De senaste åren har vi kört runt i svenska fjällvärlden ganska mycket och vi börjar nu inse att vi faktiskt kört merparten av Sveriges högst belägna vägar. Om än inte alltid just precis exakt över den allra högsta punkten. Läge för ett samlingsinlägg alltså? Självklart!

1. Trollvägen på Nipfjället 1003 m.ö.h.

Sveriges högsta väg går från Idre och upp på Nipfjället till sommarparkeringen. En enskild väg och en grusväg på bara några kilometer. Inte särskilt märkvärdig. Om det inte vore för det där trolleriet som man blir utsatt för. Om man stannar på rätta stället och låter bilen rulla.

Läs också: Trollvägen – Sveriges högst belägna väg 1003 m.ö.h.

Sveriges högsta vägar

2. Flatruetvägen 975 m.ö.h.

Vägen över Flatruet är Sveriges högsta allmänna väg. Vägen är en 4,2 mil lång grusväg som går från Funäsdalen till Ljungdalen i Härjedalen och är en riktig turistattraktion med fina vyer och även vandringar om man stannar högst upp på toppen.

Läs också: Flatruet – Sveriges högsta väg 975 meter över havet

Sveriges högsta vägar

Vägen över Flatruet

3. Vildmarksvägen 876 m.ö.h.

Vildmarksvägen är Sveriges högsta asfalterade väg och går en lång sträcka över kalfjället i både Jämtland och Lappland. Totalt är Vildmarksvägen 50 mil lång. Högsta punkten är vid fjället Stekenjokk.

Vildmarksvägen har vi själva åkt två gånger och börjar bli sugna på en tredje. Denna väg är nämligen en komplett resa i sig med alla saker som finns att se och göra längs med den.

Läs också: Att se och göra längs Vildmarksvägen

Sveriges högsta vägar

4. Väg Z 502 mellan Slagavallen och Sörvattnet 854 m.ö.h.

Inte långt från Lofsdalen längs en rätt oansenlig väg, nämligen Z 502 ligger de två byarna Slagavallen och Sörvattnet. Mitt emellan dessa två byar når vägen 850 meter över havet och kvalar därmed in som Sveriges fjärde högsta väg.

Vi har inte åkt precis här, men faktiskt inte så långt ifrån då vi körde från Funäsfjällen till Grövelsjön. Vi stannade faktiskt till och tog ett foto helt nära Sörvattnet.

5. Länsväg 311, 850 m.ö.h.

Denna väg går i nord-sydlig riktning från Tännäs i norr till Sälen i söder. Högsta punkten hittar man i det som också är Sveriges höst belägna by, Högvålen. Här ”råkade” vi köra för bara några veckor sedan och kunde förstås inte motstå skylten.

Detta är den högsta av alla Sveriges numrerade vägar.

Sveriges högsta vägar
Sveriges högsta vägar – Länsväg 311 går förbi Sveriges högst belägna by

6. Riksväg 84, 840 m.ö.h.

Riksväg 84 från Ljusdal, via Sveg och Funäsdalen, når strax innan norska gränsen sin högsta punkt på 840 m.ö.h. Detta är Sveriges högsta riksväg.

Denna väg har seglat upp som en av våra nya favoritvägar i Sverige, oerhört vacker att köra med ständig närhet till natur, fjäll, vattendrag och vackert belägna byar.

7. Särna–Gördalen 835 m.ö.h.

Detta är vägen man åker för att komma till Fulufjällets nationalpark. När vägen passerat entrén och rundat nationalparken, når den strax innan gränsen till Norge, sin högsta punkt.

8. Galtispuoda 800 m.ö.h.

Denna väg går till fjället och naturreservatet Galtispuoda 1 mil norr om Arjeplog. Härifrån ska man ha en mycket fin utsikt i alla väderstreck, men vi har själva ännu inte haft tillfälle att besöka fjället.

9. Riksväg 66 760 m.ö.h.

Riksväg 66 går från Västerås till norska gränsen vid Sälenfjällen och är den högsta riksvägen i Svealand. Även detta en väg som vi själva inte har åkt än.

10. Silvervägen, Riksväg 95, 740 m.ö.h.

Ja men visst är det väl roligare med vägar som är lite kända och liksom heter något! Denna väg blev om inte förr rikskändis 2018 när boken med samma namn vann pris som årets bästa svenska kriminalroman.

Denna väg är högst i norra Norrland och den enda riksvägen på kalfjället. Vägen når sin högsta punkt just precis där denna vandring börjar.

Läs också: Att se och göra längs Silvervägen – en väg, en myt, en bok

Sveriges högsta vägar

Så alltså, vilka har vi åkt?

Vi har åkt 8 av dessa 10 högsta. Nummer 8 och 9 har vi kvar. 4, 6 och 7 har vi åkt men inte just precis exakt där de är som högst.

Vilka får man inte missa?

Trollvägen till Nipfjället är ärligt talat inte mycket att åka. Om det inte vore för det där trolleriet då. Gillar man sånt, så är det värt en omväg. Flatruetvägen och Vildmarksvägen är helt magnifika. Väl värda en resa i sig.

Sen gillar vi som sagt väg 84 väldigt mycket. Och 311:an är en fin väg, fast kanske inte ett resmål i sig om ni förstår hur vi menar.

Silvervägen är väldigt vacker de närmaste 10 milen mot Norge, men längre österut kanske lite tråkigare med mycket skog.

Men alltså, måste vi välja av dessa, så är det klart att Vildmarksvägen står ut som den häftigaste, mest besöksvärda av Sveriges högsta vägar. Eftersom den går en sån lång sträcka på kalfjället och passerar så många sevärdheter på vägen.

Läs också: Norrlands vackraste vägar – 7 av våra favoriter

Vilka av dessa har du åkt? Och vilka skulle du vilja åka?

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Alltid kul med listor där man kan kolla av vilka punkter man kan pricka av. Nr 1 åkte vi för snart en månad sen när vi varit i Grövelsjön, medan nr 2 och 3 får gälla som favoriter, speciellt Vildmarksvägen, men vi tillbringade en magisk natt högst upp på Flatruet för några år sedan, riktigt läckert! Sedan har vi åkt nr 5 medan resten finns kvar att upptäcka.
    Riksväg 84 låter vacker och Silvervägen blev jag nyfiken på när jag läste Stina Jacksons roman.

    • Gunilla Yourstone

      Håller med 2 och 3 är överläget bäst. 84:an kan vi verkligen rekommendera. Finns mycket fint längs den.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *