När är allra bästa tiden att resa till Medelhavet egentligen? Vi reder ut begreppen.

Faktorer som avgör när det är bäst att resa

Vilken tid som är bäst beror förstås på vilken del av Medelhavet vi pratar om. I norra delen av Medelhavet, tex uppe vid Piran i Slovenien är det förstås kallt längre in på våren och hösten kommer tidigare. Här upp regnar det också betydligt mer än i den södra delarna av Medelhavet.

bästa tiden att resa till Medelhavet
I Piran kan det vara rätt regnigt

Sedan beror det förstås även på vad du tänkt göra på plats. Den som tänkt sig en aktiv semester kan med fördel åka lite tidigare på våren eller senare på hösten än den som vill ha en klassisk sol- och badsemester. Är man dessutom typen som gillar när det är mycket folk (jo med de finns, vi lovar), så är det ju högsäsong som gäller.

Vill man ha det lite grönt och blommande är våren bäst och är man ute efter varmt badvatten är hösten överlägsen.

Härliga blommor i maj!

Medelhavets säsong är april-oktober

Säsongen vid Medelhavet sträcker sig från april till oktober, eller till november för de mer södra delarna. Vintern är det vanligtvis kallt och regnigt vid Medelhavet och ingen optimal tid för att resa.

bästa tiden att resa till Medelhavet
Medelhavet i september – Cinque Terre

Månad för månad

April

April kan lämpa sig för tex Kreta, Sicilien, Spanska Solkusten, Malta eller Israel. Och förstås också de afrikanska Medelhavsländerna, även om de kanske är lite för oroliga för att resa till just nu. Det passar om man gillar lågsäsong och har tänkt vandra eller besöka historiska platser, städer eller museum. Regn kan förekomma och vattnet är förstås för kallt för att bada i. På vandringsstigarna är det grönt och fint och många vårblommor blommar.

Vi har själva inte varit till Medelhavet i april, än, men skulle ha åkt till Tel Aviv i april i våras, om inte en eller annan pandemi kommit i vägen. Vi skulle även kunna tänka oss Sicilien i slutet på april. Eller kanske en vandringsresa till Kreta eller att åka till Santorini bara för att undvika turistmassorna senare på året?

Malta blir varmt tidigt, april är norrländsk sommar – fast denna bild är tagen i juni

Maj

Maj är en bra tid för Medelhavet. Värme i luften på de flesta håll, även om det kan vara lite regnigt, tex i Kroatien fortfarande. Fortfarande grönt och härligt och ännu utanför turistsäsong, men ändå med hotell och restauranger öppna.
Det går att bada, men temperaturen är en smula uppfriskande.

Jag har besökt italienska Tropea i maj och vi har även varit på roadtrip i Andalusien denna månad.

bästa tiden att resa till Medelhavet
Tropea i maj
Nerja i maj

Juni

En favoritmånad för oss att besöka Medelhavet. Vädret har i allmänhet stabiliserats till soligt och att bada nu funkar bara fint. Turisterna börjar trilla in, men fortfarande ingen hysteri. Det finns gott om plats på stranden och på restaurangerna.
Det börjar bli varmt men värmen är i allmänhet inte så tryckande att man inte orkar vara aktiv på sin resa.

Vi reser själva ofta i juni just till Medelhavet. Vi har besökt Kroatien, Malta och Algarve i Portugal bland annat.

bästa tiden att resa till Medelhavet
Kroatiska ön Vis i juni
Kajak längs Algarves stränder i juni

Juli

Nu börjar det bli både hett och mycket folk. Värmen är ofta sådan att man ofta inte orkar göra så mycket på dagarna, åtminstone i slutet på månaden. Bäst att bara ta det lugnt i skuggan. För solen tar nu och man bränner sig på nolltid.
Vi försöker oftast undvika juli för Medelhavet, möjligen då att det kan funka att åka första veckan. Men det är ju nu vi svenskar har semester och kanske bäst möjlighet att åka.

Själva var vi några dagar vi den Albanska medelhavskusten i slutet på juni ett år. Det gällde verkligen att välja sin badvik, många var fyllda till sista solstols- och handduksplats. Vi besökte även Piran i Slovenien under ett dygn i juli, men här var det faktiskt regn även denna månad.

bästa tiden att resa till Medelhavet
Albanien. Vi hittade rätt strand, dit man var tvungen att gå 20 minuter från parkeringen.

Augusti

I augusti är det högsäsong för de europeiska turisterna. Nu är det knökfullt runt hela Medelhavet och riktigt, riktigt hett. Priserna är också som högst nu. I augustihettan gör man verkligen så lite som möjligt, vandring och sightseeing i någon större omfattning blir bara jobbigt.

Vi har själva aldrig besökt Medelhavet under augusti. Ett medvetet val.

Augusti-trängsel

September

Kanske kan september vara den allra mest optimala månaden för Medelhavet. Nu är det soligt och varmt, fast mer lagom varmt liksom och mängden turister är mer överkomligt också. Naturen är ju ganska sönderbränd nu förstås, inte så mycket grönt i sikte.
Havet är ljummet och fint.

I september har vi rest till den grekiska ön Milos, till Dubrovnik och Montenegro, till Franska Rivieran och Cinque Terre i Italien.

bästa tiden att resa till Medelhavet
Milos i september. Inga problem att få bord. Kan detta vara bästa tiden att resa till Medelhavet?
Cinque Terre var fortfarande hysteriskt i september.

Oktober

I oktober får man vara beredd på regndagar igen. Temperaturerna är lägre, men havet fortfarande varmt. Mot slutet av månaden börjar turistorterna stänga igen.

November

Ska man åka nu, bör man välja de mer solsäkra och sydligare delarna av Medelhavet. Tel Aviv förstås, men även Spanska solkusten funkar och Malta och Cypern. Här kan man få fina dagar även i november medan norra Medelhavet börjar vara ganska kylslaget.

bästa tiden att resa till Medelhavet
Spanska solkusten funkar fortfarande i november

Så när är bästa tiden att resa till Medelhavet?

Ja sammanfattningsvis, så blir vårt svar på den frågan juni och september. Då har man både och liksom. Både den där efterlängtade värmen och solen. Och badmöjlighet. Men ändå inte den värsta värmen och inte det värsta turisttrycket heller.

bästa tiden att resa till Medelhavet
Amalfikusten i optimala september

När reser du helst till Medelhavet?

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

Etiketter

2 kommentarer

  1. Marianne

    Ja maj kan vara osäkert. Vi var i Baska Voda i Kroatien sista veckan i maj 2013. Möttes av snö på berget bakom hotellet när vi kom, så kallt hade de inte haft på 100 år.. Vi hade bara två dagar med sol och åkte hem 1 juni , även detta en dag med bara regn. Orten heter sedan dess hos oss Plaska Våta… !!
    Två år senare hyrde vi ett hus norr om Split i början av juni. Temperaturen steg från 25 grader till 34 under veckan så då fick vi verkligen känna på annat klimat

    • Gunilla Yourstone

      Ja just i Kroatien känns maj väldigt osäkert. Men kanske bättre för typ Kreta? Fast när jag var i södra Italien i maj för något år sedan hade vi sämre väder än Sverige.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *