Vilka är världens mest besökta länder? Alltså de som tar emot flest internationella turister och resenärer varje år?

Det är World Tourism Organization, del av FN, som varje år sammanställer denna lista. Turismen i världen ligger fortfarande 34% lägre än 2019, före pandemin, men har stigit med hela 111% sedan 2021. Så här ser listan ut för 2022.

Storbritannien

1. Frankrike

Frankrike har legat i topp på listan i över 30 år. Frankrike som har många sevärdheter, världsstaden Paris och dessutom året runt turism, i och med att man på vintern även har Alperna som ett stort besöksmål.

Själva har vi besökt Frankrike 2019, 2022 och 2023. 2019 Provence, 2022 den charmiga regionen Alsace i nordöstra Frankrike, med sina färgglada korsvirkeshus och en kultur som påminner mycket om det närbelägna Tyskland. 2023 franska Guadeloupe och Martinique i Karibien.

Eguisheim, Alsace
Provence, 2019

2. Spanien

Tvåan på listan är inte heller någon överraskning, Spanien är mycket populärt, inte minst hos oss nordbor. Natur, sevärdheter, ett milt vinterklimat, samt sol och bad lockar.

Jag har varit en sväng i Spanien i år och vi besökte även ön La Gomera i 2021. 2022 skulle vi ha rest till Baskien men Christofer blev sjuk i Covid och resan fick ställas in.

Camino Frances i oktober i år
La Gomera 2021

3. USA

USA tycker vi personligen på många sätt platsar in som världens bästa resland. Så mycket maffig natur, så mycket att se, och dessutom så otroligt enkelt att resa runt! Dock var det länge sedan vi var här. 2012 på familjeresa till Florida. 2010 var vi till New York.

Familjeresa till Florida
New York

4. Turkiet

Turkiet har förstås sin långa härliga kust som framförallt lockar besökare. Men också världsstaden Istanbul och massor av spännande historia.

Jag besökte Istanbul och Kappadokien tidigare i år och överraskades av ett snöoväder. Mycket ovanligt så långt fram på våren.

Kappadokien i en något oväntad vinterskrud i slutet av mars
Turkiet 2015

5. Italien

Förstås finns Italien också med på listan. Alltid vårt absoluta favoritland i Europa. Här finns allt, städer, kultur, historia, vandringar natur, snötäckta alper. Samt en lång Medelhavskust.

Vi besökte Toscana i år, vandrade en vecka. Det senaste i raden av många besök.

Toscana
Cinque Terre 2019

6. Mexiko

Lite förvånande kanske? Att Mexiko tar sig in på 10-i-topp-listan? Man kan väl anta att många av besökarna är amerikaner? Vi besökte själva México 2018 och då Yucatán, dit en majoritet av alla besökare tar sig.

Mexiko

7. Storbritannien

Storbritannien känns självklart. Så många anglofiler som vi har där ute. London är alltid London dessutom ”When a man is tired of London…” och så vidare.

Själva var vi också här 2022. Ett weekendbesök i London i slutet av mars. 2023 reste vi till Nordirland.

Läs också: 50 saker att se och göra i London – våra bästa tips

London 2022
Nordirland

8. Tyskland

Tyskland är ett nygammalt favoritland för oss. Gammalt för att jag bott här ett år för länge sedan. Nytt för att vi mer och mer insett vilken otrolig bredd Tyskland har som resmål. Sen att det ligger där det ligger också. Mitt i Europa. Alla har nära till Tyskland.

Själv var vi här hela 4 gånger under 2022. Samt 2 gånger under 2023.

Moseldalen 2022
Neuschwanstein 2023

9. Grekland

Igen, ingen överraskning. Grekland har väl en särskild plats i många hjärtan. Öarna, fridfullheten, det klara vattnet, maten. Och så all historia dessutom.

Själva har vi faktiskt inte varit här sedan 2017. Kanske är det snart dags igen?

Grekland 2017

10. Österrike

Vi blir lite förvånade. Men oerhört glada. Att Österrike tar sig ända in på topp 10. Fantastiska berg, fina städer, en prisnivå som är snäppet snällare än många andra Alpländers. Samt att man har hela året som säsong och ligger mitt i Europa. Detta bör vara de faktorer som fört Österrike hit till 10:e platsen.

Salzburg 2022
Dachstein 2023

Slutsatser

Det man direkt lägger märke till är att de allra flesta länderna på listan ligger i Europa. Inte så konstigt. I Europa är länderna små och ligger nära varandra. Man ha dessutom passfrihet i stora delar av Europa. Dessa faktorer gör det otroligt enkelt att resa inom Europa. Här finns också en resvan och ekonomiskt rustad befolkning. Förmodligen spelar det också roll att vi som världsdel kom snabbt ut ur pandemin. Snabbare än andra världsdelar.

Vi ser också att vi själva besökt alla de 10 länderna. De flesta av dem rätt många gånger.

Grekland

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

6 Comments

 1. Kenneth@tomtholma.se

  Nice knowledge!

 2. Kerstin

  Är den översta bilden från Aiguines vid Lac de Saint Croix, inte så långt från Gorges du Verdon i södra Frankrike?

 3. Would Never go to Erdoganistan

  • Gunilla Yourstone

   Nej många svenskar Turkiet nu. Men tror att det är många andra nationaliteter som fortfarande fortfarande reser till Turkiet.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *