2022 har varit mer ett vanligt reseår ändå. Medan 2020 och 2021 präglades helt av pandemin, har 2022 bjudit på frihet och möjligheter. Även om världen i stort är mörkare än kanske någonsin förut.

Årets teman präglas dock fortfarande av pandemin. ”Tema Europa” har det varit. Och ”tema inställda resor”. Samt ”tema att återvända till platser vi besökt förut”.
Så här har 2022 sett ut. Månad för månad.

Malta i september

Januari – inställd resa och covid-restriktioner

Det känns ju helt sjukt när man tänker på det nu, så här ett år efteråt, men 2022 började faktiskt med rätt skarpa covid-restriktioner. Efter att vi alla fått fira jul som vi ville, var vi ville och med vem vi ville, så bakade det loss ytterligare en gång.
Vi som hade en pressresa till Hamburg fick den inställd förstås och blev hemma hela månaden.

Istället drabbades Sverige av någon form av norrskensfeber, efter att ett starkt norrsken synts över stora delar av södra Sverige.

Läs också: Pandemisnaran dras åt – och resor känns långt borta

Läs också: Hur får man se norrsken?  – 19 tips för att lyckas

Norrsken i Umeå
vinter i Umeå

Februari – nu hävs alla restriktioner men i stället blir det krig

Även februari tillbringas hemmavid. För vår del blir det många turer till stugan i Järnäsklubb där vi njuter av vårvintern. Den 9:e februari förklaras covid inte längre vara en allmänfarlig sjukdom och restriktionerna hävs. En kortvarig lycka, ska det visa sig, för den 24:e februari startar Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina. Och världen är aldrig mer sig lik. Zeitenwende, som man säger i Tyskland.

Läs också: Saurons öga och Zeitenwende

Mars – Stockholm och London

Nu kommer resorna. Men ärligt talat företas de med viss tveksamhet. Nästan skam? För hur har vi förtjänat att kunna resa och njuta när Ukrainas befolkning lider? Men resorna beställdes och betalades innan kriget startade så nu är det bara att åka.

Vi åker först till Stockholm och får underbart vårväder. Vi har konstfokus för vårt besök, går på vernissage på Hornsgatspuckeln, går på Liljewalls vårsalong och även på konstrunda i Stockholms tunnelbana.

Läs också: Konst-weekend i Stockholm – 8 platser att besöka

Sedan, två veckor senare bär det av till London. Nu har vi stället historiskt kallt, rent att det kommer snö vid två tillfällen och vi fryser som aldrig förr på resa.
Vi har två tydliga teman för denna resa. Afternoon Teas och krigsmuseum.

April – Amsterdam och Hamburg

I april jobbar vi vidare efter tematiken ”city-weekend”. Först är det min dotter Alva och jag som besöker Amsterdam, precis när tulpanerna blommar och sedan blir den där inställda pressresan till Hamburg, äntligen av. Här får vi bland annat lära oss att Beatles karriär började i Hamburg.

Läs också: 20 saker att se och göra i Amsterdam – våra bästa tips

Amsterdam
Hamburg

Maj – inställd resa

I maj skulle en dröm gå i uppfyllelse. Vi skulle vandra vår första pilgrimsled på riktigt. Inte bara någon snutt. Camino del Norte var bokat under en vecka i Baskien. Men nu var det oåterkallerligen dags. Det de flesta andra av jordens befolkning redan gjort bort för länge sedan, nämligen Covid. Christofer blev sjuk medan jag förblev frisk. Resan den fick ju ställas in.

I stället skrev vi för fullt om vårens resor och tillbringade tid i Järnäsklubb.

Man måste hålla sig sysselsatt. När Covid slår till.

Juni – tågluff

Det är nu det händer. Efter åratal av drömmar är det äntligen dags. Vi åker iväg på en 3,5 vecka lång tågluff i Europa. Vi startar den 17:e juni, direkt efter Alvas student. Men inte med tåg som tänkt, utan med bil, eftersom trafiken till och från Norrland typ ligger nere denna helg.

Läs också: Packlista för tågluff – så här ser vår packning ut

Salzburgs vackra station
Burg Eltz

Juli – tågluff och Järnäsklubb

Tågluffen fortsätter 10 dagar in i juli också. Läs alla inlägg från tågluffen här. Väl hemma installerar vi oss i stugan och tillbringar resten av juli där.

Alsace i juli
Järnäsklubb

Augusti – Två Sverige-resor

Äntligen går proppen ur Sverigeresandet för vår del. I augusti blir det hela två resor inom Sveriges gränser.

Först åker vi på roadtrip norrut. Norrbotten följt av Björkliden. Det blir vandringar och nationalparker, men även världsarv.

Abisko

I slutet av augusti beger jag mig iväg själv på ytterligare en roadtrip i Småland och Blekinge. Jag tar tåget ner och hyr bil på plats. Sedan blir det ett rasande tempo och 80 mil på en helg.

Läs också: Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona – adlrig har jag väl sett en sån stad förut

September – Malta

September förflyter helt utan besök i svenska fjällen, vilket känns både ovant och tråkigt. Men så är det ibland. Sista veckan i september åker vi till Malta. Ett kärt återseende för mig och en ny upplevelse för Christofer. Vi har fokus på mat, historia och får även med lite vandring på ett hörn.

Läs också: 15 saker att se och göra i Valletta


Oktober – Norra Portugal

I oktober är det sedan dags för en resa till norra Portugal. Vi provar portvin, pilgrimsvandrar och korsar världens näst längsta hängbro för gångtrafik.

Direkt efter hemkomst får jag en riktig brakförkylning eller möjligen influensa. Kan knappt stå upp de första dagarna. Men covid-testen visar negativt.

November – Berlin och inställd resa

Min dotter Alva har bott hela hösten i Berlin. I mitten på november blir det äntligen läge för mig att åka ner och hälsa på. Vilken mysig helg! Både att hälsa på Alva och att återse och fördjupa bekantskapen med Berlin.

Sedan var ju tanken att jag skulle ha åkt till Cypern. Men ytterligare en förkylning, den andra alltså på bara några veckor, satte stopp för det.

December – Köpenhamn

Årets sista resa företas i tidig advent. Det är jag och min son Alexander som åker ner till Köpenhamn på en julmarknadsresa. En kort, intensiv och mycket, mycket trevlig resa.


Året i siffror

  • Antal resor (minst en övernattning): 11
  • Varav: 3 med tåg, 1 med bil och 7 med flyg (Köpenhamn fick ändras från tåg till flyg av olika orsaker)
  • Antal besökta länder: 11 (Sverige, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike, Luxemburg, Malta, Portugal, Danmark)
  • Varav 1 nytt land, nämligen Luxemburg
  • Antal besök i Tyskland: 4
  • Antal huvudstäder: 6 (London, Amsterdam, Luxemburg, Valletta, Berlin, Köpenhamn)
  • Varav 2 nya: Amsterdam och Luxemburg
  • Antal landskap: 6 (Södermanland, Uppland, Norrbotten, Lappland, Blekinge, Småland)
  • Antal återbesök på platser som besökts förut: 6 (London, Salzburg, Brienzersee, Malta, Berlin, Köpenhamn)
  • Antal slott och borgar: 8 ( Burg Eltz, Cochem, Hohen Salzburg, Hellbrunn, Hohenwerfen, Pottsdam, Rosenberg, Amalienborg)
Hohenwerfen
  • Antal vinprovningar: 2 (Mosel och Dourodalen)
  • Antal nationalparker: 6 (Abisko, Vadvetjåkka, Haparanda skärgård, Blå Jungfrun, Norra Kvill, Åsnen)
  • Antal världsarv i Sverige: 3 (Gammelstad kyrkby, Struves meridianbåge, Örlogsstaden Karlskrona)
  • Antal världsarv i Europa: 7 (Dourodalen, Coavalley, Valletta, Templen på Malta, Pottsdam, Salzburg, Speiserstadt, Hamburg)
  • Antal kamvandringar: 3 (2 i Hinterlemm och 1 i Schweiz)
  • Antal fotograferade brudpar: 3 (i Gammelstad kyrkby, i Hellbrunns slottsträdgård utanför Salzburg och i Hyde Park, London) (plus att vi hade vittring i Mdina på Malta också, men då såg vi bara bilen)
  • Antal landskapstoppar: 1 (Blekinge)
  • Antal inställda resor: 3 (Hamburg, Baskien, Cypern)
  • Antal försvunna väskor: 4 (2 väskor gånger 2 resor)
Brudpar i Hellbrunn
Hela 4 besök i Tyskland på ett år måste ju vara någon form av rekord?

2022 års best-of-lista

Bästa resan: Tågluffen förstås (vi förstår inte att ni ens frågar!)

Årets bästa vandring är ju helt klart min schweiziska vandring från Brienz Rothorn till Türren. Blir det ens bättre än så här i Europa?

Blir det bättre än så här?

Bästa svenska vandring blir nog faktiskt den runt Blå jungfrun, även om det inte var så lång.

Bästa Aperol spritz med utsikt: En nischad underkategori som i år tas hem av Restaurang M32 i Salzburg. På knock får man väl ändå påstå?

Sötaste småstad: Eguisheim i Alsace är kanske den sötaste lilla stad vi någonsin sett, så förstås även den sötaste i år.

Färggladast i år var definitivt blomsterparken Keukenhof utanför Amsterdam.

Årets djurmöte måste nog ändå bli det med murmeldjuret i Schweiz. I stark konkurrens med älgkon i Haparanda skärgård.

Högsta frukost åt vi på taket av riksdagshuset i Berlin.

Kallast i år var helt klart London i mars. Klar rimfrost-i-skägget-varning.

Mesta kändismötet måste ha varit när jag stötte på självaste jultomten i Köpenhamn?

Årets mest spännande historielektion blev vandringen längs Rallarvägen.

Årets off-the-beaten-track måste nog vara vår vandring till Vadvetjåkkas nationalpark. En blöt och blåsig vandring på 1,1 mil enkel väg.

Årets bestigning: Måste ju helt klart vara Maltas högsta topp. Jag menar högst i ett helt land liksom! Eller bestigning och bestigning. 253 meter över havet. Ni fattar.

Högst på Malta

Brantast var vinodlingarna vid Calmont i Moseldalen.

Årets Zorro: Sandeman, legendarisk figur som grundade det kända portvinsmärket.

Snabbaste visiten: Lichtenstein, som vi plötsligt svischade igenom på några minuter under tågluffen.

Årets platsen-som-inte-en-jävel-vill-läsa-om-sen: En gammal klassisk kategori. Brukar vara någon avlägsen plats på jordskorpan. Eller åtminstone i Norrlands inland. Men i år blir det nog fasen Tempelhof mitt i Berlin. En av mina coolare upplevelser i år. Men ingen ville läsa?

Bästa hotellen 2022

Två boenden måste vi nämna här. Dels vår underbara husbåt Luckey Lou i Amsterdam. Hit kommer Alva och jag alltid att längta tillbaka. (Alva var förresten och tittade till henne under sommarens tågluff också)

Här trivdes vi!

Sedan måste det bli Casas Do Coro i Dourodalen i Portugal. Som en egen liten by under en medeltida borgruin. Och med underbar inredning och ett härligt spa.

Jaha, nu kör vi väl mot 2023? Här hittar du annars årssammanfattningarna för 2021, 20202019201820172016 och 2015.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Vilket fint reseår, trots märkliga tider! Malta verkar väldigt trevligt, dit vill jag gärna någon gång.

    • Gunilla Yourstone

      Ja vi är nöjda med vårt reseår. Malta är väldigt trevligt. Jag tycker att man ska dela vistelsen mellan Malta-ön och den mindre Gozo. Och inte bo i turist-gettot förstås. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *