Reseåret 2019 har vi redan berättat om i ett separat inlägg i lördags. Årets resor, bästa upplevelser, bästa vandringar, antal nya länder besökta osv. Nu har det blivit dags att traditionsenligt navelskåda bloggen under 2019. Hur många har läst, vad har de läst allra mest, egna favoritinlägg och nyheter på bloggen. Bland annat.

2019 i siffror

Så sjukt roligt för en liten siffernörd som mig att få grotta ner sig i årets statistik på exakt hur många ledder man själv vill. Detta är vad jag har grävt fram ur min vän och medarbetare GoogleAnalytics för 2019.

Antal unika besökare totalt på bloggen 2019: 483.004 st (hallå, det är ju nästan en halv miljon!)
Antal unika besökare under årets rekordmånad juli: 65.317 st
Antal unika besökare under årets rekorddag 26/12: 11.767 st
Antal sidvisningar under 2019: 1.019.925 st
Antal unika besökare från bloggens början: 880.979 st
Antal publicerade blogginlägg under 2019: 268 (Det blir i genomsnitt 5,1 inlägg per vecka. Fastän jag hela året sagt att jag ska minska från 5 till 4 inlägg i veckan)

Här firar vi 10.000 läsare per månad januari 2017. Nu har vi haft 12.000 på en dag!

Mest lästa inlägg 2019

Inlägg kan bli lästa på två sätt, antingen i samband med att de publiceras eller genom att de googlas. Ofta är det helt olika inlägg som läses mycket vid publiceringen och som googlas mycket. De inlägg som läst mest i samband med att de publicerats under 2019 är:

 1. 21 saker rutinerade resenärer alltid gör på flygresan – Gör du också dessa?
 2. Att flyga inom Europa utan pass, funkar det? Vi har provat – den hårda vägen
 3. Nattåg genom Norrland i SJ´s 1a-klass sovkupé
 4. Tågluff i Europa – hur funkar det egentligen och bästa tipsen för en lyckad resa
 5. Att maxa handbagage-necessären – “lura säkerhetskontrollen” med fasta produkter
 6. Reseförsäkring på kreditkortet, vilken är bäst? Vi har testat två av de största bankernas och en höll inte måttet
 7. 10 tecken på att du börjar resa medelålders
 8. Survival guide – 30 norrländska ord och uttryck du inte klarar dig utan på Norrlandsresan
 9. Bästa stoppen längs E4:an genom Norrland
 10. Vett och etikett-regler för vandring – 10 rimliga förslag

Nyheter på bloggen

Under hösten 2018 kände jag lite trevande så där, att jag skulle vilja bredda innehållet i bloggen lite. Ditintills hade jag strikt skrivit om resor och inget annat. Men nu kände jag att jag vilja skriva lite mer personligt och bredda lite. Men hur? Och skulle någon vara intresserad av våra medelålders liv och förehavanden liksom?

Stroken och personliga inlägg

Man ska vara försiktig med vad man önskar, för förr än man anar slår önskningarna in, har jag hört sägas någonstans. Och lite så blev det för oss. För stroken 2018 kom ju med nya tider och nya typer av inlägg, på ett sätt som vi varken hade tänkt oss eller föreställt oss. In i 2019 ramlade vi per automatik med vidöppen dörr till vårt privatliv och våra innersta tankar och känslor.

Under året har jag fortsatt med att blanda reseinlägg med mer personliga. Hela 20 inlägg om stroken och Christofers rehabilitering har det blivit under 2019 och 48 under kategorin Personligt. Här har det varit en salig blandning av ganska tunga inlägg och mer lättsamma dito om smarta armbandsur. Fyra inlägg sticker väl ut som allra mest personliga och utelämnanden i år är dessa:

Allt som är kvar. När det bara är jag.
Den där dagen när man önskar att man kunde spola tillbaka livet och göra om och rätt – den var går
Spökstaden Malmberget – och gruvan tar det den vill ha
Mamma gick bort i måndags natt

Boktips

Lite boktips har vi också försökt oss på under 2019, men har väl inte fått jättebra respons på det. Vi får se om vi fortsätter under 2020.

Sverige

Sedan hade jag som ett uttalat mål att lyfta mer nära resmål i år. Sverige och/eller Norden.
– Vart 10:e inlägg i genomsnitt ska vara Sverige eller Norden sa jag offensivt till mig själv i början av året. 27 stycken alltså? Så hur gick det? Jag räknar nu… 39 stycken blev det. Med beröm godkänt alltså.

Sverige

Resor med tåg

Vi hade även tänkt tågluffa i år, men det gick inte att få ihop. När barnens pappa meddelade att han inte kunde tänka sig att ha tonåringarna mer än en vecka i taget så föll det projektet rätt hårt. Kvar blev bara en tågluff inom Schweiz med flygresa till och från. Men vi tar nya tag inför 2020. Kanske, kanske?

Dock har vi kompenserat för det på bloggen genom att skriva riktigt mycket om resor med tåg. Förutom vår egen schweiziska tågluff har vi publicerat tre tågreserelaterade intervjuer. En med bloggaren Charlotta Colliander Golding som i övrigt driver bloggen Bara brittiskt. Hon berättade om sin senaste tågluff och gav sina bästa tips för en lyckad resa.

Du kan läsa intervjun här.

Sedan ytterligare en intervju med Anders Westerlund som följde med första DN-tåget ner i Europa. En intervju som dock inte togs emot positivt i den stora Facebook-gruppen Tågsemester. Upprörda känslor för att jag inte ”tagit i med hårdhandskarna” och pressat Anders till att erkänna att alla inte alls var nöjda med resan, som han menade. För det kunde de ju omöjligt vara till det fantasipriset. Ja vad säger man? Det är inte lätt att göra folk nöjda.

Läs intervjun med Anders här.

Sedan avslutade vi året med ett gästblogginlägg skrivet av Henrik Toremark om att resa med tåg i Ryssland.

Läs inlägget här.

18 inlägg om resor med tåg har det blivit totalt i år.

Alla årets inlägg med tågtema hittar du här.

Egna favoritinlägg?

Oj , då ska vi se… vi var inte riktigt bredda på frågan. Men mina vandringsinlägg är jag ofta rätt stolt över. Jag skriver dem ofta ganska omedelbart och på studs efter genomförd vandring. Helt enkelt för att jag är så exalterad att jag inte kan låta bli. Och då andas de och förmedlar ofta den entusiasm som jag känner också, tycker jag. Till exempel dessa:
Bukhansan National Park – att vandra mitt i Seoul
Vandring längs Cinque Terre: Vernazza-Corniglia-Manarola

Annars är jag lite svag för den här typen av inlägg också:
Lost in Translation – när jag svävar ett dygn bland molnen (nästan) utan att nudda marken

Kaxigast:
Bästa resmålen 2020- enligt 4000mil

I humorklassen:
Historien om när jag åkte till franska Bourgogne för att registrera mig på en antal datingsajter och åkte tillbaka igen samma dag för att köpa persilja på Coop
och
Konsten att bada i Döda Havet – den ultimata förnedringen på Hilton Dead Sea Resort

Mesta Darwinistiska eufori:
Schimpans-safari i Uganda – en heldag med tjocka släkten

Och slutligen mest drama:
Heldagstur till Tjernobyl – historien om det som sånär utplånade Europa men i stället blev hela det mäktiga Sovjetunionens fall

Internet-trollen och 4000mil

2019 var verkligen året då internet-trollen på allvar hittade till 4000mil. Vi har fått rätt mycket otrevliga kommentarer faktiskt. Om de kommer på bloggen, och inte innehåller några konstruktiva moment, brukar jag helt enkelt radera dem. Jag har svårt att se varför vår blogg skulle härbärgera en massa svavelosande påhopp på oss som personer från människor som aldrig har träffat oss, utan bara ramlar in på bloggen några korta minuter och spyr ut sin frustration över livet.

Sker de i grupper på Facebook, ligger de förstås kvar.

Christofer bara rycker på axlarna och säger att ”det får vi räkna med nu, vi börjar bli så stora att sånt där kommer”, medan jag blir mer ledsen och bekymrad. Men som sagt, jag har märkt att det går mycket snabbare att skaka av sig ett personangrepp om man bara raderar det, än om man försöker sig på att svara.

Man kan i och för sig med fog påstå att jag sticker ut hakan lite när jag delar mina inlägg i stora Facebook-grupper och det är också då de tråkiga kommentarerna kommer. Ni som läser här regelbundet är förstås alltid så gulliga och trevliga mot oss.
Men jag kan generellt tycka  att det är märkligt att man läser en, ändå relativt harmlös text om resor och sedan tar sig friheten att anse saker om författarens personlighet? Rimligen borde genomsnittligt intelligenta och fullvuxna personer kunna hålla sig till formatet. ”Jaha, tycker ni så, det tycker inte jag. Jag tänker så här i stället” Eller: ”Jaså gjorde ni så, jag å min sida hade nog gjort så här i stället”.

Vad är det då man har reagerat på och tyckt om oss?

De värsta har jag som sagt tagit bort direkt, och har därmed svårt att minnas dem. Men i övrigt? Jo, när vi åker helikopter runt Kebnekaise så slår man fast att vi är lata och ego, när jag beskriver hur jag uppfattade Stockholmarna när jag bodde där 1995-2003 är jag en jävligt mörk och negativ person, när jag skriver att jag inte förstår usp:en med att boka en charter skriker någon ”Hemska människa!” i kommentarsfälten. När vi vandrar till Treriksröset begår vi övergrepp mot samerna.

Att sedan någon tar sig tid att skriva ett långt pepp-inlägg till mig hur jag tar mig ur min negativa livsåskådning när jag skriver om Häxan Surtant långflyger natt, hamnar väl mer på humorkontot kanske?

Hemska människa! Till Schweiz som det inte ens finns charter!

Virus på bloggen!

Och sista av allt på året drabbades bloggen av ett virus, som gjorde att läsare ibland, inte alltid men då och då, redirect:ades till diverse reklamsidor. Vi och bloggens host, Loopia, jobbade intensivt med detta i 1,5 dygn, men nu ska det vara löst. Det var ett litet,litet elakt script som någon lyckats med att placera i vår WordPress-kod. Hur det gick till vet vi inte, men vi har förstås bytt alla lösenord.
Puh, säger vi bara, sånna problem med bloggen, vår omhuldade lilla bebis, tar verkligen kraft.

Vad händer med bloggen 2020 då?

Ja det får man väl se. Kreativa idéer kommer sällan till jämna nyår. Dyker det upp idéer så realiserar vi dem. Tåg och nära resmål ska vi dock fortsätta med tänkte vi, i samma utsträckning som nu. En ide som jag fick var att knyta ihop våra resor med mat i större utsträckning. Vi älskar ju att äta på våra resor och när vi kommer hem från ett resmål lagar vi ofta mat som vi ätit på resan. En tanke är att publicera de recept som vi provar (och som blir bra). Utifall fler är sugna på att prova.

Annars kör vi väl på som vanligt. Med mycket resande, stora upplevelser och över lag ganska lite gnäll.

Och stort tack till alla er som läser, och alla ni som då och då slänger iväg en liten kommentar.

25 Comments

 1. Jag hade älskat att läsa om hur ni lagar den rese-inspirerade maten hemma och fått ta del av era recept. Jag tycker att det är jättebra ide! 🙂

  Gott nytt!

 2. Margareta

  Tack för en härlig och inspirerande sammanfattning av 2019! Ser fram emot fortsatt läsning 2020 med en blandning av resor och de mer personliga reflektionerna ur livet 😊
  Måste dock tyvärr meddela att senast igår blev jag omdirigerad till någon reklamsite. Jag började om och då funkade det igen, men tänkte att det är bra för er att veta även om det är trist. Man blir ju så less på all meningslös s..t! Själv har jag ”gjort slut” med Telia för att de är totalt ointresserade av ett fungerande spamfilter i sin mail.
  Gott nytt 2020 🎉

 3. Väldigt rolig läsning, tack för att du bjuder på det! Ni imponerar ständigt och jag är inte ett dugg förvånad över era stora språng i siffror. Bra jobbat!

 4. Trist med troll och virus, vilka ni ändå verkar hantera bra. Angående antalet läsare så har ni alldeles säkert fler än de som syns i statistiken som jag nästan är säker på inte tar med sådana som jag som läser rss-flödet och inte alltid klickar mig in på sajten. (Oj, vad många ”som” det blev nu, men alla syftar i alla fall rätt.)

  Blev förvånad över era privata inlägg, men uppskattade dem. De gjorde att ni blev hela människor. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Det är sant, om man tex läser via Bloglovin kommer man nog inte med. Är det där du läser?
   Det är nog det som är anledningen till att jag skrivit dessa inlägg. Att livet ju aldrig är klämkäckt och hurtfriskt (som ju våra reseinlägg ofta är) utan ups and downs, motgångar, depp, pepp, mittemellan och ”å ena sidan å andra sidan”. Jag tänker att allt behöver visas och komma fram i dagens Instagramvärld där det är lätt att tro att alla andra lever det perfekta livet.

   • Nej, jag läser via Reeder, en app för Mac, som fungerar både på dator, platta och mobil. Började en gång med Google Reader – men den la ju ner för flera år sedan.

 5. Hittade till er blogg nångång under början av 2019, sedan dess har jag varit en trogen läsare. Brukar nästa aldrig kommentera men måste bara säga att ni har fanatiskt blogg, jag är själv en resefantast och följer många resebloggar där ni lätt ligger på en topp 3. Keep up the good work!

  • Gunilla Yourstone

   Hej, vad kul att du gillar oss och läser. 🙂
   Vi ska göra vårt bästa för att fortsätta i samma stil.

 6. Grattis till det stora antalet läsare! Riktigt kul att se! Jag hittade hit i år, men har hört talas om era resor och blogg under ett par år.

  Keep going!

  Petter

  • Gunilla Yourstone

   Tack Petter! Kul att du gillar bloggen och spännande att du hört talas om oss. 🙂

 7. Imponerande och inspirerande siffror! Allra mest är jag förundrad över hur ni lyckas producera 5 inlägg i veckan… Själv lyckas jag knappt knåpa ihop ett:)

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är klart det tar ju en del tid. Fast oftast kan jag liksom inte låta bli att skriva. Även om jag som sagt försöker. 🙂

  • Måste också passa på och säga tack för en rolig och bra blogg! 🙂 Såg någon annan kommentar om Bloglovin, läser också därifrån och vet inte om det hamnar i statistiken?
   Men så trist med troll och virus. Hade själv virus ett tag, hopplöst att få rätt på ibland. 🙁
   Ska bli spännande att se vad ni har att bjuda på under 2020! 🙂

   • Gunilla Yourstone

    Tack själv. 🙂
    Nej om man bara läser via Bloglovin utan att klicka in på själva bloggen, så räkas det inte med i GA’s statistik.
    Virus är hemskt, man får liksom panik innan det är borta. 🙁

 8. Marianne

  Tack för all intressant läsning och alla tips. Vår nästa resa är bokad till Algarve och därifrån läser jag mänga tips på er blogg
  Även om jag inte planerar att åka till alla ställen ni skriver om läser jag dem med stort intresse–Och även de inlägg där ni är mer personliga
  God fortsättning 2020
  Jag kommer att följa er in i det nya decenniet !
  Kramar !

  • Gunilla Yourstone

   Algarve är fint. Många fina stränder och vandringar.
   Kul att du hänger med in i 2020. Och god fortsättning. 🙂

 9. Klart imponerad av er blogg. Innehåll, läsare och frekvens. Läser gärna mer tåg. Vi är så pepp på fler tågsemestrar efter sommarens premiär till Slovenien och Kroatien.

  • Gunilla Yourstone

   Tack Sandra! Vi åker gärna mer tåg i år. Men har det besvärligt med synkning med andra föräldern, barn med särskilda behov och även man med särskilda behov. 🙂

 10. Grattis till bra siffror! Tråkigare med troll, men som ni säger så hänger det väl ihop med att man blir större. Kanske bara att vänja sig? (Men själv är jag inte speciellt bra på det ;)) Önskar god fortsättning på det nya året!

  • Gunilla Yourstone

   Fast jag tycker inte att man ska behöva välja sig. Tycker ingen människa har rätt att klampa in på min blogg och tala om vilken slags människa jag är. Utan att ens ha träffat mig. 🙂
   God fortsättning till er också!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *