Höga kusten ja, där har vi varit en hel del. Och som vanligt när man ska lista det bästa på en plats man känner väl, så blir det lite nervöst. För vi har ju inte sett precis, precis allt än? Nåväl. Vi får väl fylla på då. Om vi hittar något mer. Så länge, detta är våra 25 bästa saker att se och göra vid Höga kusten.
1. Skeppsmalen och Skagsudde
Höga kustens nordligaste utpost ligger norr om Övik och tycks därför oftast glömmas bort i Höga kusten-sammanhang. Själva tog vi 17 år på oss som Umebor att ta oss hit, men nu sen det är gjort kan vi inte nog rekommendera detta helt bedårande fiskeläge och den vackra miljön och kuststigen runtom Sjörapportens egen Sverigekändis, Skagsudde. Förstås finns här ett surströmmingsmuseum också. För här befinner vi oss i själva epicentrum av surströmmingsland.
Läs också: Skeppsmalen och Skagsudde – Höga kustens norra utpost
2. Rotsidan
En enastående kuststräcka med kilometer efter kilometer av plana klipphällar mot havet. Vackert och rofyllt i solsken, mäktiga naturkrafter i motsatt väder. Gott om sjöfågel och solbadare under sommaren. Vi kan inte nog rekommendera en vandringtur här.
3. Skallbergsgrottan
Inte riktigt Höga kusten, men nära nog, i Gideå, norrut från Övik och inåt land finns en riktigt häftig grotta att utforska på egen hand. Stegar sätts ner i grottan från juni till september, pannlampa och hjälm får man ordna själv. Eller hyra hos Gideå livs. Äventyret är inget för den klaustrofobiske, kan vi avslöja redan nu.
4. Bönhamn
Fiskeläget Bönhamn är riktigt mysigt. Fiskebodar, lunchrestaurang, några små butiker och en gästhamn. Men kanske bäst av allt, vid gästhamnen börjar en halvtimmeslång naturstig som leder ut över klipporna och förbi den mest fantastiska utsikt över havet och öarna därutav för. Samt över en eller annan säl om man har tur.
5. Högbonden
Och när du ändå är i Bönhamn, får du förstås inte missa att ta båten ut till Högbonden. En ö längst ut mot öppna havet där en dramatiskt belägen fyr blivit till ett vandrarhem. Bo över en natt, slappna av i den vedeldade bastun till kvällen.
6.Rödklitten
Höga kusten är i mångt och mycket sina utsiktspunkter ändå. Det är det man vill, komma upp och få den där vyn över landskapet och havet. En av våra absoluta favoritplatser för denna aktivitet är Rödklitten, ett berg längs Världsarvsleden. En grotta finns även här och en fornborg. Förutom den där utsikten då.
7. Världsarvsleden
Sa vi världsarvsleden? För den löper ju längs hela Höga kusten. Genom snart sagt varje falurött fiskeläge, över var och varannan utsiktspunkt och längs alla härliga stränder. En riktigt genuin Höga kusten-upplevelse är det att vandra här.
Läs också: Världsarvsleden – ett relativt okänt alternativ till Högakustenleden
8. Getsvedjeberget
Önskas vacker utsikt och Instagram-vänligt foto? Då förslår vi Getsvedjeberget som ligger lättillgängligt nära E4:an och med en 30 minuters brant promenad upp. Väl på plats har man Sveriges egen ”predikstol” att posera på.
9. Slåttdalsskrevan
En av Höga kustens mesta kändisar. Men det var inte här Ronja Rövardotter spelades in. Slåttdalsskrevan nås via en 3 km lång vandring i skogslandskap. Man får inte missa att även ta sig upp på höjden bredvid skrevan, samt att på hemväg vandra tillbaka över Slåttdalsberget, för maximal utsikt.
Läs om vår vandring till Slåttdalsskrevan här.
10. Norrfällsviken
Norrfällsviken är ytterligare ett sött litet fiskeläge längs Höga kusten. Här finns 2 restauranger som även är öppna kvällstid, på Kompassen hr man kvällssol ända till halv tio. Men även ett fantastiskt fint naturreservat beläget bakom fiskeläget och mot havet. Det är ett absolut måste att gå på en vandring där.
11. Skuleberget
Med sin position precis invid E4:an och sin välkända profil, logotypen för hela Höga kusten, är Skuleberget den sevärdhet längs Höga kusten som får ta emot absolut flest besökare. Man kan gå eller klättra upp till toppen där toppstugan serverar våfflor.
12. Högakustenbron
Porten till Höga kusten söderifrån och en av Sveriges mest imponerande broar. Man måste köra över förstås, om man kommer med bil söderifrån. Men det kan också vara värt att stanna till vid rastplatsen vid norra brofästet för att ytterligare beundra bron på nära håll.
Här uppe finns också den relativt nya ”promenaden” Lilla Högakustenleden.
Läs också: 15 fakta om Högakustenbron
13. Ulvön
Ulvön är en ö utanför Höga kusten. Hit går linjetrafik varje sommar från flera olika hamnar i Höga kusten-området. Här finns ett mycket mysigt fiskeläge samt ett nyrenoverat trevligt hotell.
14. Högklinten
Högklinten är Nordingrås högsta berg och en utsiktspunkt där man har en 360-graders vy från toppen. Dessutom finns här ett klapperstensfält som räknas som ett av världens högst belägna, 260 m.ö.h. Här uppe har alltså havslinjen gått en gång!
15. High coast distillery
Ja här längs Höga kusten finns faktiskt ett Whisky-destilleri. Box hette det tidigare, nu det mer lokalt förankrade High Coast Whisky. Här kan man gå på rundvisning samt provsmaka.
16. Skuleskogens nationalpark
Vandringen till Slåttdalsskrevan går igenom Skuleskogens nationalpark, men förstås finns här många fler vandringar att välja mellan. Vid entré nord, entré syd och entré väst finns vandringsleder. Högakustenleden går även igenom här.
17. Björkudden
För den som inte kan få nog av Högakustenbron kan ett alternativ vara att bo nedanför den. I grönskande omgivningar och på avstånd från E4:ans brus, men ändå med bron som ett tydligt blickfång, kan man bo och äta bra på Hotell Björkudden. Vi tillbringade själva en natt här i slutet av maj och blev helt sålda på utsikten från sovrumsfönstret.
18. Skule naturscen
Vid Skulebergets fot finns en utomhusscen dit en rad kända artister kommer varje år. En konsert här är en väldigt speciell känsla. Själva såg vi GES´s återföreningsturné för några år sedan här.
19. Kyrkstallarna i Nordinggrå
Nordingrå är en central ort vid Höga kusten. Om man åker runt några dagar till sevärdheterna här, kommer man att passera igenom ett antal gånger. Kyrkan ligger fint vid sjön och precis bredvid finns en länga söta faluröda kyrkstallar. Det var här de som kom långväga ifrån stallande upp sina hästar i vinterkylan under kyrkobesöket.
Definitivt värt ett stopp.
20. Surströmmingsmuseet
För den sanne surströmmingsentusiasten finns förstås inga genvägar. Surströmmingsmuseet måste besökas. Denna institution ligger i Skeppsmalen och förstås kan besöket krönas av en surströmmingslunch på restaurangen strax intill.
21. Lotsstigen
En vacker 9 km lång, havsnära vandringled från Skeppsmalen till Stubbsand. Missa inte labyrinten i Stubbsand, med utsikt över havet.
22. Mjältön
Nu befinner vi oss faktiskt på djupt vatten, för detta är den enda av våra 25 sevärdheter som vi faktiskt inte besökt själva. Än. Mjältön är Sveriges högsta ö. Hit går ingen linjetrafik, utan man få ta sig till ön för egen maskin. Det går att boka båttaxi, eller att hyra sig en kajak. Själva satsar vi förstås på att ta ner våra egna kajaker vid tillfälle nästa sommar. Vi rapporterar givetvis direkt på bloggen när detta äventyr blir av.
Bortanför själva Höga kusten
I Ångermanland, men om man ska vara strikt inte vid själva Höga kusten, är följande sevärdheter besöksvärda.
23. Stockholmsgata
På gränsen mellan Ångermanland och Västerbotten ligger naturreservatet Stockholmsgata, en djup kanjon. Kanjonen har fått sitt namn utifrån att det sägs likna gränderna i Gamla stan i Stockholm när man står där längs nere i kanjonen.
24. Nämforsen
Ett av Europas största hällristningsområden hittar man vid Nämforsen, invid orten Näsåker längs Ångermanälven. När hällristningarna gjordes var detta skiljelinjen mellan älv och hav. Nu ligger forsen 10 mil från kusten.
25. Gruvan i Edsele
I Edsele, ytterligare en bit inåt land från Nämforsen, längs en dammig skogsväg, hittar man det gamla vattenfyllda dagbrottet, som får oss att känna oss förflyttade till filmen Dantes Peak. En riktigt undergångsstämning känner man här, men förstås måste man ändå hoppa i det iskalla turkosa vattnet.
Läs också: Gruvan i Edsele – iskallt bad med undergångsstämning
Var ska man bo vid Höga kusten?
Vi har själva bott på flera olika ställen längs Höga kusten. Björkuddens Hotell nedanför Högakustenbron är en favorit på grund av både läget, utsikten och den goda maten.
En annan favorit är Norrfällsvikens Camping, Stugby & Marina, där i så fall ska bo i Marinan, i dubbelrummen där.
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Tackar och bugar för detta! Hur sugen blev jag inte,,,denna gråa decemberdag! Jag hoppas och tror att det blir Höga Kusten i sommar. Hunden ska vi ha med oss.
Ja man kan behöva lite sommarinspiration så här i mörkret. 🙂
Höga kusten är väl värt för en resa.
ni har ju glömt Mannaminne
Vi har varit på Mannaminne två gånger, men vi har liksom svårt att se grejen. 🙂
Massor av härliga tips !
Hoppas att någon får nytta av dem! 🙂
Högklinten är långt ifrån Höga kustens högsta berg.
Möjligen är det Nordingrås högsta berg 😊
Högsbedjeberget i Skuleskogens np är 350 meter och 10 km västerut i Nätra fjällskog reser sig Västanåhöjden hela 430 meter över havet.
Tack för det, ordning och reda ska det ju vara. 🙂
Nordingrås högsta berg.
Riktigt bra tips inför vår resa i sommar. Detta ska jag spara. Tack!
Gör det, kul om du får nytta av tipsen! 🙂
Du glömde Trysunda, pärlan enligt mig.
Åh det måste genast åtgärdas! 🙂
Hej!
Tack för fina tips!
Glad att Edsele gruva var med, en favorit!
Håller också med om att Trysunda saknas, så fint.
Även Barsta med Barsta kapell.
Ja Barsta kapell är mysigt! 👍
Fantastiskt jobb Gunilla! Från en Höga Kusten bo vill vi klarogöra lite:
Högklinten med sina 281möh är inte högsta utan det är faktiskt Dalsberget som är Nordingrås högsta med 333möh. Världsarvet Höga Kusten och Höga Kusten som destination är olika, världsarvet innefattar området från HK bron till Skags Udde, medan Höga Kusten innefattar alla de fyra kommunerna – så man får säga att Nämforsen och Edsele ligger i Höga Kusten även fast det ligger i inlandet. Sjukt inspirerande reseblogg!! 🙂
Härligt att du fyller på med fakta. Och kul att du gillar bloggen. 🙂
Mycket bra inlägg och jag gillar era bilder. Tror vi kommer använda oss av detta när vi beger oss norrut nästa år. 😀
Kul att det kommer till användning! 😊👍
Kom hem från vackra Höga kusten igår kväll och hunnit med en del av det ni skriver om. Vi har mest vandrat. Får upptäcka fler platser nästa gång vi åker dit 🙂 Så vackert där uppe!
Ja visst är det fint! 😊
Jag tycker nog att Storön också platsar bland toppdestinationerna. Ett naturreservat som är något så unikt som en ö med en sjö.
Krävs egen båt för att nå den.
Ah spännande, den känner jag inte till. Inte har jag egen båt heller, förutom kajak, så det kan nog dröja innan jag tag mig dit. 🙂
Vi har använt bland annat denna webbsida när jag förberedde vår resa till Höga Kusten.
Tack för denna lista med trevliga detinationer. Vi har denna vecka besökt 1, 2, 8, 9, 12, 14, 16 och 19.
1. Skeppsmalen och Skagsudde. Kände för mig inte superspeciellt, men kanske hade jag sett för många fina platser i Höga Kusten under dagarna innan. Tyckte nog mest om själva fiskeläget, naturområdet kände som mer av detsamma. Fast havet hade här mer havs-känsla, då man har ett stort hav framför sig istallet för en vik eller många öar som på de flesta andra destinationer.
2. Rotsidan. Trevligt ställe. Vi vandrade inte hela 4 km, men några hundra meter längs kusten. Vi hade kul med hunden som sprang efter våra pinnar.
8. Getsvedjeberget. Brant uppför (vi kom från parkeringen söder om berget), men så värd besväret! Otroligt vacker utsikt!
9. Slåttdaslsskrevan och Slåttdalsberget. Glöm inte Slåttdalsberget! Vi såg många som gick till skrevan och återvände utan att besöka berget. Så synd, för det var det vackraste med 360 grader vy! Skrevan själv är också superfint och speciellt förstås.
12. Höga Kustenbron. Vi fikade ifjol i hotellet på väg till resan i Västerbotten och Norrbotten. Då bestämde vi att vi ville återvända till Höga Kusten. Naturligtvis fikade vi igen på samma ställe.
14. Högklinten. Superfin plats. Glöm inte Flöbergets utsiktsplats på väg upp (300 meter avstickare) och flera grottor som finns nära toppen.
16. Skuleskogen. Vi vandrade från Norra Entren till skrevan/berget och tillbaka. Vi tog olika rutter. Fint på flera ställen, lite tråkiga transportsträckor också men det Är inte dåligt förstås.
19. Nordingrå Kyrkstallar. Fint. Missa inte att det finns en som är inriktad som visningsstal. Kul att se hur det var förr.
Trevligt inlägg! Måste fråga dock, ni vet inte om det fanns båttaxi av något slag i bönhamn/barsta?
Tack! 😊
Tyvärr vet vi inte det.
Läser igenom detta nu långt efter inlägget. Hur har ni bott ni som varit där?
Vi har bott på Björkuddens hotell när vi bott över vid Höga kusten.