Är det ens lönt att sammanställa denna lista för 2020, tänker jag först? Det har ju knappt lästs några länder alls i år liksom. Förutom Sverige då, som det lästs hur mycket som helst om.

Men sen ändrar jag mig och tänker att det är väl lite intressant ändå. Vilka länder som trots allt lockar under reseförbud, isolering och pandemi. Vad drömmer vi om, vart längtar vi. Och framför allt vad läser vi om?

Så vi kör väl listan ändå. Som vanligt. Här hittar du mest lästa länderna 2019 och  2018.

1. Sverige

Som sagt. Överlägsen, överlägsen, överlägsen vinnare är ju Sverige. Sverige, Norrland och vandring är det som läst på denna blogg i år. Punkt.

Kyrkspången i norra Uppland

2. Italien

Långt, långt där efter, men ändå som en överlägsen vinnare i kategorin ”Utomlands” kommer Italien. Italien har inte det mest googlade inlägget, men vinner på mångsidighet. För här har det lästs om egentligen alla italienska destinationer som vi skrivit om. Dolomiterna är till exempel populärt.

3. Tanzania

Tanzania är vi vana att se på topp-10-listan år efter år. Det är förstås allra mest Zanzibar som drar, men jag ser även en ökning av Kilimanjaro faktiskt, just i år av alla år.

4. Portugal

Portugal plockar ett par placeringar. Främst via Madeira, men Rota Vicentina är också populärt.

Porto Covo

5. Förenade Arabemiraten

Dubai verkar alltid dra läsare. Oavsett världsläge. Här vill jag slå ett slag för inlägget om Sheikh Zayed Moské.

6. Slovenien

”Landet som ingen frågar om, men alla läser om”, utnämnde jag Slovenien till efter hemkomst, och skrev inlägget Varför åker ingen till Slovenien? Så fortsätter det.

7. Sri Lanka

Sri Lanka, var en gång mest googlade destination, nu tappar landet placeringar. Först terrorattackerna, sen en pandemi. Vi hoppas att detta härliga land kan resa sig igen.

Läs mer: Vågar man åka till Sri Lanka nu?

Sri Lanka

8. Tjeckien

Tjeckien är vi ju vana att se på topplista år efter år. Man läser förstås om Prag, men även om charmiga Karlsbad.

9. Maldiverna

Äntligen en nykomling på listan, utbrister vi nu förtjusta. För hur mycket vi än vurmar för våra trogna långkörare och alltid saknar det land som faller bort, så tycker vi ju också att det är uppfriskande med lite omväxling. Maldiverna besökte vi i mars i år, hann precis hem innan världen stängde. Och även om det bar lite emot att skriva då när det begav sig så ser vi ju nu att inläggen faktiskt har lästs.

Läs mer: 6 utflykter på Maldiverna – våra bästa tips

10. Filippinerna

Ytterligare en nykomling. Filippinerna, besökte jag i december förra året och till exempel min guide till härliga ön Siargao har lästs under året.

Slutsats

Detta var de 10 mest lästa länderna på 4000mil under 2020. Nu ska man försöka sig på något käck slutsats och summering av det. Jag tänker nog mest att jag är förvånad över att så många utomeuropeiska länder finns med på listan. De som det inte ens varit möjligt att resa till större delen av året. Kanske handlar det om att man drömmer snarare än planerar?

Två europeiska länder ramlade ur listan, Albanien och Ukraina och i stället klev Maldiverna och Filippinerna in. Och redan innan hade vi ju Zanzibar, Sri Lanka och Dubai på plats.

Italien verkar helt ohotad. Vad som än händer i världen i övrigt, så rullar landet på med sin trogna publik här på bloggen. Sen får man se vad 2021 har i beredskap åt oss alla.

Italien är alltid Italien

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *