Vi brukar alltid kolla efter varje nyår, vilka länder som läses allra mest på bloggen. Och det varierar faktiskt ganska mycket över tid. Gamla tiders storsäljare Sri Lanka till exempel blir knappt läst alls nu tyvärr, pga terrordåd, pandemi och regeringskaos. Mycket tråkigt eftersom det är ett så fint land.

Ukraina har legat på 10-i-topp-listan varje år sedan mitt besök 2018, men försvann förstås i år. Sorgligt av så många orsaker.

Men så här ser listan i alla fall ut för 2022.

1. Sverige

Sverige låg långt upp på topplistorna även innan pandemin, men är sedan den bröt ut ohotad etta. Den mest lästa inlägget från Sverige är mer läst än alla tillsammans från land nummer 2. Sån skillnad är det. Dock kan man se att Norrland dalar lite till förmån för andra, mer sydligt belägna delar av Sverige.

Vad läser man då? Ja men till exempel inlägget om Norra Kvills nationalpark.

Norra Kvill
Haparanda skärgård

2. Italien

Ständigt Italien. I topp år efter år bland ”utomlands”. Dels är Italien ett populärt land bland oss svenskar, dels har vi många olika inlägg från många olika delar av Italien. Kalabrien, Cinque Terre, Amalfikusten, Dolomiterna, Gardasjön, Comosjön och Rom. Italien har inte det mest lästa utländska inlägget, men vinner på mängd.

3. Portugal

Vi börjar få en rätt bred ”palett” av resmål även i Portugal nu. Madeira, Rota Vicentina, Algarve, Lissabon. Och nu senast alltså norra Portugal, som väckte stort entusiasm bland er läsare. Så här långt har vi samma länder på plats 1, 2 och 3 alltså som förra året.

4. Schweiz

Men alltså, heja Schweiz! Så roligt att detta sagolikt vackra land får så mycket uppmärksamhet. Efter två besök i landet börjar det äntligen ta sig på allvar. Det är framför allt våra inlägg om tågresande i Schweiz som läses.

5. Färöarna

Färöarna håller sin placering från förra året. Så roligt, eftersom vi älskade resmålet. Man läser tex om Vandring till Traelanipa, Trälklippan – Färöarnas egen ättestupa.

Färöarna

6. Spanien

Andalusien å ena sidan, La Gomera å den andra. De är de två destinationer vi än så länge har från Spanien. Och årets mest lästa utländska inlägg hittar vi här, Caminito del Rey i Andalusien.

Läs också: 15 saker att se och göra i Andalusien – våra bästa tips


7. Tanzania

Tanzania halkar ner några placeringar, men är samtidigt det enda utomeuropeiska land som alls hänger kvar på listan. Det är främst Zanzibar som läses även om Kilimajaro kan få sig några views så och då också.

8. Tyskland

Men vad roligt. Vår första nya uppstickare för i år. Men Tyskland har ju också gått från (nära nog) noll till hundra på bloggen i år.

Hela 4 besök har landet fått av oss i år. Först en weekend till Hamburg över sista april/första maj, sedan Bremen och Moseldalen på nedväg på tågluffen, och sedan Hamburg igen på uppväg. Sist, i november en långhelg i Berlin.

Läs om de bästa vandringarna i Moseldalen här.

9. Nederländerna

Får vi lov att presentera nästa uppstickare, Nederländerna. Här hade jag både varit och inte varit förut. Det vill säga, jag var här i samband med att min syster gifte sig med sin holländare för 25 år sedan. Men turistade inget, såg inget som inte hade med bröllopsfesten att göra.

I år blev det revansch i självaste tulpan-tider tillsammans med Alva och landet seglade rakt upp på mest lästa-listan.

Läs också: Mat i Amsterdam – 8 typiska holländska rätter att prova

10. Frankrike

Även Frankrike gör sin debut på listan. Vi har tidigare haft inlägg från Provence på bloggen, i somras besökte vi även söta  Alsace i nordöstra Frankrike.

Alsace

Slutsatser på det?

Europa dominerar och inte nog med det. Västeuropa är det som läses. Alla de gamla ”klättarna” från östra Europa är borta. Ukraina förstås, men också Tjeckien, Slovenien, Albanien och Grekland.

Grekland är borta från listan.

Mest lästa länder 2021, 20202019 och 2018 hittar du här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

 1. Förstår att Italien är populärt, tröttar aldrig på att åka dit! 🙂

 2. Intressant! Spännande att se Spanien, Italien och flera europeiska länder men kanske inte så konstigt. Det finns ju en lång tradition av att åka till dessa så de ligger oss nära om hjärtat. Tanzania bilden på stranden är ju galet häftig. Måste läsa mer om det…

  • Gunilla Yourstone

   Absolut, de är populära länder. Det är ännu roligare när ett oväntat land sticker upp. Som tex Ukraina gjorde direkt när jag varit där och skrivit.

 3. Ja, det är väl så att Europa och någorlunda ”trygga” resmål smäller högt nu för tiden … Har inte kollat hur det är hos oss, men under det senaste året har jag väl upplevt att Sverige och Tyskland är populärt. (Men det hänger förstås också ihop med att vi skrivit mycket om just Sverige och Tyskland.)

  • Gunilla Yourstone

   Ja men inte synd om de destinationer som ligger lite österut i Europa, för det är ju faktiskt inte mindre säkert att besöka dem.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *