Jag såg uttrycket i en Facebook-grupp för vandring nyligt. Och tyckte att det var att ganska bra och roligt namn på ett av de projekt som jag så att säga har rullande.

För jag har ju skrivit om det förut. En av de saker som jag samlar på under mina resor inom Sverige är just att vandra i alla Sveriges landskap. Precis om kronprinsessan har gjort.

Vandring i Härjedalen

I hennes fall har vandringarna genomförts med ett helt hov av följeslagare. Landshövdingar, kommunalråd, skolklasser, journalister och all sköns folk som nu känner ett behov att landskapsvandra just tillsammans med en kronprinsessa. Själv går man ju under lite enklare omständigheter. Och det är nog trevligare. Just vandra gör man ju gärna själv.

Men hur går det för mig? Hur många landskap har jag vandrat i? Hur många och vilka har jag kvar?

Vissa landskap är självklara. Där har jag vandrat både en, två och tre gånger. Långa vandringar. Heldagar och flerdagars. I andra landskap hamnar man i avvägningar. Var det en vandring eller bara en liten promenad?

Vandring i Skåne

Gills det om det var länge sedan? Om jag var ett barn och inte riktigt minns var jag gick? Hur långt måste man ha gått för att det ska gillas?

Vi gör väl en lägeskoll.

Lappland

Oj vad jag har vandrat Lappland. Med start 1998 då jag gick Kungsleden Kvikkjokk till Saltoluokta. Via Abisko, Björkliden, Hemavan, Ammarnäs, Saxnäs och Arjeplogsfjällen. Alla de mäktiga nationalparkerna är numera vandrade, utom Padjelanta.

Så här behöver man minsann inte skämmas.

Trollsjön
Hemavan

Norrbotten

Landskapet Norrbotten är överraskande låglänt. Här har vi inte vandrat så mycket, men högsta toppen, Vitberget har det blivit. Och Haparanda nationalpark.

Haparanda nationalpark

Västerbotten

Vårt eget hemmalandskap har förstås vandrats om och om igen. Både i inlandet och längst kusten. Isälvsleden, Tavelsjöleden, Öreälvsleden, med mera. Om vi ska lyfta fram en vandring, så väljer vi nog Bjuröklubb faktiskt. Med sin sjöjungfru.

Läs också: 5 vandringsleder i Västerbotten

Jämtland

Ett härligt vandringslandskap som blivit lite styvmoderligt behandlat av oss. För fjäll har vi ju närmare, i Lappland. Och Jämtlandsfjällen är väldigt exploaterade. Men visst har vi vandrat. Med packhäst i Blåsjön till exempel.

Episk vandring med packhäst

Ångermanland

Säg den stig längs Höga kusten som vi inte knatat vid det här laget? Efter pandemi och allt. Mest har vi nog gått Världsarvsleden i olika etapper.

Läs också: Höga kustens bästa vandringar – 13 förslag

Härjedalen

Härjedalen har ett underbart vandringslandskap som vi fastnat för. Av givna orsaker vandrar vi alltid i Härjedalen på hösten. Som här på bilden, till sjön Bolagen.

Läs också: Bästa vandringarna i Funäsfjällen – 12 förslag på dagsturer

Vandring i Härjedalen

Medelpad

”Tarzanstigen?” Försökte jag vid tillfälle. En 1 kilometer lång äventyrstig för barn bredvid Hotell Södra Berget i Sundsvall. ”Kan det gillas som vandring?”

Jag fick bakläxa förstås av er läsare. Bättre upp måste det vara. Helt rätt förstås, Medelpad står kvar att göras ordentligt.

Hälsingland

Här vandrade vi en etapp av Kustleden. Förbi och igenom Vattingmalarnas naturreservat med enorma klapperstensfält.

Gästrikland

I mitt uppväxtlandskap har jag förstås vandrad massor. Eller framför allt hundpromenerat kanske? Sätraskogens naturreservat kan jag mer eller mindre utantill.

Men om jag ska rekommendera en vandring till en besökare, så väljer jag ju underbara Norrlandets kustled, som vi vandrade på midsommardagen 2021.

Dalarna

Sommaren 2021 ja, den ägnades till förhållandevis stor del åt att vandra oss igenom Dalarna. Hamra nationalpark, Fulufjället Idre och Grövelsjön. Den vandring vi vill lyfta fram extra är den över Nipfjället till Städjan.

Städjan. Visst är bilden en klassiker redan?
Hamra

Uppland

Exakt en vandring har det blivit i Uppland. Nämligen den längs kyrkspången till kyrkan i Nora, i närheten av Färnebofjärdens nationalpark. En vandring med historia.

Västmanland

Hundpromenader ja. I barndomen med fasters golden-retriever Arina. I skogarna runt Norberg och förbi massor av spännande gruvhål. Men vandring? Nej. Västmanland återstår.

Närke

På väg till Färöarna stannade vi till i Garphyttans nationalpark och vandrade den längsta av parkens leder. Ingen jättelång vandring, men miljön, i en nationalpark och allt alltså, får väl sägas väga upp.

Värmland

Bara en enda gång har jag varit i Värmland och då vandrade jag inte. Promenerade i Rottneros härliga trädgård ja, men det är ju inget som gills i såna här sammanhang.

Värmland återstår.

Södermanland

I Södermanland går Sörmlandsleden. Här har jag vandrat på den tiden när jag bodde i Stockholm. Men också härom året när vi besökte Södermanlands hösta punkt.

På väg mot Södermanlands högsta punkt

Dalsland

Yes, vid vårt första och enda besök i Dalsland, såg vi minsann till att slå ihop alla tänkbara flugor. Vandring, check. Upp på Dalslands högsta berg. Check.

Bohuslän

Hit ska vi ju tillbaka och vandra. Men inte på grund av kronprinsess-vandrings-uppdraget, för det är ju redan avklarat. Utan bara för att vi vill. För att det är så vackert. 2021 vandrade vi på Ramsvikslandet.

Västergötland

En juldag härom året hade Västergötland nysnö och gnistande sol. Vi utnyttjade dagen till att vandra den nyanlagda pilgrimsleden, Norra St Sigfridsleden, mellan Kyrkeslätt och Sandhem.

Östergötland

Ett av de trixigare landskapen att ta ställning till. För jag vet ju att jag vandrat här. Under studietiden. Men jag vet inte var eller hur långt. Så med lite tvekan bestämmer jag mig för att sätta Östergötland som ogjort. Som måste göras igen och ordentligt.

Gotland

Igen då. Hur ska man tänka? Mina föräldrar hade vänner på Gotland under min uppväxt och vi har ofta varit här. De tog ofta ut oss på fantastiska vandringar utmed havet. Minns att vi gick på Fårö, på något ställe med höga klippor ner mot havet. Ingen aning idag var det var. Och runt södra udden.

Och någonstans där bestämmer jag mig faktiskt för att sätta check på Gotland. Eftersom jag faktiskt kan peka ut några av vandringarna på kartan rätt exakt. Gotland är vandrat och klart.

Öland

En majvecka 2021 ägnades åt att vandra Öland. Höjdpunkten blev turen runt hela den södra udden. Nästan som utomlands!

Småland

Store Mosse, Åsnen, Norra kvill och Skurugata. Så nog har jag vandrat Småland.

Store mosse
Skurugata

Halland

Prins Bertils stig. Jag gissar att det är svårt att hitta vackrare omgivningar att vandra i i Halland. Så jag nöjer mig där.

Blekinge

Blekingeleden etapp 15 innehåller lite av varje. Historiska slag, nedlagda gamla danska städer, tallhedar, älgflugor och en räv. En perfekt eftermiddagsvandring med andra ord.

Kristianopel. Det var en gång en dansk stad…
En räv

Skåne

I Skåne har vi genomfört en av våra bättre vandringsupplevelser. Absolut den bästa i södra Sverige. Nämligen när vi gick 5 dagar längs Skåneleden på Österlen.

Läs också: Vandring på österlen, Skåneleden SL4 – våra tips

Slutsats

Så vad får vi fram av detta? Att 4 landskap återstår, Medelpad, Västmanland, Värmland och Östergötland. Så får vi se om 2023 kan hinna med att ge dem alla en chans. Jag återkommer i ärendet när uppdraget är slutfört.

Finns det fler som har en ”kronprinsess-vandring” som mål? Alltså att vandra i Sveriges alla landskap?

Ångermanland

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Monika Fransson

    Som alltid fantastiskt fina bilder. Inspirerande information.

  2. Marianne

    I Medelpad rekommenderar jag Sankt Olovsleden. Om du går förbi Torpsjön och Fränsta vidare västerut passerar du nära vårt sommarställe. En mycket vacker sträcka -.Hör av dig så bjuder jag på något läskande efter vägen !!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *