Jag har varit i 68 länder men ”bara” i 41 huvudstäder. Ibland är huvudstaden helt enkelt inte intressant för ett besök. Eller i alla fall inte det mest intressanta. Andra gånger blev det helt enkelt inte tid eller läge för just huvustaden. Resan hade ett annat syfte och mål.

Och måste vi välja, så väljer vi ju nästan alltid hellre natur och vackra vyer än storstad.

Schweiz i somras är ett bra exempel. Bern är nog en trevlig stad, det tror vi absolut. Och kanske kommer vi dit en dag. Men denna resa, givet att vi bara hade en vecka på oss, så åkte vi så mycket hellre till vacker natur. Till Jungfrau, till Luzern och med Bernina Express.

Hade vi haft två veckor, hade vi kanske stannat till i Bern en natt. Som det nu var bytte vi bara tåg där. 20 minuter på en perrong.

Schweiz men inte Bern

Huvudstäderna du inte får missa

Dessa är huvudstäderna som vi anser att man på inga villkor får missa.

London, Paris, Rom

Grundkursen i europeiska huvudstäder börjar här? Och innan man besökt dessa tre, behöver man ju inte fundera så mycket över de andra huvudstäderna i Europa på något sätt. Här finns hur mycket som helst att uppleva. London besökte jag första gången 1996 och efter det har det blivit 2 besökt till. Nu börjar det dock kännas som att det är dags igen. Paris besöktes 2 gånger under åren 1992-1993. Och är nu nästa rädd att återvända. För tänk om staden faller platt? Jag vet ju liksom vad jag tycker om fransmän, nu för tiden. Rom besöktes 1996 och igen tillsammans med Christofer 2009. Nästa gång blir det med Alva som sällskap!

Ska jag rangordna dem blir ordningen Rom, London, Paris.

London

Prag

Prag är den öst/centraleuropeiska motsvarigheten till London, Paris och Rom. Kan inte heller på några villkor ignoreras.

Läs om våra bästa weekendtips till Prag här.

Prag

Lissabon

Lissabon har sin oemotståndliga charm, sin skönhet i varje hörn. Här betar man inte av sevärdheter, utan upplever och njuter.

Lissabon

Havanna

Charmig, smutsig, förfallen och dödligt vacker. Havanna är allt du trott och lite till. De rynkiga damerna sitter verkligen och röker cigarr i varje dörröppning, bilarna är rosa cabrioleter och alla dansar salsa hela tiden. Helt klart en av världens måste-städer.

Havanna

Beijing

Det är svårt ändå att hitta en stad som mäter sig med Beijing vad gäller historia. Ja det ska väl vara Rom eller Aten då. Peking själv kanske inte är alltigenom supercharmig. Ingen njutarstad som Lissabon eller Prag ovan. Men här (eller utanför) finns Kinesiska muren, Förbjudna staden, Himmelens tempel, Minggravarna och så vidare. Hur ska man kunna leva utan att ha sett dem?

Beijing

Dessa huvudstäder kan du skippa

Sedan finns det några huvudstäder i världen som vi faktiskt har svårt att riktigt se charmen med. De som vi faktiskt, faktiskt, tycker att man kan skippa.

Bukarest

Bukarest måste vara vår favorit-hat-huvudstad liksom. Man kan inte ens tycka synd om den, för att den är så ocharmig. Den har ju bara sig själv att skylla, när man förlägger ett porr-kvarter mitt i det enda trevliga man har, dvs gamla stan.

Bukarest

Jakarta

Tre kilometer med taxi tog över en timme. Och då befann vi oss ändå  långt från Jakarta Downdown. Dessutom en stad utan sevärdheter.

Vaduz

Visst vill man svänga förbi Liechtenstein om man ändå är i närheten? I alla fall alla som nördar på nya länder. Men huvudstaden Vaduz är verkligen ingenting, vi upprepar, ingenting att se. Kanske kan man göra ett tillslag någon annanstans i detta lilla pytteland?

Vaduz

Washington

Nu sticker jag ut hakan lite, för här kommer det att komma protester. Men jag gillar verkligen inte Washington, så är det bara. Och då har jag ändå varit där två gånger.

Huvudstäderna som vi missade, men gärna besöker en annan gång

Amsterdam

Jag har faktiskt bara varit i Nederländerna en enda gång. Det var 1998 när min syster gifte sig med sin holländske man. Då var det inte fokus på sightseeing utan på traditionsenlig holländsk bröllopsfest. Nu börjar det verkligen bli hög tid att återvända för det där turistandet. Och då kommer jag definitivt till Amsterdam också.

Amsterdam

Buenos Aires

Jag har varit i Argentina, men bara över dagen vid Iguazu-fallen. Jag skulle gärna komma tillbaka och se mer och då skulle jag självklart besöka Buenos Aires.

Huvudstäder vi är på väg till

Vilka nya huvudstadsbesök det blir under 2020 (eller rent av nygamla?) vet vi inte än. Men dessa två länder är redan bokade och vi bedömmer risken som ganska stor att vi ”svänger förbi” huvudstaden också.

Malé

Råden är samstämmiga inför Maldiverna resan. ”Åk för guds skull inte in till huvudstaden Male” Den anses vara lortig, ful, gräslig och inte så lite otäck. Men när vi nu är så nära. På flygplatsön bredvid. Visst svänger vi förbi? Och ser med egna ögon?

Malé

Jerusalem

Rutten i Israel är inte bokad än, men visst kommer vi att besöka Jerusalem när vi ändå är i landet. Känns väldigt spännande att se alla de klassiska platserna från bibeln, även om vi förstår att de kommer att vara helt nedlusade av amerikanska bibel-gruppresor i likadana orangea kepsar. (Jo för så var det minsann på Mount Nebo i Jordanien. Ni vet berget där Gud visade Moses det heliga landet.)

Jerusalem

Huvudstäder vi drömmer om

Man blir väldigt ödmjuk när man börjar lista alla sina besökta huvudstäder (som jag var tvungen att göra inför detta inlägg, för att räkna dem). Tänk att jag fått möjlighet att se så mycket liksom. Många av de kända, berömda huvudstäderna är faktiskt gjorda. Även om man för all del och med fördel gärna kan återvända också. Men det finns några huvudstäder faktiskt, som  vi har kvar och drömmer om fortfarande.

Moskva

Visst måste det bli Moskva någon gång. Se den vackra tunnelbanan, besöka Röda Torget. Och så vidare. Om inte annat för att stiga på den berömda Transsibiriska järnvägen.

Madrid (Gunilla)

Här har ju Christofer varit men inte jag. Men skulle gärna se Spaniens huvudstad.

Paris (Christofer)

Omvända roller, i Paris har jag (som sagt) varit men inte Christofer. Som gärna åker dit.

Vilka huvudstäder har vi då varit i?

Singapore

Men vilka är då de 42 huvudstäderna som någon av oss varit i, undrar ju ni nyfiket nu. Jo, i bokstavsordning:

 1. Abu Dhabi
 2. Amman (Gunilla)
 3. Aten
 4. Bangkok
 5. Beijing
 6. Berlin (Gunilla)
 7. Budapest
 8. Bukarest
 9. Colombo
 10. Doha
 11. Dublin (Gunilla)
 12. Havanna
 13. Jakarta
 14. Kampala (Gunilla)
 15. Kiev (Gunilla)
 16. Kuala Lumpur
 17. Köpenhamn
 18. Lissabon
 19. Ljubljana
 20. London
 21. Madrid (Christofer)
 22. Manila (Gunilla)
 23. Monte Carlo
 24. Nairobi (Gunilla)
 25. Nassau
 26. Oslo (Gunilla)
 27. Paris (Gunilla)
 28. Phnom Penh
 29. Prag
 30. Reykjavik
 31. Riga
 32. Rom
 33. Seoul (Gunilla)
 34. Singapore
 35. Stockholm
 36. Tallinn
 37. Tokyo
 38. Vaduz
 39. Valletta (Gunilla)
 40. Washington DC (Gunilla)
 41. Wien
 42. Windhoek

Vadå, var det inte 41 nyss, hur blev det 42? Jo Christofer har en huvudstad som han varit i och inte jag, nämligen Madrid. 41+1 alltså.

Kampala
Kiev

Inlägget skrevs efter inspiration av Lite mer Rosa´sFreedomTravels och Marias Momoarers listor om huvudstäder.

Glöm nu inte att gilla 4000mil på Facebook också.

 

23 Comments

 1. Jakarta vågar jag inte uttala mig om men Bukarest har jag besökt två gånger. Visst, en del löshundar och många hål i trottoarerna. Men ändå trevlig med god mat, härlig variation i arkitekturen.

  • Gunilla Yourstone

   Kan tänka mig att Bukarest faller dig i smaken. 🙂

  • Men visst har ni varit i Kapstaden? Det är ju tillsammans med Pretoria och Bloemfontein, Sydafrikas huvudstad…

   • Gunilla Yourstone

    Jo. Vi resonerade om det, får man räkna Kapstaden? Christofer trodde ja. Men jag sa att det är nog ändå Pretoria som är huvudstad, huvudstad liksom?
    🙂

  • Kan bara pricka av 11 av era huvudstäder och kan lägga till Canberra Kairo och Helsingfors också på vår lista (storstäder är inte mitt favoritresemål). Har ni verkligen inte besökt grannlandets huvudstad? Om bara några dagar blir det också flygplatsön vid Male för oss men har inga som helst planer att pricka av huvudstaden, snabbt vidare till paradiset istället.

   • Gunilla Yourstone

    Nej, vi skäms och rodnar, men Helsingfors har vi aldrig varit i. Dock andra platser i Finland.

    • Grundkursen har jag visst hoppat över helt 😁 Och inte är min lista över besökta huvudstäder så lång heller, då jag haft andra intressen/prioriteringar i ca hälften av alla länder jag besökt hittills.

 2. Intressant att läsa! Jerusalem tyckte vi var en riktig ”once in a lifetime”-upplevelse! (Minns inga amerikanska kepsgrupper faktiskt haha, men de kanske fanns)

  • Gunilla Yourstone

   Låter lovande. Och fanns det amerikaner i grupper hade ni garanterat hört dem! 🙂

 3. Anna-Lena

  Helsingfors lyser med sin frånvaro 😳.
  Har ni missat det?

  • Gunilla Yourstone

   Ja, i Helsingfors har vi bytt plan på flygplatsen massor av gånger. Men staden har vi aldrig sett.

 4. Kan pricka av 18 av dina 41-42 huvudstäder. Men kan lägga till även:
  Helsinki, Amsterdam, Moskva, Brussels, Jerusalem, Bratislava. Också några ”tveksamma”: Kapstaden, fd huvudstaden Bonn, och pytteländerna San Marino och Vatikanstaten. Maken har inte varit på lika många som jag, men har några udda: Vilnius, Wellington, Papeete (Tahiti) och Avarua (Cook Islands).

  • Gunilla Yourstone

   Ja det var några som inte direkt alla kan skryta med. 🙂

   • Bern är fint med sin klocka och ravin med bordtennis uppe vid kanten (och sportaffär med paternosterhiss) men jag är ju den som skriker högst om Lauterbrunnen så jag förstår ert val. Däremot tycker jag Aten borde vara med på er lista. Har influerat hela Europa och det är ju supermysigt i Plaka.
    Instämmer om Vaduz men resan dit är fin med små slottsbyar.
    Saknar en puff för Berlin just för att Europas moderna historia syns så bra där och det finns hur mycket som helst att se.

    • Gunilla Yourstone

     Mja, har betänkt både Berlin och Aten, men för mig hamnar de inte på samma nivå så ”de tre”. 🙂

  • Och jag har precis bokat flyg till Bukarest! Var för billigt för att avstå… Funderar dock på att mig till Transylvanien istället kanske, har läst era inlägg därifrån!
   Rom, Madrid och Aten är några av de huvudstäder jag än inte kommit till men som jag verkligen vill till. (Valde mellan Bukarest 500 kr eller Rom med mellanlandning för 3500 kr.)

   • Gunilla Yourstone

    Det finns ju Bukarest-anhängare också, som du ser här ovan. 🙂 Men något vacker stad är det ju inte. Personligen skulle jag rekommendera Transsylvanien i stället.

 5. Rolig lista – tack.
  Håller med dig om Paris – min favoritstad i Europa. Washington DC gillar jag också. Finns så mycket intressant att se. Och de flesta museerna har gratis inträde. Det är bra. Och alla monument och minnesplatsen. Jag gillar verkligen DC. Gillar ju att resa i USA över huvud taget.

 6. Buenos Aires tyckte jag var en fantastisk stad, så tycker det är helt rätt att vilja uppleva det.
  Skulle vilja besöka Rumänien, trist att Bukarest var precis som jag befarade. Får nog sikta in mig på en pärla som Sighisoara istället.

  • Gunilla Yourstone

   Det finns massor av fint i Rumänien, kolla in vår rutt. Men just Bukarest kan man skippa.

 7. Jag klickade på Bukarest länken och kan konstatera att mycket har förändrats de senaste 4-5 åren sedan ni var där(2016). Fler och fler byggnader har restaurerats, vissa byggnader har blivit återuppbyggda. Man har installera flera vackra statyer kring staden. Man har reparerat många gågator kring staden inte minst i gamla stan. Calea Victoriei där några av världens vackraste byggnader befinner sig såsom Enescus hus har återigen fått sin forna glans. Man börjar restaurera byggnaderna kring magheru och regina elisabeta boulavard som båda besitter mycket vacker arkitektur. Bukarest hade förra året 2019 upp till 5-6 miljoner turister och hade inte varit för coronaviruset detta året så har man uppskattat att staden kommer att bli besökt av minst 10 miljoner turister om inte mer. Så restaurationen och återuppbyggnad av byggnader har lönat sig och kommer att löna sig mer på sikt. Vad som drar ner Bukarest för att nå sin fulla potential jämförelse med Prag och Budapest är tyvärr alla kommunist byggnader som Ceausescu har byggt upp i centrum av staden utan någon form av charm eller glans, snarare tvärtom, äckligt dystopiskt som skapar allt annat än sinnesro i ens medvetande. Lyckligtvis kan man i dagens läge utifrån moderna teknologiska under ge byggnadernas fasad en så kallad ”facelift” utan att behöva demolera själva byggnaden i sig. Vi får hoppas inom kommande framtid att borgmästaren tillsammans med resterande politiker tar sig verkligen i kragen och tar sig ett gemensamt beslut med att piffa upp kommunist byggnaderna med vackra fasader eftersom man sitter verkligen på guld läge.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *