Vi varje årsskifte är det spännande att djupdyka i statistiken runt bloggen, tycker vi. Till exempel vilka länder som läses mest. Topplistan är både lite lika från år till år och bjuder samtidigt också på scoop och överraskningar. Samt att man rätt bra kan läsa av världsläget. Så här ser listan för 2023 ut.

1. Sverige

Sedan pandemin är förstaplatsen given. Sverige är överläget mest läst här på bloggen. Och det ligger väl något väldigt vackert i det kan vi tänka? Vad läser man om? Ja men allt, är väl det korta svaret. Från Skåne till Lappland och allt däremellan. Typ.

Lappland
Skåne
Däremellan: Öland

2. Italien

Italien har varit i topp av ”utlandet” rätt länge nu. Närmare bestämt sedan 2018 då toppositionen kneps från Sri Lanka. Landet vinner på bredd varje år, har inte det mest lästa inlägget, men otroligt många av inlägg därifrån läses av många.

I år har vi fyllt på med nya inlägg från en vandringsresa till Toscana.

3. Tyskland

Vilken spurt Tyskland har gjort. Från några få inlägg och inte många fler läsningar före 2022 till en 8:e plats förra året. Och nu i år kniper man medalj! Strålande jobbat av Tyskland och lite, lite strålande jobbat av oss också som de senaste 2 åren rest till och rapporterat från Hamburg, Moseldalen, Berlin och Bayern.

Bayern – en vy värdig ett 1000-bitars pussel!

4. Schweiz

Schweiz ligger kvar på sin stabila 4:e plats från förra året. Många olika inlägg läses. Om Bernina Express, om Swiss Travel Pass, om Jungfrau. Och nu även om Zermatt och Bern som blev årets nytillskott.

5. Portugal

Portugal är första landet på listan som vi inte har besökt i år. Så halkar landet också några placeringar på listan. Man läser om till exempel om Madeira, Rota Vicentina, samt från förra året även om Camino Portugues och  516 Arouca Bridge.

6. Spanien

Spenien är ju ett av svenskarnas allra käraste resmål. Inte underligt alltså att landet även går bra på 4000mil. I år har vi fyllt på med 1 nytt resmål, nämligen Camino de Santiago.

La Gomera besöktes 2021

7. Nederländerna

Nederländerna fortsätter att klättra på listan. Från en 9:e plats förra året till plats 7 i år. Framför allt är det tidig vår som Nederländerna läses. Och då med fokus på Amsterdam och tulpaner.

Amsterdam 2022

8. Färöarna

Färöarna, som var en av uppstickarna förra året, hänger kvar på listan även i år. Man läser om udda fakta om Färöarna och om färjan dit. Bland annat.

Färöarna

9. Storbritannien

London är (förstås) det stora dragplåstret här. Även om årets resa till Nordirland också lästs en del.

10. Frankrike

I år precis som förra året hittar vi Frankrike på 10:e platsen. I år har vi kompletterat tidigare upplevelser i Provence och Alsace med de karibiska öarna Guadeloupe och Martinique.

11. Österrike

Vad nu, får det vara med en 11:a i år också? Jo men det var ju så jädrans tight mellan 10:an och 11 :an så jag tänkte att jag tar med ett till land i år. Både Dachstein och Hallstatt som vi besökte under tågluffen blev riktiga läsar-hits.

Slutsats

Ännu närmare, ännu säkrare. Världen kryper mer och mer för oss alla och det märks även här på bloggen. I år fanns inte ett enda av de utomeuropeiska resmålen kvar på topplistan. 2018 dominerade de.

Nu är det bara supersäkra, västeuropeiska resmål som blir lästa i mängd. Helt logiskt förstås, som det blivit med världen.

Svenska fjällen. Närmaste och säkrare blir det inte.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Intressant. Detta stämmer väl på oss som helt slutat resa till andra världsdelar nu och bara reser i Europa och mycket mer i Sverige.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *