Hade du tänkt tågluffa i sommar? Även om resten av Europa fortfarande känns lite vanskligt, finns ju Sverige kvar att upptäcka. Här kommer tips på 10 platser i Norrland som går utmärkt att besöka tågledes.
1. Abisko
Norrlands prominenta världskändis bland destinationer. Abisko är verkligen ett resmål som står sig i en jämförelse worldwide. När vi besöker Abisko i början av augusti förra året talas alla världens språk omkring oss. En grupp japaner tar ”segerfotot” i fjällstationens entré, efter att ha gått i mål på Kungsleden.
På rad längs malmbanan mot Narvik ligger också orterna Björkliden och Riksgränsen. Vilken av orterna man väljer spelar mindre roll. Naturen är storslagen avsett.
Vandring är förstås huvudaktiviteten här uppe, men man kan även ta liften upp till Aurora Sky Station, besöka samevisten och uppleva Torneträsk och dess stränder av stora platta stenar.
Vissa vandringar kan genomföras direkt med utgångspunkt från byarna, andra går att ta tåget till, som t.ex. vandringen till Trollsjön. Ytterligare några anordnar STF gemensamma utflykter till.
2. Åre
Det var länge sen vi var i Åre. Faktiskt. Det blir liksom fel att åka till fjälls söderut. Åre är ju jetset-varianten av svenska fjällvärlden. Med massor av hotell, spa, gourmet-restauranger och aktiviteter. Sen finns ju vandringen där. Också.
Själva blir i vi lite sugna på att prova Åre Gastronomy Walk och forsränning som vi hittills bara testat familjevarianten av i Vindelälven.
3. Inlandsbanan
Mja. Ingen destination. Men väl en upplevelse. Som man kan åka tåg till. Och från. Och så medan liksom. Ja ni förstår, det här är ju en tåglinje. Inlandsbanans glatt klarröda rälsbuss går genom Norrlands inland Östersund-Gällivare varje dag hela sommaren. Tidtabell hittar du här. Sedan finns särskilda paketresor att boka. Vissa turer börjar i Mora. Andra i Östersund, eller Stockholm. Några går vidare genom Norge. Många små stopp längs vägen. Lappstaden i Arvidsjaur, Inlandsbanemuseet i Sorsele. Bergmans fisk & vilt utanför Vilhelmina, polcirkeln utanför Jokkmokk. Det är helheten som gör upplevelsen.
Här hittar du alla paketresor.
4. Kiruna
Mycket av Kirunas storhet ligger ju utanför stadskärnan. Men stadsflytten kan man ta del av direkt i anslutning till järnvägsstationen. Och från centrum avgår dagligen turer ner i LKAB´s gruva. Till Ishotellet i Jukkasjärvi och till Nikkaluokta går buss.
Läs också: 10 saker att se och göra i Kiruna – våra bästa tips
5. Hemavan
Hemavan är (än så länge) Kungsledens sydligaste utpost. Härifrån vandrar du norrut längs den berömda leden. Eller gör dagsturer.
Vissa tider på året finns tåg hela vägen fram. I övrigt gäller tåg till Lycksele och buss därifrån.
Läs också: Bästa vandringarna i Hemavan – 8 förslag på dagsturer
6. Furuviksparken
Ja Furuvik är Norrland, om än bara nätt och jämt. Furuviksparken är djurpark och nöjespark i ett. Orangutanger, schimpanser och kängurus hör till dragplåstren på djursidan.
7. Järvsö
Till Järvsö i Hälsingland kommer med med direkttåg från Stockholm på 3 timmar. Här finns Hälsingegårdar, Lill-babs-museum och Järvzoo. Bland annat. Perfekt för ett stopp på ett par dagar alltså. Gör som vi och sov på Varghotellet, med panoramafönster mot varghägnet.
8. Umeå
Min nuvarande hemstad. Inte staden med mest sevärdheter och saker att göra ändå. Tyvärr. Men ändå Norrlands huvudstad. Så får Sundsvall och Gävle säga vad de vill om den saken.
Det börjar ändå finnas en viss svansföring på hotell- och restaurangfronten. Älven som rinner genom staden, badplats mitt i stan (nästan), promenadstråk och museer. Men kanske är det ändå eventen som lockar flest turister till Umeå. Brännbollsyran med fest och artister, Umeå Internationella Litteraturfestival. Jazzfestival, Umeå smakfestival, Stora Nolia vartannat år (vartannat år i Piteå), Samiska veckan, Klungan (Mammas nya kille) på Vävenscenen. Sen så får man ju i och för sig se hur det blir med såna saker på ett tag.
9. Saltoluokta
Nej tåget går faktiskt inte riktigt ändå fram. Men väl till Gällivare. Sedan är det synkad buss en timme och en kortare båtfärd. Men efter det är du faktiskt på plats på Saltoluokta Fjällstation. Porten till Sarek. Och gott och väl i väglöst land.
Läs också: Bästa vandringarna i Saltoluokta
10. Järnvägsmuseet i Gävle
10:an blir en bonuspunkt. För Järnvägsmuseet är ju stängt nu för renovering. Man dröjer och dröjer med sin nyöppning. Som det ser ut nu först till sommaren 2022! Om det fortsätter så här riskerar ju hela barnkullar att gå miste om den läskiga fängelsevagnen och drottningen vagn i mörkblå sammet och med hårvårds-kit i rent silver.
Själv uppvuxen i Gävle har järnvägsmuseet alltid tillhört mina absoluta favoriter på museifronten. Förhoppnings blir det nya museet, när det väl öppnar något ännu bättre och häftigare än det som både jag och mina egna barn fått uppleva under många och långa besök genom åren.
Läs om bästa stoppen längs E4:an genom Norrland här.
Gillar du också att semestra i Sverige? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook för fler tips.
Hoppas verkligen man kan resa lite i Sverige i sommar. Då är jag sugen på Gotland, västkusten och Åre. Men vi får väl se.
Vi satsar helt klart på Norrland i sommar. Var i Norrland beror på läget.
Hoppas på att det blir mer läge för turism i Sverige.
Blir ju en Hemmester i år
Ja det blir ju det. 🙂
Pingback: SJ:s tågluffarkort i Sverige - tips på vart du kan åka
Pingback: SJ:s tågluffarkort i Sverige – tips på vart du kan åka – Affärsfakta