Bloggmässigt blev 2021 ett bättre år än 2020 på de flesta sätt. Fler läsare hittade till oss, för första gången någonsin har vi haft över 500.000 unika besökare på hela året. Med marginal dessutom. Och sidvisningarna ligger på närmare 1 miljon.
Innehåll
Vi har fortsatt skrivit mycket om Sverige och svenska resmål och fortsatt mycket om vandring. De utländska resmålen är dock fler i år mot för 2020. Dock ser vi generellt, med något undantag ett lägre intresse för utlandet än för Sverige bland våra läsare.
I år har vi publicerat:
- 54 inlägg om vandring (fler än 2020 och fler än 1 i veckan)
- 38 inlägg om svenska destinationer som inte är en vandring
- 37 inlägg om en utländsk destination (betydligt fler än 2020 med andra ord)
- 10 best-of-listor
- 38 inlägg under taggen ”Personligt”
- Bara 5 inlägg taggade ”Corona-viruset”. Ämnet känns något uttömt.
- 9 inlägg om Christofers husbil. Han hade nog tänkt att det skulle bli fler, men skrivandet ligger inte riktigt för honom.
- 3 inlägg om tågresor
Vi har dessutom publicerat en serie om bästa destinationerna månad för månad. Du hittar dem under taggen Resekalender.
Läsarengagemang
Det vi ser runt läsar-engagemanget är att det flyttar mer och mer från bloggen och till Facebook. Vi förstår att det är snabbare och enklare med Facebook och ibland blir det dessutom diskussioner mellan läsare där, vilket ju är positivt.
Fördelen för oss själva med bloggen att då ”har vi ju kvar” kommentarerna, vilket vi tycker är lite roligt. Men det viktigast är ju förstås att våra läsare är engagerade och uppskattar det vi skriver.
Trollen
De som inte har flyttat till Facebook däremot är ju våra troll (för där skulle de ju inte längre vara anonyma och det är ju själva vitsen för denna läsarkategori).
Jag känner att jag lite grann har lovat er ett troll-safari vid tillfälle. Och vilket tillfälle passar väl bättre än bloggens årssammanfattning, så nu kör vi.
Under pandemin har vi tyvärr fått en svans av följare som bara läser i syftet att skriva nedsättande och/eller elaka kommentarer på bloggen. Dels är det väl pandemin och isoleringen som fått folk att må psykiskt dåligt och dels är det kanske att de svenska inläggen delvis drar till sig andra typer av människor än de som läste bloggen när vi mest skrev om resor utomlands?
Vi ser ju på IP-adresserna att det är samma personer som kallar sig ömsom Arne, Anna och Vendela (t.ex.) och skriver upprepade gånger om hur dåligt bloggen är och vilka sorgliga människor hen tycker att vi är. Vi ser ju också var dessa personer bor.
Vad skriver då dessa troll?
Jo det kan t.ex. vara att man är djupt upprörd och föraktfull för att vi kallar våra fåglar i holken hemma för flugsnappare och inte svartvit flugsnappare som (minsann) det korrekta namnet är.
Eller att Christofer ser ut som att han kommer att få en ny stroke snart.
Eller den här som ju nästan är lite söt. Personen i fråga blir så djupt upprörd av att vi haft läsarrekord på bloggen att hen känner sig tvungen att lämna följande kommentar:
Utan att förstå att det är med de utländska inläggen vi byggt vår läsarbas i 7 år innan pandemin kom och att vi 2020 i stort sett fick börja om från början med svenskt innehåll. Sen om ni ser vad personen har valt för alias och fejkad mejladress också…
Apropå alias och angivna mejladresser kan vi inte låta bli att dela denna kommentar också:
Gunilla som alias igen alltså och dessutom .Dahl@lth.se. Vilket, får man förmoda, har till syfte att försöka skrämma mig. Typ jag vet vem du är, vad du hette i efternamn förut. Att du gått på Linköpings tekniska högskola (som ju by the way är LiTH och inte LTH).
Hur orkar man engagera sig så mycket i oss, två 50-åringa norrlänningar, liksom? Hur kan vi väcka så mycket engagemang? Den här personen har följt oss i över ett halvår och skrivit den här typen av kommentarer flera gånger. Nog måste det finnas något vettigare att lägga sin tid på? Jag tipsar gärna om att t.ex. lära sig ett nytt språk i appen Duolingo.
Sen är den här kommentaren (som vi faktiskt släppte fram) redan en klassiker tycker jag. ”en bild av en kille vid kiviksgraven som vi uppenbart googlat fram”.
Årets mest lästa inlägg
Vi är ofta fascinerade av hur många olika inlägg som läses på en dag. Folk googlar dagligen upp det mesta här i världen och hamnar dessutom då och då på vår blogg. Det är alltid lika roligt att se ett gammalt och ”dött” inlägg plötsligt bli läst av någon okänd.
Sen har vi ju ett antal gamla ”storsäljare” som sedan gammalt alltid genererar många views. De tuggar ofta på år efter år.
Men dessa är det av årets inlägg som lästs mest under 2021.
1. Vanligaste misstagen ovana vandrare gör på fjällvandringen
Årets stora skrällinlägg som lästes av över 40.000 personer under någon vecka i juli. Det är så där med en blogg, man skriver och skriver och så plötsligt händer det. Något inlägg får fart och så rullar snöbollen av sig självt. Har hänt ett antal gånger genom åren, och i år var det alltså detta inlägg som blev viralt.
2. 10 vandringar som man kan ta tåget till – i Sverige och Europa
Detta inlägg sköt iväg rätt bra i mars. Inte så konstigt kanske eftersom det kombinerar två av svenskarnas nyintressen, tågresor och vandring.
3. Bästa platserna för dagsvandringar i svenska fjällen
Tre vandringsinlägg på topp 3 i år alltså. Detta inlägg skrev jag efter att ha sett frågan otaliga gånger på olika forum. Så kanske inte förvånande att det blev mycket läst.
4. Trollvägen – Sveriges högst belägna väg 1003 m.ö.h.
Ett kort och rätt enkelt inlägg om Trollvägen i Idre. Den som både är Sveriges högsta väg och dessutom innehåller en synvilla. Helt otippat blev det läst av många tusen.
5. Recept på lussemuffins – ett godare alternativ till den torra lussekatten
Vad hände här egentligen? Vi har fortfarande inte fattat detta, men vårt korta, enkla inlägg om att baka lussemuffins i stället för lussekatter delades 57 gånger, fick 203 gilla och en räckvidd på Facebook på 55.000. Ytterligare ett bevis på att man aldrig kan veta i förväg vad som kommer att läsas och gillas.
Harmlöst inlägg också, kan man ju tycka. Inte ska väl någon behöva bli arg här åtminstone? Jo med visst, någon blev kränkt och utropade ”Mina lussekatter är inte torra” Med många utropstecken.
6. Njupeskärs vattenfall – Man ska göra alla misstag minst en gång
Fulufjället och Njupeskär är verkligen superpopulära. Inte bara att åka till, utan tydligen också att läsa om. Fast inlägget handlar egentligen mest om mig och mitt misstag att bära shorts och vandringskängor i ösregn. Fulufjället tyckte jag väl ärligt talat inte var så märkvärdigt, alldeles för over-crowded.
7. Hälleskogsbrännan – Att besöka Sveriges största skogsbrand i modern tid
Kul att detta inlägg blev en sån hit, för Hälleskogsbrännan var en riktigt mäktig upplevelse. Jag var ärligt talat innan rädd att det skulle bli ett sånt där inlägg som få läste och som sen försvann.
8. Att välja fordon – Att bygga en husbil del 1
Detta är verkligen roligt! Att Christofers husbilsbygge lästs så mycket att det klättrat upp på topp 10-listan.
9. Vandring till Städjan på Nipfjället, Idre – vi klättrar upp på Sveriges mesta vulkan-lookalike
Många vandrar ju upp på Städjan i Idre varje år, så klart att många vill läsa om denna vandring också.
10. Att åka färja till Färöarna – och svar på frågan varför man gör det
Så kul att detta inlägg blev uppskattat. Att det är fler än vi som är nördiga nog att överväga en färjeresa över till Färöarna. Och fatta att vi har en utländsk destination på listan igen. Otroligt!
Våra egna favoritinlägg från året
Nördigast
Sveriges största, högsta, minsta, äldsta och tätaste – 22 platser med de okända rekorden
Ambitiösaste researchen
Bästa stoppen längs Inlandsvägen, E45 genom Norrland – från Mora till Karesuando
En samlares bekännelser
Upplevelserna som vi ”samlar på”, på resa
Det är lätt att vara efterklok
Alla de där sakerna som vi nog aldrig borde ha gjort på resa – när vi tänker efter så här efteråt
Årets sågning
4000mils testpatrull utreder kroppkakans existensberättigande
När vi går all in som en hel japansk turistbuss
Dalahästtillverkning i Nusnäs – vi går all-in som Dalaturister
Årets knock-out
Kvällen när Bohuslän och Hunnebostrand fullständigt nockar oss (eller mig då)
Årets klarläggande
Dragon gate – ett kinesiskt spökpalats i Upplandsskogarna
Häng med ett år till, glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Jag gillar verkligen er blogg och vi har använt oss av den i sommar på vår resa upp genom Sverige med vår husbil. Tagit till oss tips och blivit intresserade av resmål vi inte tänkt på. Vi har varit dåliga på att resa i Sverige. Vi kommer även att använda oss av tipsen när ni vandrade i Albanien. Till de bergen vill vi. Albanien älskar vi och mannen min har varit där över 30 ggr för hjälparbete. Sett landet byggas upp och där händer massor men just bergen i norr vill vi besöka. Tack för alla tips! Trollen är svåra att undvika och tyvärr något vi fått vänja oss vid😩. Res och njut och för oss läsare är det fantastiskt att få ”resa med”.
Vad kul, vi blir alltid så glada när någon har användning av vår blogg!
Det känns sorgligt att behöva vänja sig vid troll, jag tycker att trollen hellre ska vänja sig vid vanligt hyfs och skaffa sig en trevlig hobby i stället. 😉
Ah, befriande att få läsa lite om trollen och kul att se vad som har gått bra! Inspirerande om inte annat! Jag håller även med om att de mest oväntade inläggen kan dra iväg som raketer ibland medan de man lägger flera dagar på ligger och guppar i blogghavets utkant, likt en tom PET-flaska som någon slängt överbord.
Ja det är ju det som är lite spännande också, att man vet aldrig vad som kommer att ”slå”.
Bloggvärlden vore definitivt fattigare utan er. Hur skulle våra resor till Japan, Myanmar, Namibia, Albanien … ha sett ut utan er inspiration? Och alla svenska resmål som vi har framför oss att upptäcka. Hoppas att lusten att skriva och berätta är starkare än alla trollfasoner.
Tack Gitte! Ja vi fortsätter ju förstås trots dessa typer. Även om man i stunden kan bli rätt ledsen och uppgiven när sånt här dyker upp.
Bästa bloggen! Många bra tips och härlig inspiration. Och ibland kul igenkänning från platser man själv besökt. Läste just om inlägget om Kili efter att ha fått egen erfarenhet 😊
Bedrövligt med trollen -att de orkar! Men ett kul inlägg blev det.
Gott nytt bloggår!
Tack snälla du, vad roligt att du uppskattar bloggen.
Har du varit till Kili nu nyligt alltså?
Gott nytt 2022!
Inte Kili alldeles nyss. Fast i dessa pandemitider känns det nästan så. Det var 2019 och den sista ”riktiga” resan före pandemin, bortsett från en skidresa. Först Himalaya och röda pandor i mars och så Kilimanjaro inklusive safari i augusti-september. Sen tog det slut.
Minns att jag läste ditt inlägg om Kilimanjaro innan vi gick upp men nu var det lite extra kul att läsa igen med egen erfarenhet. (Du länkade till den i inlägget) En mycket speciell och minnesvärd upplevelse – dock utan dina avvikelser från rutten.😉 Vi gick Machame hela vägen till Uhuru Peak. Vansinnig tur med vädret – inte en regndroppe på hela vandringen. Men sista dygnet var tufft, och högt! Är verkligen SÅ glad för att vi hann innan världen stängde.
Ser fram emot fortsatt bloggläsning under 2022 och förhoppningsvis kan det bli liiite mer resande!
Jag blir så ledsen när jag läser om hur människor uttrycker sig, det är helt fruktansvärt och lite skrämmande! Kör ert race, heja!
Ja det är verkligen skrämmande.
Och tack! 🙂
Ni har en av våra mest inspirerande och informerande bloggar som dessutom är väldigt personlig. Är med fundersam kring hur folk orkar lägga tid på negativa kommentarer. Finns väl annat att göra :).
Har med haft några konstiga gamla inlägg som poppat upp under året. Visat sig att det har med frågor i På Spåret att göra :))).
Gott Nytt År på er
Ja det är det jag tänker också. Om man inte gillar en blogg, varför hänga kvar och läsa alla inlägg?
Apropå det, såg Stjärnorna på slottet i lördags om Marika som berättade att hon var sockerfri sedan många år. Och direkt började mitt gamla inlägg om hur man blir sockerfri att googlas. 🙂
Gott nytt år till dig med!
Kul upplägg på inlägg och kul att läsa om ert år. Ni fortsätter att imponera med er outröttlighet och ständiga förmåga att vara aktuella.
Tack snälla! 🙂
Jag måste erkänna att just nu känns det tyngre än någonsin att komma på kreativa och intressanta saker att skriva om.