”Åh nej, sommaren kan väl inte redan vara slut.” Utbrister många just nu. Och: ”Det gick för fort, den var för kort. Jag var liksom inte klar med sommaren än.”
Men nej inte vi. Vi är nöjda med vår sommar. Den var ovanligt lång och ovanligt vilsam. Vi är nöjda och blickar nu framåt mot hösten och nya resor som den ska fyllas med.

Årets sommar har ärligt talat varit lite rese-blygsam för oss. ”Bara” två resor under juni, juli, augusti. En tågluff i Schweiz och en roadtrip i Lappland. Det var länge sedan vi var så oresiga av oss. Och den ena resa dessutom inom Sverige. Låt vara med små avstickare till Finland och Norge.

Men här kommer listan, som börjar bli en tradition att avrunda sommaren med; Sommarlistan.

Bästa svenska upplevelsen

Oj, svårt, denna sommar har ju varit Sverige-intensiv för oss, men massor av svenska gobitar. Men okej, den säregna högfjällsnaturen upp i Abisko, Björkliden och Riksgränsen med vandringen till Trollsjön som höjdpunkt, bestämmer vi oss för när vi pressat oss själva lite lagom kvalfyllt. Fast egentligen är det inte Trollsjön i sig, utan vilken vandring vi än valt den där dagen, så hade den nog vunnit. Har vi en känsla av.

Bästa upplevelsen utomlands

Jungfraujoch, säger Christofer. Och tur är väl det för jag har betydligt svårare att välja mellan alla våra fantastiska, underbara och unika upplevelser i Schweiz. Och med Jungfraujoch menar han då förstås också den Kleine Schiedegg, den underbara tågresan tillsammans med alla japaner och deras privata fotograf och vandringen bort över glaciären till Mönchsjoch.

Jungfraujoch
Kleine Scheidegg
Tåget med alla japaner.

Bästa dagen

Nu får jag bestämma igen. Till bästa dagen måste jag helt enkelt utse dagen när vi åkte upp till James Bond-berget Schilthorn. För att vi så totalt överraskade oss själva, för att vädret var underbart, för våra söta musikanter skull, för att vi satte nytt personligt rekord i antal vattenfall. Och för att pulsen fick gå upp, så där som den älskar att göra.


Bästa badet

Den där dagen när havet låg blankt. Jag hade jobbat, kom ut till Klubben på kvällen. Efter middagen paddlade vi ut på havet som låg som smält smör och honung mot horisonten. Sjöfåglarna jagade oss, inkräktarna i kvällen. Vi steg i land för allra första gången på Grisselklubben, ön som varit själva anledningen till de köpta kajakerna.

Och badade i ett ljummet hav.


Bästa vyn

Vi hade vandrat uppför ett tag.
Vi valde vandringen på inrådan av den unga killen i Stora Sjöfallets naturum. Han som hade svårt att finna de rätta beskrivande orden på svenska. Hade ju pratat engelska, finska och tyska mest hela sommaren stackarn. Och så kom plötsligt vi i augusti. Och ville ha råd och hjälp på svenska.

Soldalen hette vandringen. Och var en gammal samerajd. Så kom vi över ett krön. Och jag vet ärligt talat inte vad vi såg först. Den fantastiska utsikten framför oss över Stora Sjöfallet och vattnet runtomkring. Eller alla de hundratals solmogna hjortronen under våra fötter.


Bästa maten

Det är nu jag inser det. Det fruktansvärda faktum som jag hitintills förträngt. Denna sommar har inte varit någon gourmetsommar. På långa vägar. Om Schweiz prestationer som gourmé-destination har jag lagt ut texten en gång redan. Men Lappland var väl ingen gastronomisk höjdpunkt det heller. Inte mestadels i alla fall. Mycket pastasåser i stugköken och Frasses/Sibylla längs färdvägen.

Vällagad gourmetmat unnade vi oss på STF´s turiststation i Abisko. Men dålig service förstörde mycket av upplevelsen där tyvärr, så dem tänkte vi minsann inte utnämna till någonting alls. Långsinta som vi nu en gång är.

Nej det får helt enkelt bli Stejk i Kiruna. Lappkåtan och snabbmatsvagnen vid bensinmacken Stop22. I all enkelt helt enkelt. För den rättframma maten. För stämningen i kåtan. För den vänliga och personliga servicen. Och för att Trulle var lika välkommen som vi andra.

Håll utkik efter inlägget säger vi bara. Och kom ihåg var ni läste det först.


Bästa hotellet

Hehe, häftigaste hotellet denna sommar bodde vi inte ens på. Vi besökte det bara dagtid. För 295 kr per vuxen. Ishotellet i Jukkasjärvi kommer vi att återkomma med rapport ifrån.

Bästa inköpet

Ja men behöver ni fråga det? Våra kajaker förstås. Bland övriga mycket värda korttransaktioner kan väl helikopterturen runt Kebnekaise nämnas. När det är en ren njutning att skiljas från sina slantar.

#nöjd

Bästa tågresan

Nu vill vi ju inkludera samtliga tågresor vi gjorde i Schweiz. Men det får man inte. Så då väljer vi väl Bernina Express då. Men sina broar, tunnlar, slott, glaciärer och panoramavagnar. Och sin Prosecco.

Vackraste vägen

E10 / Kung Olavs väg. Det vill säga vägen från Abisko till Narvik, rakt över fjället ovanför trädgränsen var sommarens utan konkurrens vackraste väg.

Längsta roadtrippen

Har vi någonsin kört så långt på så få dagar? Inte ens vår intensiva roadtrip i Namibia 2011 kan mäta sig med den lappländska resan vi gjorde nu i sommar. 255 mil på 10 dagar. Och ändå finns det så mycket mer kvar. Som vi inte hann se och göra.

Bästa fotot

Instagram har talat och sagt sitt. Vårt bästa foto i sommar måste helt enkelt vara detta. Så många gilla som det nu fått.

Kleine Scheidegg

Här kan du läsa sommarlistan från 2018 och 2017.

Tags

6 Comments

 1. Men så rolig lista! 😊 Och härlig sommar ni verkar haft! Jag är också nöjd med sommaren och ok med höstens ankomst. Om än jag inte direkt klagar på att vi ännu ska få högsommarvärme innan augusti är slut 👍

  • Gunilla Yourstone

   Ja det blev en fin sommar. Och den pågår fortfarande trots bloggsammanfattningar. 🙂

 2. Va härligt. Tänkt att sommaren kan innehålla så mycket fint, trots ”bara” två resor.

 3. Det låter i mina öron som en alldeles förträfflig sommar på alla sätt och vis. Så vackra bilder ni tar!!! Jag har också spenderat mycket av sommaren 2019 på hemmaplan, i mitt nya hemland Norge. I tell you – Lofoten var amazing!

  • Gunilla Yourstone

   Ja den var härlig på alla sätt och vis. Ja, längtar till Norge! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *