Bästa stoppen längs Inlandsvägen?
Inlandsvägen, det är Europaväg E45 från Mora i söder till Karesuando och finska gränsen i norr som brukar kallas så. En väg genom skog och ödemark till stora delar. Men också en väg med massor att se och göra längs. Ibland direkt i anslutning till vägen och ibland via en avstickare.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen

Vi har åkt denna inlandets svar på E4:an ett antal gånger. Kanske inte hela vägen i ett svep, men olika sektioner av den då och då. Ofta på väg till fjälls någonstans.

Här kommer våra tips till bästa stoppen längs Inlandsvägen, med början söderifrån.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen
Ren träffar man nästan helt säkert på om man åker Inlandsvägen

Dalarna

Zornmuseet och Zorngården

Vi börjar väl redan i Mora? För här bodde ju den världskände konstnären Anders Zorn. Hans hem, Zorngården, finns bevarat och visas på guidade turer, samt att det finns ett Zorn-museum strax intill.

Fryksås

En vackert belägen fäbod finns i Fryksås, 16 minuter längs samma väg som leder till Orsa Grönklitt.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen: Fryksås

Storstupet och Helvetesfallet

Storstupet och Helvetesfallet är en kanjon med 30 meter höga lodräta bergvägar på båda sidor, respektive ett vattenfall. På en smal bro ovanför Storstupet går Inlandsbanan. Det är ca 5 kilometer emellan Storstupet och Helvetesfallet.

3 km norr om Orsa svänger man av Inlandsvägen höger på väg 296 österut mot Skattungbyn-Voxna. I Mässbacken (efter ca 4 km) tag vänster vid skylt Orsa Tallheds Flygplats/Storstupet. Följ vägen över flygfältet, därefter skyltar till Storstupet och senare Helvetesfallet.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen

Hamra Nationalpark

Hamra är en av Sveriges äldsta nationalparker. Här finns urskogar, myrland och forsar. Och den magnifika nationalparkssymbolen Guldkronan.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen

Hälsingland

Garpkölen

Åtminstone för oss, som går all-in på Landskapstoppar, är ju Garpkölen ett måste längs Inlandsvägen. Hälsinglands högsta topp, 671 m.ö.h. Kör av vid Västbacka på väg 301 till Los.

 Loos Koboltgruva

Här förflyttas man 250 år tillbaka i tiden och upplever en genuin 1700-tals gruvmiljö. 26 minuter från E45:an. Sväng av mot Los.

Härjedalen

Café Cineast i Sveg

I Sveg får man absolut inte missa att stanna till på detta helt unika café på lunch eller i alla fall lite fika. Här finns filmaffischer och filmrekvisita från hela världen, ett skräckfilmsrum, ett Westernrum och ett gangsterfilmsrum. Bland annat.

Läs också: Café Cineast – i Sveg hittar vi ett fik som också är ett helt filmmuseum

Sonfjällets nationalpark

Ytterligare en nationalpark. Sonfjället är ett ensamt fjäll med nationalpark runt om. Flera vandringsleder finns. Detta är ett av Sveriges björnrikaste områden, så håll utkik.

Till Sonfjällets entré vid Nyvallen tar det 1 timme och 9 minuter oavsett om man svänger av vid Sveg söderifrån eller vid Rätansbyn norrifrån.

Läs om vår vandring Sonfjället runt här.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen
Bästa stoppen längs Inlandsvägen: Sonfjällets nationalpark

Detour: Funäsfjällen

En längre detour är att svänga av Inlandsvägen in mot Funäsdalen. Funäsfjällen är riktigt fina, tycker även vi som har närmare till Lapplandsfjällen. Och väl värt att svänga av och tillbringa några dagar med att vandra här. Från E45:an till Funäsdalen är det 1 timme och 40 minuter. Läs om vår vandring i Funäsfjällen här.

Funäsfjällen

Detour: Flatruet

Ytterligare en längre detour är att åka vägen över Flatruet, Sveriges högst belägna allmänna väg. Då svänger du av Inlandsvägen vid Sveg och kommer tillbaka vid Svenstavik.

Vägen över Flatruet är riktigt vacker och oftast finns här riktigt med ren. Men kom ihåg; jaga inte renarna, utan visa respekt.

Hela detouren över Flatruet från Sveg till Svenstavik tar 4 timmar. Att i stället köra E45:an ”raka vägen” upp tar 1,5 timme. Detta är alltså en utvikning som tar 2,5 timmar extra i anspråk. Om man kör hela vägen och inte stannar. I verkligheten vill man förstås stanna, åtminstone uppe på Flatruet.

Läs om vårt besök vid Flatruet här.

Jämtland

Locknekratern Meteoritcenter i Brunflo

För 458 miljoner år sedan slog den världsunika tvillingmeteoriten ner här. Nu finns här ett meteoritcenter med en upplevelseanläggning, ett museum och café.

Skylt finns utmed Inlandsvägen.

Östersund

Östersund är en av få lite större städer som Inlandsvägen passerar. Här finns startpunkten för Inlandsbanan som följer sträckningen för Inlandsvägen ganska väl. Och förstås en hel del annat att göra.

En utförlig guide till Östersund hittar du hos bloggen Resfredag.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen
Bästa stoppen längs Inlandsvägen: Östersund

Detour: Åre

1 timme och 30  minuter från Inlandsvägen efter avfart vid Östersund har man Åre med alla dess outdoor-aktiviteter och Åreskutan med sin kabinbana som tar besökare till Sveriges högst belägna liftburna platå på 1 274 meters höjd. Samt även de båda vattenfallen Ristafallet och Tännforsen.

Prästgården i Borgvattnet

I Jämtland ligger Sveriges mest hemsökta hus! Här kan man sova över för en oförglömlig natt, men även stanna till för ett dagbesök med fika. 35 minuter från E45:an, sväng av vid Fyrås, mellan Östersund och Strömsund.

Läs om vår spök-späckade övernattning i Prästgården här.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen
Ett riktigt spökhus

Detour: Vildmarksvägen

Om du kommer söderifrån finns det i Strömsund möjlighet att svänga av västerut till Vildmarksvägen. Detta blir en 37 mil lång detour där man återvänder till Inlandsvägen i Vilhelmina. Längs Vildmarksvägen finns massor av vandringar, vattenfall och andra sevärdheter.

Läs vår guide till Vildmarksvägen här.

Ivars bilmuseum i Hoting

I Hoting kan man besöka ett bilmuseum. Nästan hundra bilar, ett fyrtiotal motorcyklar, modellbilar och annat motorrelaterat material finns i samlingarna.

Västerbotten

Husvagnsmuseet i Dorotea

I Dorotea har Polar skapat ett museum för alla som älskar husvagnar. Här kan du följa utvecklingen av Polarvagnar från första början 1964 och framåt. De har flera klassiska modeller uppställda. Här finner du även kläder, affischer, inredning och massor av tidlös husvagnskuriosa.

Museet ligger mitt i Dorotea, mitt emot Polarfabriken. Ja eller Dorro, som Dorotea kallas. Av de som har koppling.

Bild hämtad ur gammal Polarkatalog

Kyrkstaden i Vilhelmina

Mitt i Vilhelmina ligger Vilhelminas kyrkstad. Gamla fina trähus som tidigare användes av de som hade långt till kyrkan och måste bo över. Nu är det ett vandrarhem i regi av STF och besökare kan boka in sig här för en natt. Boka här.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen
fotograf: Johanna Sjöblom

Samevistet på Kyrkberget i Vilhelmina

I anslutning till kyrkan och kyrkstaden i Vilhelmina finns också Kyrkberget med ett sameviste. Här kan man besöka typiska samiska byggnader.

fotograf: Johanna Sjöblom

Detour: Vildmarksvägen, norra avfarten

Strax norr om Vilhelmina finns den norra avfarten till Vildmarksvägen. Härifrån är det en timme till Trappstensforsen och Saxnäs. 1 timme och 40 minuter till Fatmomakke kyrkstad.

Trappstegsforsen
Fatmomakke

Bergmans Fisk & Vilt

Precis norr om Vildmarksvägen finns butiken Bergmans Fisk & Vilt. Här man man köpa såväl färsk som rökt och gravad fisk samt olika viltprodukter. Värt ett stopp för den som gillar norrländska delikatesser.

Kyrkan i Stensele

I Stensele strax innan Storuman finns en mycket vacker träkyrka. Stensele är en en omväg på 6 minuter precis söder om Storuman.

Utsiktstornet ”Utsikten” i Storuman

Om man svänger upp höger från Inlandsvägen precis förbi hotellet och fortsätter upp på höjden, kommer man så småningom till ett utsiktstorn. Jag blev själv visad denna plats av en lokalbo och brukar svänga upp här ibland när jag åker förbi. En lagom paus i bilkörandet.

Visste du förresten att det var här uppe som Björn Ferry och Heidi Andersson gifte sig 2006?

Detour: Hemavan

Från Storuman finns möjlighet att svänga av längs väg E12 mot Hemavan. Här finns trevlig fjällvandring med varierande svårighetsgrad. Till exempel det heliga berget Atoklimpen och badvandringen Ruttjebäcken, som man med fördel slår till på om vädret är varmt. Samt förstås Kungsleden norrut till Ammarnäs. Från Storuman är det 2 timmar till Hemavan.

Läs också: Bästa vandringarna i Hemavan – 8 förslag på dagsturer

Atoklimpen

Inlandsbanemuseet

I Sorsele kan man besöka Inlandsbanemuseet som är ett arbetslivsmuseum som berättar om hur det gick till att bygga Inlandsbanan och om människorna som deltog i bygget. Museet i inrymt i ett godsmagasin vid Sorsele järnvägsstation och är en kombination av museum, butik och café.

Förstås går Inlandsbanan förbi här och stannar vid stationen.

Detour: Ammarnäs

I Sorsele finns möjlighet att ta av mot Ammarnäs, en av den svenska fjällvärdens mesta doldisalternativ. Här finns fin fjällvandring, samt även dem berömda potatisbacken.

Gimegolts

Gimegolts är en 1,5 kilometer lång vattenfylld dalgång med upp till 25 meter höga, lodräta väggar.

En dryg mil norr om Sorsele, vid Heden är det skyltat, sväng vänster mot Fjällnäs. Efter ca 4 km grusväg visar en träskylt vänster. Kör 1,3 km och parkera vid skylten vid stigen mot Gimegolts. Från parkeringen är det 1,5 km vandring.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen: Gimegolts

Norrbotten

Anna-Stinas sameslöjd i Arvidsjaur

För den som vill shoppa samehantverk är Anna-Stinas Sameslöjd i Arvidsjaur den perfekta platsen. Här finns allt från knivar till träkåsor och hjortronsylt. Ligger inne i Arvidsjaur, 4 minuter från väg E45.

Lappstaden i Arvidsjaur

Kyrkstäderna duggar tätt i den här delen av landet. Om Vilhelmina kyrkstad är nybyggarnas svenska timmerstugor, så består Lappstan i Arvidsjaur enbart av skogssamernas träkåtor med kvadratisk botten. Lappstaden ligger inne i Arvidsjaur, 3 minuter från väg E45.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen
Arvidsjaur

Arvidsjaurs kyrka

Kyrkan mitt i Arvidsjaur är en ståtlig träkyrka från 1903.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen

Detour: Arjeplogfjällen

Från Arvidsjaur är det 1 timme och 45 minuter till Jäkkvik där man kan vandra ut på Kungsleden och till Pieljekaise Nationalpark och 2 timmar och 30 minuter till vandringarna uppe vid sjön Guoletisjaure vid Silvervägens högsta punkt.

Pieljekaise
Arjeplogfjällen

Grodkällan

En intensivt grön källa och liten tjärn väl värt ett besökt för sin färg och skönhet.

Efter Auktsjaur längs E45:an, sväng höger på grusväg mot Lomträsk, efter 4km sväng vänster in på Häggsjölidvägen vid skyltarna mot källan. Efter ca 3km syns stigen med skyltar på höger sida. Sedan är det 600 meters promenad på spänger.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen
Bästa stoppen längs Inlandsvägen: Grodkällan

Polcirkeln

Strax innan Jokkmokk finns tillfälle att stanna till på en skyltad rastplats och fota skylten för Polcirkeln. Själva Polcirkeln itself flyttar ju på sig och ligger helt säkert inte just precis här vid skylten just den dag du passerar. Men man kan ju låtsas. Om man vill ha fotot.

Och för ordningens skull och för att jag har förstått att överraskande många inte har koll på detta; Polcirkeln markerar alltså den breddgrad där man norr om den under någon period under sommaren har midnattssol och någon period under vintern har natt hela dygnet. Ju längre norrut från Polcirkeln, desto fler dygn som dessa fenomen består.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen

Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum

Inne i Jokkmokk finns detta museum, endast någon minut från E45:an. Här man kan se utställningar om Sapmi och dess folk.

Jokkmokkspanna på Hotell Jokkmokk

Alltså, jag vet inte om jag överdriver detta nu, men den där Jokkmokkspannan, alltså renskavsgrytan som vi åt på Hotell Jokkmokk i somras har liksom satt sig på hjärnan hos mig. Jag kan inte släppa den, pratar om att åka tillbaka och äta igen, nu till sommaren. Så hur kan jag låta bli att tipsa om den här, liksom? Och när du ändå stannar och äter, passa på att kolla in Jokkmokk-Jokkes lilla ”altare” inne i restaurangen, medan du nynnar ”Gulligullan koko som en gök” tyst för dig själv.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen
Bästa stoppen längs Inlandsvägen: Jokkmokk

Kraftverkskonst av Bengt Lindström

Vid Akkats kraftstation i Lilla Luleälven har konstnären Bengt Lindström målat konstverk på dammluckorna. Inlandsvägen passerar förbi här, man ser konstverken från vägen. Möjlighet att svänga av och parkera finns precis söder om kraftstationen.

Akkats kraftstation ligger mellan Jokkmokk och avtagsvägen till Muddus.

Muddus

Mellan Jokkmokk och Porjus finns avfarten till Muddus nationalparks södra entré. Det är 15 minuters körning för att nå entrén. Här finns ett antal härliga urskogsvandringar att göra i det som utsetts till ”Sveriges tystade plats”.

Harsprånget

Harsprånget ligger precis intill Inlandsvägen strax före Porjus. Det är ett vattenkraftverk med fördämningar och torrlagda flodfåror. Ödeläggelse av den lappländska vildmarken och ett sår i naturen. Och samtidigt miljövänlig energiförsörjning för Sveriges välstånd.

Harsprånget – det var en gång en fors

Vraket av Lancastern ”Easy Elsie”

”Easy Elsie” hette det engelska flygplan som den 29 oktober 1944 nödlandade på en myr 7 km från Porjus. Planet ingick i en grupp tunga bombplan och deltog i anfall mot slagskeppet Tirpiz som låg utanför Tromsö. Sväng av i Porjus på Ålloluoktavägen, 10 minuter bort finns en spångad stig på ca 2 km som leder fram till flygplansvraket. Vid planet finns också en rastplats och en kallkälla.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen
Norr om denna punkt kan inget odlas.

Detour: Vägen västerut

Ett par kilometer norr om Porjus kan man svänga av Inlandsvägen längs Vägen västerut. Vägen som inte leder någon annanstans än ut i vidunderlig vildmark. 1 timme in längs Vägen västerut avgår båten Langas från Kebnats till Saltoluokta fjällstation.

Ytterligare 10 min bort finns det nybyggda och vackra Naturum för världsarvet Laponia.

Vid vägens ände ligger samevistet vid Risem och STF´s anläggning här. Härifrån går båt över sjön och mot vandring i väglöst land och de väldiga nationalparkerna, Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta.

Läs också: Att vandra till soldalen i Stora Sjöfallet – och Vägen västerut

Saltoloukta
Naturum Laponia
Stora sjöfallets Nationalpark

Fjället Oarjems Stubbá i Muddus

Fjället Oarjems Stubbá är Muddus enda fjäll. Man svänger av mellan Porjus och Gällivare. Sedan är det 30 minuters vandring till toppen och vid klart väder kan man faktiskt se ända till Sarek.

Bästa stoppen längs Inlandsvägen
Gällivare

Gruvan i Malmberget

LKAB´s gruva i Malmberget har guidade turer måndag-fredag. Aitik-gruvan har ibland visningsturer, ibland inte.

Detour: Kiruna och Abisko

Vid Svappavaara kan man välja att åka rakt norrut via väg E10 mot först Kiruna (42 minuter) och sedan Abisko (1 timme och 45 minuter). I Kiruna kan man besöka LKAB´s gruva och Ishotellet i Jukkasjärvi, medan Abisko har förstklassig vandring och fjällnatur.

Kiruna
Abisko

Karesuando – kyrkan och Monument of the Northernmost point of Sweden

Eller så fullföljer man längs väg E45 till dess svenska ändpunkt, Karesuando. Här kan man stanna till vid den söta kyrkan och Monument of the Northernmost point of Sweden. Så länge man håller i minnet att detta ju faktiskt inte är Sveriges nordligaste punkt. För det är ju Treriksröset förstås.

Struves meridianbåge – ett världsarv

Struves meridianbåge är ett av 15 världsarv som finns i Sverige. Den är en teknisk bragd med syfte att fastställa jordens storlek och form. Den har även fått en enorm betydelse för utvecklingen av lantmäteri med exakta kartor och vetenskapliga uppmätningar. Världsarvet Struves meridianbåge består av 34 punkter i tio länder. En av dessa punkter ligger i Tynnyrilaki, 1 timme från Karesuando. Tag väg 99 söderut i Karesuando, svänga v vid värdsarvsskylten. Efter 7 km på grusvägar finns en parkeringsplats och informationsskylt vid bergets fot. Från parkeringen är det ungefär 1 kilometers vandring längs en markerad skogsstig upp till toppen. Av själva mätpunkten finns dock bara ett kryss kvar.

Vidare mot Finland och Treriksröset

Korsar man Torne älv, så är man sedan i Finland. Och har man tagit sig så här långt är det, gissar vi för att man tänker sig till finska Kilpisjärvi och Treriksröset. Men det sker via väg E8 i Finland och är en helt annan historia.

Läs också: Att vandra till Treriksröset – tre länder i ett och en svensk ytterpunkt på det

Treriksröset

Läs också: Bästa stoppen längs E4:an genom Norrland – våra tips
Läs också: Norrlands vackraste vägar – våra 7 favoriter

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

12 Comments

  1. Åh tack.
    Så många fina tips. Jag vill genast börja planera en resa i sommar – undrar vilken sträcka?
    Vildmarksvägen åkte vi för ett par somrar sen, det var verkligen en vacker resa.
    Tack igen för en intressant och trevlig blogg.

    • Gunilla Yourstone

      Upp till Härjedalen är ju en fin del. Och Porjus-Vägen västerut. Ja det finns mycket, vi upptäcker bara mer och mer.

  2. Tack för massor av bra tips! 👍

  3. Hanne Frederiksen

    Vi var på indlandsvejen i år 2000 det var en stor oplevelse vi endte i pieteå til fodbold stævne der købte vi så fine ting på loppemarked en tur til Jokkmok og besøg på samer museet frokost købte vi i Brugsen og nød maden på parkeringspladsen så sjovt en tur i verdensklasse Hanne Frank og Matilde

  4. Alla vägar börjar i Mora! 🙂 /Mvh Morabo.

    Fryksås är en höjdare även för oss som bor här, och ett givet utflyktsmål om det kommer gäster utifrån.

    Ps. Orsa Rovdjurspark kommer att stängas permanent i oktober.

    • Gunilla Yourstone

      Jag förstår att ni tar gäster dit, det skulle jag också göra om jag bodde nära. Så fint!
      Ja, jag läste om Orsa rovdjurspark. Tråkigt. Tar bort den från artikeln i höst.

  5. Om man ändå gör avstickare så tycker jag att man kan skippa E45:an från Sveg till Åsarna och istället köra över Björnrike, Vemdalen och Klövsjö. Finns fina vattenfall längs vägen och lite mer fjällig känsla med härliga vyer.

  6. Stället i Åsarna som det tipsas om här brann nyligen ner. Ska, vad jag har hört, byggas upp igen men är för stunden lite inaktuellt. Såg också min tidigare kommentar här om att köra över Vemdalen och det står fast. Konkret kan jag då tipsa om Sångbäcksfallet och kanske allra helst Fettjeåfallet utanför Klövsjö. En enkel promenad på två kilometer (fyra tur och retur).

    • Gunilla Yourstone

      Någon skrev det på Facebook också. Tråkigt! Perfekt med fler tips! 🙂
      (nu har jag sett MH370-dokumentären på flighten ner till Kappdokien)

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *