Jag ser många som planerar ”Den stora roadtripen i Norrland”. Man blåser upp från södra Sverige någonstans och är inställd på att göra hela Norrland i ett svep. Once in a lifetime liksom. E4:an upp och så vidare upp till Abisko. Sedan ner igen längs Inlandsvägen E45.

Och så kan man ju göra. Väldigt få saker här i världen är förbjudna liksom. Men det blir många timmar i bilen och lite tid till att uppleva och upptäcka längs vägen. Om man inte är borta en månad eller så.

Vi rekommenderar istället att koncentrera sig på en del av Norrland när man åker. Och kanske återkomma nästa år och fortsätta upptäcka.

Här kommer 4 förslag på norrländska roadtrips där man inte tillbringar semestern i bilen och ser Norrland genom bilfönstret. Utan upptäcker och upplever också.

1. Norrbotten

Vi startar den här turen i Piteå. Vi börjar väl med ett lunchstopp i Öjebyn med palt-buffé på Sveriges enda paltzeria?
Sedan Storforsen i Vidsele, Europas största oreglerade fors.

Roadtrip i Norrland

Sedan vidare mot Polcirkeln och Jokkmokk. Här finns Ajtte, ett samemuseum. Norrut längs Inlandsvägen, kort stopp vid dammluckorna i Akkats kraftstation, besök i Muddus nationalpark, Sveriges tystaste plats. Harsprånget strax söder om Porjus. För att förstå vad vattenkraften gör med naturen. Vilka sår den lämnar efter sig.

Sedan Vägen västerut. Till naturum för Laponia förstås, 4 väldiga nationalparker och ett UNESCO-världarv. En vacker plats. Men samtidigt sorglig på grund av vattenfallet Stora Sjöfallet som inte längre finns.

Läs också: Vandring till Soldalen i Stora Sjöfallets nationalpark

Roadtrip i Norrland – glöm inte att stanna bilen och vandra!

Gällivare och Malmberget med sina gruvor. Passa på att ta en guidad tur om de har öppet för besökare. Sväng sedan förbi Ishotellet i Jukkasjärvi utanför Kiruna.

Roadtrip i Norrland – missa inte Ishotellet

Abisko och Björkliden är ett måste med Torneträsk, Lapporten och fantastisk högsfjällsmiljö.

Sedan över till finska sida för ett tillslag vid Treriksröset. Närmaste vägen tillbaka går nu på finska sidan en bit, sväng över till Sverige igen när du når Torne Älv. Stanna till vid den mäktiga Kukkola-forsen.

Läs också: Att vandra till Treriksröset – tre länder i ett och en svensk ytterpunkt på det

Treriksröset

I Haparanda finns Sveriges östligaste punkt, Cape East och en nationalpark i skärgården. Resan slutar i Luleå med ett av Sveriges 15 UNESCO-världsarv, Gammelstads kyrkby.

Hur lång tid tar denna tur då? Ja det beror naturligtvis på hur länge man vill stanna på varje ställe och så, men tänk 11 dagar kanske?

2. Sundsvall – Vildmarksvägen

Denna tur startar i Sundsvall och går längs den vackra Indalsälven. Kanske kan första stoppet vara Vättaberget cafe? För utsiktens skull. Sedan kollar man in den Thailändska paviljongen i Utanede, Ragunda och sedan strax intill Döda fallet.

Roadtrip i Norrland

Övernattningen är given, den sker förstås i Sveriges mest hemsökta hus, Prästgården i Borgvattnet. Här hittar man vålnader och osaliga andar var man än vänder sig i huset.

Läs om vår spöklika natt i Borgvattnet här.

Ett riktigt spökhus

I Strömsund börjar Vildmarksvägen. Nu börjar också Dunderklumpenland. Är man intresserad av detta finns ”Jätten Jorm” och en utställning om Beppe Wolgers i Hembygdsgården i Strömsund.

Roadtrip i Norrland

Vidare mot Gäddede och ett riktigt imponerande vattenfall, Hällingsåfallet. Övernattning och middag i Jormvattnet på anläggningen Korpens Öga. Här kan man också boka in sig på en islandshästtur på fjället. En 2-dagars kanske?

I Ankarede finns en samisk kyrkstad och Korallgrottan kan upptäckas via en guidad visning.
Bjurälvens naturreservat är Skandinaviens största karst- landskap. Här finns den “osynliga älven” som bitvis rinner under jord.

Nu börjar den bästa delen av Vildmarksvägen. Den över kalfjället och Stekenjokklpatån. Här når Vildmarksvägen sin hösta punkt, 876 m.ö.h. En perfekt plats för en dagsvandring. Men observera att det råder stoppförbud här fram till mitten av juli. Av hänsyn till djurlivet.

Roadtrip i Norrland
Roadtrip i Norrland – vägen över Stekenjokk känns given

Precis under trädgränsen ligger kyrkstaden i Fatmomakke. Unik i sitt slag på grund av att här blandas samernas kåtor och nybyggarnas stugor. Fatmomakke ligger mycket vackert vid en sjö och med fjällen i bakgrunden.

Saxnäs är ett bra ställe att övernatta på denna sidan Stekenjokk. Här finns både hotell, vandrarhem och stugor.

Färden går sedan vidare förbi Trappstegsforsen, som måste få sig ett litet stopp på grund av sitt unika utseende.

I Vilhelmina finns ytterligare en kyrkstad från 1800-talet med museum och sameslöjd. Den som vill ha en framåtlutat approach kan även passa på att besöka Blaikfjället som idag är naturreservat, men finns på Naturvårdsverkets lista över önskade, kommande nationalparker. Vi menar, när planerna väl bli verklighet, så kan man säga:
– Blaikfjället? Jaha där har vi redan varit. Och slipper trängas med alla andra nationalparksbesökare.

Efter Vilhelmina är det dags att svänga ner söderut igen och avsluta denna roadtrip. Sista stoppet blir Hoting med Ivars Bilmuseum, en av Europas förnämsta samlingar av veteranbilar.

Hur lång tid tar denna roadtrip då? Ja, ska man ut med Islandshäst och upp på fjället och vandra en sväng, så bör man ta i med 1 vecka sammanlagt. Och glöm inte att Stekenjokk är en känslig miljö för både fågel och ren, så kör inte denna roadtrip förrän i mitten av juli.

3. Södra Norrland – Hälsingland Höga kusten

Denna roadtrip startar i Norrlands allra sydligaste delar, nämligen Gästrikland. Gränsen mellan Svealand och Norrland markeras av Dalälven. Vad passar därför bättre än att inleda med Gysinge bruk och Färnebofjärdens nationalpark precis vid Dalälven?

Sedan kan Furuviksparken mycket väl förtjäna ett besök. En trevlig kombination av djurpark och nöjespark med havskontakt och ett gammalt värn som nu blivit museum.

Roadtrip i Norrland
Roadtrip i Norrland – börja i Gävle

I Gävle stannar man förstås till och besöker Gamla Gefle och Järnvägsmuseet (när det återöppnar 2023) I det vackra området Norrlandet strax norr om Gävle finns en perfekt vandringled för den som gillar punchverandor, ångbåtsbryggor och lusthus.

Läs också: Norrlandets kustled – vi har provat en ny härlig vandringsled längs Gävles kust

Axmarbrygga, 30 minuter norr om Gävle, är en mycket trevlig restaurang precis vid havet.

I Söderhamn är det dags att lämna E4:an, för nu ska vi besöka Hälsingegårdar, ett mycket sevärt UNECSO-världsarv. Först ut är Erik-Anders i byn Asta. Sedan Gästgivars i Vallsta och Kristofers i Järvsö.

Världsarvet Hälsingegårdar

Men kanske att man biter av det med övernattning och bad i Orbaden. Mellan Vallsta och Järvsö.

I Järvsö finns även Järvzoo och ytterligare en trevligt övernattningsalternativ i Varghotellet.

Varghotellet. Med detta utanför fönstret.

Avaholmsberget har en fantastisk utsikt och kan vara att bra stopp på väg ut mot E4:an igen.

Nu kör vi norrut längs E4:an till Höga kusten. Höga kustenbron är mäktig. Vi rekommenderar en övernattning på Hotell Björkudden. God mat och underbart läge och utsikt.

Roadtrip i Norrland
Roadtrip i Norrland – Höga kustenbron är ett måste

Nu är det dags att uppleva Höga kusten. Kör längs den turistväg som finns här. Först till Rotsidan och Barsta. I Bönhamn måste man ta båten över till Högbondens fyr. Gärna övernatta här ute.

Roadtrip i Norrland

Sedan utsiktspunkterna vid Rödklitten och Högklinten. Norrfällsviken har ett underbart fiskeläge och en fin vandringsled ut mot havet. Detta är en del av Världsarvsleden som faktiskt går förbi alla de finaste platserna vid Höga kusten. Välj själv vilka delar du vill gå.

I norra delen av Höga kusten ligger Skuleskogens nationalpark och Skuleberget. Att klättra, eller åka linbana upp på Skuleberget är ett av Höga kustens måsten. Samt att vandra till Slåttdalsskrevan i Skuleskogen. Ta gärna en sväng upp på Getsvedjeberget också.

Roadtrip i Norrland
Roadtrip i Norrland – Stanna till vid Getsvedjeberget

En mindre känd vandring en bit norrut är den till Balesudden. Fiskeläget Skeppsmalen norr om Övik blir vår vändpunkt på roadtrippen. Prova gärna restaurangens surströmingspizza.

Skeppsmalen

Läs också: 25 saker att se och göra längs Höga kusten – stora guide med våra bästa tips

På vägen tillbaka längs E4:an kan man stanna till längs havet. I Hölick till exempel utanför Hudksvall.

Hur lång tid man behöver för denna roadtrip? 9 dagar, säger vi om man vill hinna med allt som nämnts ovan.

4. Härjedalen – Jämtland

Vår sista roadtrip börjar faktiskt i Svealand, nämligen Orsa. När Rättvik och Leksand blivit rätt ocharmiga och söderturistade, är Orsa fortfarande ett säkert och vackert kort. Kör norrut längs Inlandsvägen, stanna till och beundra utsikten i Fryksås och besök Storstupet och Helvetesfallet. Sedan en vandring till Ormtjärn i Hamra nationalpark. Glöm inte att ta med något att grilla till lunch eller middag vid grillplatsen där. I Fågelsjö hittar du en av 7 UNESCO-värdsarvsklassade Hälsingegårdar.

Läs också: Storstupet och Helvetesgapet i Orsa – och Inlandsbanan på det

Roadtrip i Norrland
Fryksås

Sedan kör vi över gränsen in i Norrland. I Sveg får man under inga omständigheter missa Cafe Cineast med sin unika inredning med filmtema.

Därefter besök med heldagsvandring i Sonfjällets nationalpark. Väg 84 är sagolikt vacker. Både landskapet och de mycket pittoreska härjedalska byarna. I Tännäs bör man i förväg ha bokat in en guidad tur hos Myskoxecentrum. En unik chans till närkontakt med dessa underbara urtidsdjur.

Läs också: Vandring i Sonfjället nationalpark – den perfekta dagsvandringen

Roadtrip i Norrland

Vidare till Funäsdalen med linbanan upp på Funäsdalsberget  och sameparken Lopme Laante där uppe. Här har man chansen att lära sig mer om den samiska kulturen och renskötsel förr och nu.
Gillar man vandring, så är det en lysande ide att stanna i Funäsdalen några dagar och vandra.

En övernattning på Fjällnäs hotell är en smula dyrt, men värt det.

Sedan bär det av norrut längs vägen över Flatruet, en underbart vacker väg som är en upplevelse i sig. Från Ljungdalen kan man vandra till Helags fjällstation som ligger i väglöst land och vidare upp på Helags, Härjedalens högsta berg.

Roadtrip i Norrland
Roadtrip i Norrland – vägen över Flaturet är given

Roadtripen går nu vidare till Åre, där man kan åka linbana upp på Åreskutan och även besöka vattenfallet Tännforsen.

Resan vänder sedan söderut via Inlandsvägen.

Läs också: Att se och göra längs Inlandsvägen, E45 genom Norrland – Mora till Karesuando

Hur lång tid? Ja, om vi utgår ifrån att det är vandring involverat, så tycker vi att man behöver 9 dagar.

Läs också: 30 saker att se och göra i Norrland – våra bästa förslag

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

  1. Tack för fina tips.
    Ni är duktiga på text och bild. Och inspiration.

    • Gunilla Yourstone

      Vad kul att du gillar det. Detta inlägg tog rätt lång tid att knåpa ihop. 😅

      • Therese Sjöblom

        Hej!
        Var ni in i Korallgrottan längs Vildmarksvägen?
        Vi ska åka vägen i mitten av Juli och funderar på grottan. Men frun i huset (jag, alltså) är lite skeptisk.

        • Gunilla Yourstone

          Nej, vi var aldrig dit eftersom jag var lite rädd. Trånga utrymmen under jord har den effekten på mig. 😅 Men min syster med familj var där och gillade det.

  2. bmlarsreseblogg

    Vilket fint och bra skrivet inlägg! Jag tror att många i södra Sverige inte inser vilka avstånd det är i landets norra delar. För många år sedan var vi uppe på Lofoten och Lars dröm var att få komma till Nordkap ” när vi ändå var så långt norrut”. Då visade det sig att det återstod 80 mil till Nordkap så det står fortfarande på önskelistan. Alltid bättre att hinnauppleva några platser ordentligt och spara resten till nästa tillfälle.

    • Gunilla Yourstone

      Nej det kan ju bli en chock för många när man kommer upp. Milen kan ju ta längre tid att köra också om vägarna inte är så bra. #tjällossning
      Som norrlänning är man mer van vid avstånd och 30-40 mil hit eller dit är inte så farligt. 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *