Vart kan man åka i Europa i oktober eller kanske till och med november och ändå ha det lite varmt och trevligt?

De norra delarna av Medelhavet har ju ofta hunnit bli lite kalla och regniga den här perioden, även om det för all del kan vara toppenfint ändå in i november i exempelvis Kroatien. Men då ska man ha en god portion tur också.

Här kommer 5 bra förslag på platser i Europa och vid Medelhavet som är varma lite längre på hösten.

Nerja och resten av Spanska solkusten

Spanska solkusten har ju fått sitt namn av en orsak. Här är det varmt länge på hösten och tidigt på våren. Även mitt i vintern kan man få behagliga temperaturer och sitta ute i kortärmat mitt på dagen.

Den charmigaste och mest genuina orten är Nerja. Massor av trevliga utflyktsalternativ inom en 2 timmars-radie finns, t.ex Ronda, Caminito del Rey och Alhambra.

Läs om vår roadtrip i denna del av Spanien här.

Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge
Caminito del Rey

Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge
Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge

Gozo och övriga Malta

En av de allra sydligaste platserna i Europa, i höjd med norra Afrika, är Malta. Ett litet, behändigt land i ö-format. Här kan man åka på badsemester så sent som in i november. Särskilt förtjusta blev vi i ön Gozo. Dramatiska klippor, småskalighet och ett av Medelhavets klaraste vatten.

Läs om våra bästa tips til Gozo här.

Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge

Cypern

Cypern har ett behagligt klimat långt in i november. Hit reste jag själv på min andra utlandsresa någonsin, när jag var 15 år.

Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge

Kreta

Europas sydligaste punkt ligger på Kreta. Här har man ofta varmt långt in på hösten, även om det kan variera från säsong till säsong. Det var ett tag sedan, för både Christofer och mig. Men Kreta ligger alltid som en bubblare att någon gång åka till med vännen Jessica, som har Kreta lite som sitt andra hem.

Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge

Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge
På Kreta. 1985!

Tropea och resten av Kalabrien

På Italiens tåspets stannar sommaren länge. Hit reste jag i maj i år.

Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma längeVart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge

Algarve, Portugal

Nej, Algarve ligger inte vid Medelhavet utan en bit utanför Gibraltar-sundet som ju utgör början på Medelhavet. Men måste ju ändå nämnas i sammanhanget eftersom det är nära, inom Europa och varmt långt in på hösten. Massor av vackra stränder och riktigt god sea food hittar man här.

Läs om vad jag gjorde i Algarve här.

Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge
Vart reser man i oktober-november? 6 platser vid Medelhavet som är varma länge

Läs också våra bästa förslag på höstlovsresor här och här.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

6 Comments

 1. Kalabrien låter väldigt intressant. Så fina bilder. Trevlig helg kram

  • Gunilla Yourstone

   Ja södra Italien är ju varmt längre även om norra Italien egentligen är en personlig favorit. 🙂

 2. Kristina

  Varför inte Turkiet? Vänliga människor, god mat, bra klimat och härliga bad. Platser värda en semester är Akkyaka, Dalyan, Marmaris etc,

  • Gunilla Yourstone

   Bra förslag. Kan tänka mig att det är perfekt också. Har dock aldrig varit vid turkiska Medelhavskusten.

 3. Själv åker jag till Montenegro i oktober. Blir spännande att se hur varmt det fortfarande är. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Vi hade lite regn i Montenegro uppe i bergen redan i början av september, men det varierar förstås. Hur som helt ett av de vänligaste land vi varit i.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *