Tänk att de första året jag summerade mest lästa länder, så tog jag inte ens med Sverige. Och tänk att före 2019 hade vi nästan inga inlägg om Sverige alls på bloggen. Sommaren 2019 slog vi till med en roadtrip genom norra Norrland. Och skev om Trollsjön, Stora Sjöfallet och Ishotellet. Bland annat.

Tur var väl det, för 2020 vet vi ju alla vad som hände. Från en dag till en annan stängde världen. Våra egna resor, när de fick återupptas har sedan dess till merparten gått inom Sverige. Och vi har valt att fokusera på det som vi gillar allra bäst med Sverige, det vill säga natur, vandring och Norrland.

1. Sverige

Precis som 2020 är det numera alltså Sverige som helt dominerar bloggen. Både i form av vad vi skriver och vad som googlas. Bäst går inlägg med generella vandringstips, och även destinationsguider av olika slag. Men även en enskild vandring kan läsas mycket, som Björnlandets nationalpark till exempel.

Vitsippor på Öland
Björnlandets nationalpark i Västerbotten

2. Italien

Sedan flera år i rad är Italien den ohotade 2:an på 4000mil. Även om avståndet till Sverige är lååångt. Men så har vi många italienska destinationer också. Vår jämförelse mellan Gardasjön och Comosjön är exempel på ett inlägg som läses flitigt.

3. Portugal

Portugal plockar ytterligare en position sen förra året och ligger nu 3:a på listan. Nu under hösten skulle jag till och med vilja säga att Portugal varit ännu mer populärt än Italien. Kul, tycker vi som ju gillar Portugal skarpt.

Läs också: Att se och göra på Madeira – våra bästa tips

Levadavandring på Madeira
Lissabon

4. Tanzania

Visst är det lite oväntat ändå att Tanzania hänger kvar där uppe i landstoppen, trots att det är ett land som UD avrått till under merparten av året, samt med tveksam kvalité på sjukvård och där presidenten länge förordade böner framför vaccin? (ja men innan han själv dog då…)

Men Tanzania, eller rättare sagt Zanzibar, googlas och läses ändå.

5. Färöarna

Åh, årets augusti-resa har redan klättrat upp till 10-i-topp-listan. Dels har många läst inläggen när de kom, men vi ser också att Färöarna redan har börjat googlas rätt friskt. Framför allt färjeresan dit faktiskt. Kul, kul!

(Och för den som indignerat opponerar sig med att Färöarna minsann inte är ett land utan att det heter Danmark, så går det bra att tyst för sig själv läsa ut [Färöarna]  som [Danmark] i stället. För den egna sinnesfriden.)

6. Spanien

Här är det dels de gamla Andalusien-inläggen och dels de nya från La Gomera som läses. Inte så konstigt att både Portugal och Spanien plockat placeringar, eftersom de båda är bland de enda vinterdestinationerna som känts hyfsat säkra att boka inför denna vintersäsong.

Läs också: Garajonay nationalpark – La Gomeras drömska dimskog


7. Förenade Arabemiraten

Förenade Arabemiraten tappar ett par placeringar mot för förra året, men går fortfarande rätt bra. Inte så konstigt kanske, för detta resmål upplevs nog som rätt säkert i pandemi-tider? Till exempel läser man om sharia-lagar i Dubai. Och det är ju kanon om man sätter sig in i sånt innan man reser, tänker vi.

8. Schweiz

Åh vad roligt att underbara Schweiz tagit sig upp på listan i år. Verkligen välförtjänt. Framför allt är det tåginläggen som lockar läsare här.

Läs också: Att åka panoramatåget Bernina express – konsten att korsa Alperna med lite stil och klass

9. Ukraina

Ukraina hänger kvar på listan. Här är det ju Tjernobyl som helt dominerar googlandet. Precis som föregående år. Även om Kiev kan få en och annan läsning då och då också.

Läs också: Att se och göra i Kiev – mina 11 bäst tips till Ukrainas huvudstad


10. Grekland

Igen ett tryggt europiskt alternativ. Dessutom med charterförbindelse. Här läser man om den mysiga ön Milos.

Slutsatser på det?

Tja, säkra, nära destinationer dominerar. Som Italien, Portugal, Färöarna, Spanien, Schweiz och Grekland. Sri Lanka har helt fallit bort, konstaterar vi med lite sorg och saknad. Ett land som en gång i tiden var vår storsäljare. Men även Slovenien och Tjeckien är borta.

Sen får man i vanlig ordning se vad som händer med världen och bloggen nästa år.

Bulgarien nådde inte fram till topp 10

Mest lästa länder 2020, 2019 och 2018 hittar du här.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *