan till Tablemountain är helt utan köer, men det är fortfarande varmt, soligt och härligt. Bara någon vecka senare anländer höststormarna.

När vi rest utanför högsäsong och det ändå varit massor av folk

Ibland försöker man undvika högsäsong, men det hjälper liksom inte. Till Cinque Terre kommer vi den 17:e september. Högsäsongen borde vara över. Men ändå fylls alla de fem byarna, Cinque Terre av absurda mängder turister varje dag. Bara tanken på att komma hit i högsäsong ger panikkänslor.

Läs också: Är Cinque Terre en turistfälla?

Schweiz och Venedig har vi båda besökt i slutet på juni, det vill säga inte i lågsäsong, men inte heller i brinnande högsäsong. Men förgäves, mycket folk var det ändå.


När vi rest i högsäsong och fått trängas

Albanien gav vi oss faktiskt på andra halvan av juli 2017. Och fick lite ångra oss. De kända turistorterna var inte charmiga på något sätt alls, utan helt överbelamrade av folk. Man såg knappt sanden på ständerna för all hud. Som tur var stannade vi inte länge på dessa kända badorter.

I Japan var det också mycket folk över körsbärsblomningen 2013. Nästa vartenda hotell i Kyoto var fullbokat den första veckan i april. Men då var det som att det hörde till. Många av besökarna var också klädda i kimonos och tillförde stämning till gatubilden. Och här har man ju heller inget val. Vill man se körsbärsblomning, så får man trängas den enda vecka per år som denna begivenhet äger rum. Bara att köpa läget.

När vi rest i högsäsong och det ändå varit lugnt

Svenska fjällvärlden har en kort säsong. Egentligen från slutet av juli om man ska vara petig med väta på marken och fram till mitten av september. Av detta är väl sista veckan i juli och första veckan i augusti att beteckna som högsäsong. Vilken tur då att det trots högsäsong ändå alltid varit lugnt och fint och gott om plats när vi vandrat i svenska fjällen. Tills i år då, när pandemin (och Instagram?) gjorde att hela Sverige ville vandra. Nu gäller det nog de närmaste åren att antingen gå lite senare i augusti eller hitta nya okända och lite hemliga platser. Om man är som vi och vill ha det lite luftigt på leden.

Island var lugnt också i augusti 2016, trots att hela Europa har sommarsemester då och Island var mer populärt än någonsin. Tills vi kom till den Gyllene Cirkeln vill säga. Det var visst där alla turister var och inte på resten av den oändligt vackra lilla ön.

Koh Rong, Kambodja är beviset på att man kan semestra helt folktomt även över julhelgen, om man bara väljer sin lilla ö med omsorg. Där var vi ganska ensamma över jul 2014. Ett par år innan resten av världen upptäckte ön.

Hur gick det för oss i sommar med trängseln?

Tackar som frågar, vi har faktiskt inte märkt av någon större trängsel. Men så har vi ju, som vanligt höll jag på att säga, lagt upp resan för att slippa trängas. Rest i Norrlands inland, valt fjällorter som inte är de mest kända, besökt Höga kusten sista helgen i maj i stället för i juli, sovit över på Järvzoo och upplevt djurparken på natten i stället för på dagen. Och om det någon gång känts trångt, så har vi lämnat walk over ganska snabbt och begett oss någon annanstans i stället.


Läs också: Hemma igen från vår roadtrip i södra Norrland

Brukar du resa i högsäsong och vad tycker du om det?

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

  1. Här håller vi med på alla punkter! Jag som jobbat som sjukhusanställd har varit ganska poppis eftersom jag gärna tagit semester hela maj om vi rest neråt Europa eller någon vecka in i augusti för resor norrut i Sverige. En långresa i november gör inte så ont heller. Som pensionär har jag i två år jobbat några dagar/vecka under sommaren. Nu åker vi husbil på Höga kusten i solsken, utan trängsel!

    • Gunilla Yourstone

      Ah perfekt att besöka Höga Kusten nu ju.
      Har också tänkt det många gånger, att hade jag jobbat inom vården så hade jag jobbat mycket sommar, för visst brukar man få extrapengar då?

  2. Susanne

    Vi brukar åka till Grekland efter midsommar och 3 veckor framåt. Vi utforskar öarna och har i förväg letat upp badvikar, vandringar mm som är lite kluriga att ta sig till. Många gånger är vi alldeles ensamma där trots att det är juni/juli. Fördelen är att det är så härlig temperatur i havet – för en badkruka🤗. Vi bokar boende o flyg själva och väljer mindre byar. Så det funkar bra trots högsäsong.

    • Gunilla Yourstone

      Härligt! Ändå inte värsta högsäsong som nog kommer igång efter mitten på juli? Små okända grekiska öar är nog ett bra tips för att undvika alltför mycket folk. Har du något stalltips? 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *