De flesta är tillbaka på sina jobb, skolorna börjar i dagarna. Temperaturen är nu nere på normala norrländska grader här i Umeå. September närmar sig. Sommaren är helt klart officiellt över.

Sommaren 2018, ja vad ska man egentligen säga om den?

Sommaren när naturen var rostfärgad, blåbären torkade bort, Norrland brann och Christofer och hans hemvärnskollegor var ute och släckte. Till och med myggorna var i stort sett borta. Sommaren när till och med jag blev solbränd. Och det, mina damer och herrar, ska inte kunna hända.

Men hur var sommaren just för oss? Efter förra sommaren presenterade vi en sommarlista, bäst och sämst och idag dammar vi av den för återanvändande.

Bäst i Sverige

Bäst i Sverige i sommar måste bara vår vandring till Slåttdalsskrevan längs Höga Kustenleden vara. Vi har gjort den förut och den håller än. En förstklassig vandring i sin enkelhet.

Bäst utanför Sverige

Vi har ju gjort många fantastiska resor i sommar, men Dolomiterna tog faktiskt fullständigt andan ur oss. När man tror att man sett allt, kan det mesta och kanske ska unna sig att börja bli lite blasé. Då dyker en plats upp som överträffar alla våra förväntningar och får oss att fråga oss om vi egentligen sett något alls av världen.

Bästa dagen

Kanske var det den där dagen ändå. När jag steg upp tidigt, tog 7 planet till Lissabon, körde rakt ut ur Lissabon själv och möttes av Alentejo. Havet, färgerna, dofterna och omsorgerna.

Bästa badet

Vattnet högst här upp i Bottenviken blev badkarsvarmt i år. Piran var inte så tokigt det heller. Men bästa badet i sommar var kanske ändå i utomhus-bubbelpoolen på lyxiga ESPA-spa i Riga.

Bästa vyn

Bledsjön, absolut. Från den där lite ”hemliga” stigen upp på berget på baksidan av sjön. Där man fick både ön med sin kyrka och Bleds pampiga borg i blickfånget.

Bästa vyn

Bästa glassen

Först tänkte jag att den här punkten får jag stryka. Jag har ju varit så duktig i år att jag avstått från alla frestande glassar. Men så kom jag på att så var det ju inte. En gång föll jag för frestelsen. Och det var så värt det. Som sagt, this baby did not let me down!

Plats? Marinha Beach Algarve.

Bästa maten

Vi har visserligen varit i Italien, men om vi ska vara helt uppriktiga, så är Sydtyrolens mattraditioner mer Tyskland och Österrike än Italien. Det som istället blev sommarens gastronomiska hit var resan genom Portugal. Överallt möttes jag av vacker, rustik och kärleksfull mat. Massor av fisk, men också lamm och annat. Och olivoljan som jag smakade här på restaurang Senses, den olivoljan!

Bästa drycken

Visst var det här sommaren när Aperol Spritzer´n liksom växte och blev en inte bara naturlig, utan helt nödvändig del av våra liv?

Bästa bilden

Om vi frågar Instagram så ligger denna bild från startpunkten av Rota Vicentina bra till:

Frågar man mig, så är det här favoriter:

Dolomiterna

Dolomiterna

Rota Vicentina

Största missen

Största missen i sommar var nog att inte planera in mer luft. Sommaren har varit extremt intensiv. Och jag gillar ju det egentligen. Men i år hade jag helt enkelt behövt lite mer vila.

Sämst i sommar

Trots alla härliga resor och ett härligt väder; över hela sommaren 2018 ligger en olustkänsla. Var det här den sista lyckliga sommaren? Vad händer nu? Är det nu klimatförändringarna på allvar börjar dominera och fördunkla vår värld? Vad händer i Sverige efter valet i september? Vad händer politiskt i USA? Man kan absolut höra kängorna från 1933 marschera. Fanatismen i världen ökar, fler och fler verkar välja att titta bakåt och nedåt naveln till. När vi i stället allihop tillsammans borde höja blicken och hjälpas åt att att skapa en hållbar och human värld.

KGB-musset i Riga. Är det verkligen hit vi vill? Till icke-demokratin?

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och Instagram.

 

Tags

7 Comments

  1. Ser ut till att ni haft en härlig sommar. Vi sträcker på den ett par veckor till innan det är tillbaka till vardagen!

  2. Mycket bäst! Nice. Men ja kan inte hålla med. Sommaren kommer med en bitter eftersmak. Lite av en bakfylla i år. Men hoppas på att den är övergående även om jag tror den blir allt mer bestående i världen.

  3. Jättekul lista att läsa! Förutom om den bittra eftersmaken då.. Det blev lite bitter eftersmak för mig också med besked om att personal ska skäras ner och vi får veta i höst vem som får vara kvar och vem som får lämna. Vi jobbar med flyktingar och denna dåliga nyhet kan vi helt och hållet beskylla regeringen för, som med sin usla flyktingpolitik orsakat att asylsökande knappt vågar sig hit längre… Verkar lite som att Sveriges regering steg för steg vill följa vårt exempel?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *